Ο Λόγος του Νταράνι της Καρδιάς του Μεγάλου Ελέους

Mahakaruna dharani sutra

Great Compassion Dharani Sutra

Ο Λόγος του Νταράνι της Καρδιάς του Μεγάλου Ελέους 
του μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα  με τα χίλια χέρια και τα χίλια μάτια, 
του απέραντου, τέλειου, του πέρα από κάθε εμπόδιο


Έτσι άκουσα:

Κάποτε ο Βούδδας Σακυαμούνι βρισκόταν στο βουνό Ποταλάκα, στον τόπο τον στολισμένο με θησαυρούς, όπου βρίσκεται το παλάτι του Αβαλοκιτεσβάρα. Καθόταν σε έναν πολύτιμο θρόνο με λιοντάρια, στολισμένο με καθαρά αμέτρητα πετράδια μάνι. Εκατοντάδες ακριβά λάβαρα και σημαίες κρέμονταν τριγύρω.

Ο Νικητής που βρισκόταν στο θρόνο του, ήθελε να εξηγήσει μια διδασκαλία για το νταράνι της τέλειας αυτοσυγκράτησης, και μαζί του βρίσκονταν αρίθμητοι μποντισάτβα μαχασάτβα, που τα ονόματά τους ήταν: Μποντισάτβα Βασιλιάς του Νταράνι,  Βασιλιάς του Θησαυρού, Μπαϊσάτζα-ρατζα – Βασιλιάς της Θεραπευτικής, Μπαϊσάτζα-σαμουντγκάτα – Υπέρτατος της Θεραπευτικής, Αβαλοκιτεσβάρα, Μαχασταμαπράπτα – Μεγάλη Δύναμη, Αβαταμσάκα, Μέγας Εξαίσιος, Πολύτιμο φορτίο, Μέγεθος Αρετής, Βατζραγκάρμπα, Ακασαγκάρπα, Μαιτρέγια, Σαμανταπάντρα, Μαντζούσρι και άλλοι. Αυτοί οι μποντισάτβα μαχασάτβα ήταν όλοι μεγάλοι πρίγκιππες του ντάρμα που είχαν ενδυναμωθεί μέσω της αμπισέκα, στην κορφή του κεφαλιού τους.

Ο Βούδδας βρισκόταν εκεί μαζί και με αρίθμητους σράβακα, που όλοι τους ασκούσαν το δέκατο στάδιο του αρχάτ, με αρχηγό τον Μαχακασυάπα.

Επίσης βρισκόταν μαζί  και με αρίθμητους  θεούς του ουρανού του Μπράχμα, με αρχηγό τον Σίντζα-μπράχμα. Και μαζί ήταν και άπειροι θεοί των ουρανών των βασιλείων της επιθυμίας, με αρχηγό τον Γκοπάκα.

Κι ήταν μαζί και οι τέσσερις φύλακες θεοί, με αρχηγό τον Ντριταράστρα. Και ήταν και άπειροι θεοί, δράκοι, γιάκσα, γκαντάρβα, ασούρα, γκαρούντα, κινάρα, μαχοράγκα, άνθρωποι και μη ανθρώπινα πλάσματα, με αρχηγό τον ουράνιο και ενάρετο μεγάλο βασιλιά δράκο.

Μαζί ήταν και αρίθμητες θεές των ουρανών των βασιλείων της επιθυμίας, με αρχηγό την θεά με τα Παρθένα Μάτια. Και μαζί ήταν και πολλοί θεοί του διαστήματος – σουνυάτα, θεοί των ποταμών και των ωκεανών, των πηγών, των ρυακιών και των λιμνών, των βοτάνων, των δασών, των σπιτιών, του νερού, της φωτιάς, της γης, του ανέμου, του χώματος, των βουνών, των βράχων, των παλατιών και άλλων.

Όλοι αυτοί είχαν έρθει στην σύναξη.

Τότε, μέσα στη σύναξη, ο μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα μυστικά έβγαλε το ιερό του φως και οι κόσμοι στις δέκα κατευθύνσεις μαζί με τους τρεις χιλιάδες χιλιάδων κόσμους φωτίστηκαν και έγιναν χρυσαφένιοι. Ουράνια παλάτια, παλάτια των δράκων και όλων των θεών, όλα μαζί σείστηκαν. Τα ποτάμια, οι ωκεανοί, τα σιδερένια βουνά, τα βουνά Σουμερού, τα βουνά της γης και τα μαύρα βουνά, όλα σείστηκαν. Το φως των ήλιων, των φεγγαριών, τα πετράδια, οι φωτιές, οι αστερισμοί – όλα εξαφανίστηκαν.

Βλέποντας την εικόνα αυτή, ο μποντισάτβα Βασιλιάς του Νταράνι, τα έχασε και σηκώθηκε από το κάθισμά του, ένωσε τις παλάμες του και ρώτησε τον Βούδδα:

«Ποιός έφτασε σήμερα στην στέρια αφύπνιση
και βγάζει τόσο λαμπρό φως στο σύμπαν;
Οι κόσμοι στις δέκα κατευθύνσεις έγιναν χρυσαφένιοι
κι όμοια κι αυτοί οι τρεις χιλιάδες χιλιάδων κόσμοι.

Ποιός έφτασε σήμερα στην τέλεια ελευθερία
δείχνοντας τέτοια σπάνια μεγάλη κι ιερή δύναμη;
Τα αρίθμητα πεδία τα βουδδικά σειούνται
κι όμοια και τα παλάτια των δράκων και θεών.

Τώρα αναρωτιέται η σύναξη όλη
γιατί δεν ξέρει τίνος δύναμη τα προκάλεσε όλα αυτά.
Είναι ένας Βούδδας, μποντισάτβα, μεγάλος σράβακα
ή είναι μπραχμάνος, δαίμονας, θεός ουράνιος ή ο Σάκρα;

Προσευχόμαστε όλοι στον Νικητή και στο έλεός του για να μας πει την πηγή αυτής της μεγάλης υπερφυσικής δύναμης».

Και ο Βούδδας είπε στον μποντισάτβα Βασιλιά του Νταράνι:
«Ενάρετε άντρα, να ξέρετε όλοι ότι εδώ σε αυτή τη σύναξη βρίσκεται ένας μποντισάτβα μαχασάτβα που λέγεται Αβαλοκιτεσβάρα, ο Απεριόριστος. Έφτασε στην μεγάλη καλοσύνη και στο μεγάλο έλεος εδώ και αρίθμητα κάλπα και αριστεύει στην άσκηση πολλών νταράνι. Για να βοηθήσει και να ευχαριστήσει όλα τα πλάσματα, μυστικά εκδηλώνει αυτή την μεγάλη ιερή δύναμη».

Αφού μίλησε έτσι ο Βούδδας, ο μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα σηκώθηκε από το κάθισμά του, έφτιαξε τα ρούχα του, ένωσε τα χέρια του και είπε προς αυτόν:
«Νικητή, έχω ένα μάντρα, ένα νταράνι της καρδιάς του μεγάλου ελέους, και θέλω να το πω τώρα, για να βοηθήσω και να ευχαριστήσω όλα τα πλάσματα. Γιατί θεραπεύει όλες τις ασθένειες. Γιατί όλα τα πλάσματα έτσι θα έχουν μεγαλύτερη ζωή. Γιατί τα πλάσματα θα αποκτήσουν πλούτο. Γιατί εξαφανίζει το κακό κάρμα και τα βαρειά αμαρτήματα. Γιατί διώχνει μακριά τα εμπόδια και τις καταστροφές. Γιατί δίνει την αρετή όλου του λευκού ντάρμα. Γιατί ωριμάζει τις ρίζες της αρετής. Γιατί ξεπερνά τους φόβους όλους. Γιατί εκπληρώνει τις καλές επιθυμίες. Νικητή, σε παρακαλώ, με το έλεός σου, άφησέ με να το πω».

Και ο Βούδδας είπε:
«Ενάρετε άντρα, έχεις μεγάλη καλοσύνη και μεγάλο έλεος και για να βοηθήσεις και να ευχαριστήσεις τα πλάσματα όλα, θέλεις να πεις αυτό το ιερό μάντρα. Τώρα είναι η σωστή ώρα. Πες το παρακαλώ τώρα. Ο Νικητής συμφωνεί και χαίρεται, και μαζί και όλοι οι Βούδδες».

Και ο μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα είπε στον Βούδδα:
«Νικητή, θυμάμαι ότι αρίθμητα δισεκατομμύρια κάλπα πριν, ένας Βούδδας με το όνομα Αυτός που είναι ο Βασιλιάς της Ακινησίας με τις Χιλιάδες Ακτίνες, εμφανίστηκε στον κόσμο. Από το έλεος και την εγρήγορσή του για μένα και τα πλάσματα όλα, αυτός ο Βούδδας, ο Ευλογημένος, είπε αυτό το απέραντο, το τέλειο, το απεριόριστο νταράνι της καρδιάς του μεγάλου ελέους, χάϊδεψε την κορφή του κεφαλιού μου με το χρυσό του χέρι και μου είπε: ‘Ενάρετε άντρα, να κρατήσεις αυτό το ριζικό μάντρα για να δώσεις μεγάλο όφελος και ευτυχία σε όλα τα πλάσματα στους μελλοντικούς κακούς καιρούς’. Τότε εγώ βρισκόμουν στο πρώτο μπούμι, στο πρώτο στάδιο του μποντισάτβα κι αμέσως μόλις άκουσα αυτό το μάντρα, αμέσως έφτασα στο όγδοο μπούμι. Τότε η καρδιά μου γέμισε με χαρά και ορκίστηκα: «Αν μπορώ να ωφελήσω και να δώσω ευτυχία σε όλα τα πλάσματα στο μέλλον, ας αποκτήσω χίλια χέρια και χίλια μάτια στο σώμα μου» - και τότε η γη στους κόσμους των δέκα κατευθύνσεων σείστηκε με έξι τρόπους. Χιλιάδες Βούδδες στις δέκα κατευθύνσεις έστειλαν το φως τους στο σώμα μου και φώτισαν απέραντους κόσμους στις δέκα κατευθύνσεις. Κι από τότε, κοντά σε Βούδδες αρίθμητους και συνάξεις, χωρίς σταματημό ακούω, δέχομαι και μνημονεύω αυτό το νταράνι, και οι χαρές κι αυτές έρχονται χωρίς σταματημό στην καρδιά μου και με κρατούν σε μεγάλη έκσταση. Κι έτσι, έχω υπερβεί γεννήσεις και θανάτους ανεπαίσθητα, σε αρίθμητα δισεκατομμύρια κάλπα. Κι από τότε πάντα απαγγέλω και κρατώ αυτό το μάντρα και ποτέ δεν το ξεχνώ. Κι είναι γιατί μνημονεύοντας αυτό το μάντρα πάντα γεννιέμαι με τρόπο θαυμαστό, από έναν λωτό μπροστά στους Βούδδες, και ποτέ από την μήτρα.

Αν οι μοναχοί και οι μοναχές, οι λαϊκοί ασκητές και οι ασκήτριες, οι νεαροί και οι κοπέλες, θέλουν να απαγγείλουν και να κρατήσουν αυτό το μάντρα, πρώτα θα πρέπει να αποκτήσουν μεγάλο έλεος και συμπάθεια στην καρδιά τους για όλα τα πλάσματα και να κάνουν όπως κι εγώ αυτούς τους όρκους:

Προσκυνώ τον μεγάλο ελεήμονα Αβαλοκιτεσβάρα.
            Μακάρι γρήγορα να μάθω κάθε ντάρμα
Προσκυνώ τον μεγάλο ελεήμονα Αβαλοκιτεσβάρα.
            Μακάρι γρήγορα να αποκτήσω το μάτι της σοφίας.
Προσκυνώ τον μεγάλο ελεήμονα Αβαλοκιτεσβάρα.
            Μακάρι να μεταφέρω γρήγορα όλα τα πλάσματα στη σωτηρία.
Προσκυνώ τον μεγάλο ελεήμονα Αβαλοκιτεσβάρα.
            Μακάρι γρήγορα να αποκτήσω τα ενάρετα επιδέξια μέσα.
Προσκυνώ τον μεγάλο ελεήμονα Αβαλοκιτεσβάρα.
            Μακάρι γρήγορα να ταξιδέψω με το πλοίο της Πράζνα
Προσκυνώ τον μεγάλο ελεήμονα Αβαλοκιτεσβάρα.
            Μακάρι γρήγορα να περάσω τον ωκεανό των παθών.
Προσκυνώ τον μεγάλο ελεήμονα Αβαλοκιτεσβάρα.
            Μακάρι γρήγορα να πετύχω στις απόψεις, στο σαμάντι, στον δρόμο
Προσκυνώ τον μεγάλο ελεήμονα Αβαλοκιτεσβάρα.
            Μακάρι γρήγορα να ανέβω το βουνό της νιρβάνα.
Προσκυνώ τον μεγάλο ελεήμονα Αβαλοκιτεσβάρα.
            Μακάρι γρήγορα να κατοικήσω την κατοικία της μη δράσης.
Προσκυνώ τον μεγάλο ελεήμονα Αβαλοκιτεσβάρα.
            Μακάρι γρήγορα να ενωθώ με το σώμα της φύσης του  ντάρμα.
Αν βρεθώ στο βουνό με τα μαχαίρια, το βουνό με τα μαχαίρια σπάει.
Αν βρεθώ στο λάδι που βράζει, το λάδι που βράζει στεγνώνει.
Αν βρεθώ στις κολάσεις, οι κολάσεις εξαφανίζονται.
Αν βρεθώ στα πεινασμένα πνεύματα, τα πεινασμένα πνεύματα χορταίνουν.
Αν βρεθώ στους ασούρα, οι κακές τους σκέψεις δαμάζονται.
Αν βρεθώ στα ζώα, τα ζώα φτάνουν σε σοφία μεγάλη.

Κι αφού κάνουν αυτούς τους όρκους, να απαγγείλουν το όνομά μου με βαθειά ειλικρίνεια στην καρδιά τους, και να απαγγείλουν χωρίς δυαδικότητα στο νου τους και το όνομα του δασκάλου μου, του Νικητή Αμιτάμπα. Μετά να πουν αυτό το μάντρα πέντε φορές ή και παραπάνω μέσα στην ημέρα, για να απομακρύνουν από το σώμα τους το βάρος των αμαρτιών των γεννήσεων και των θανάτων που έχει συσσωρευτεί μέσα σε εκατοντάδες χιλιάδες εκατομμύρια κάλπα».

Και είπε μετά στον Βούδδα ο μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα:
«Νικητή, αν οι θεοί κι οι άνθρωποι απαγγέλουν και κρατούν τα λόγια από αυτό το νταράνι του μεγάλου ελέους, όταν θα φτάσει η ώρα του θανάτου τους όλοι οι Βούδδες των δέκα κατευθύνσεων θα έρθουν για να τους παραλάβουν στα χέρια τους και θα ξαναγεννηθούν σε όποιο βουδδικό πεδίο θελήσουν.
Νικητή, αν κάποιο πλάσμα που απαγγέλει και μνημονεύει το ιερό μάντρα του μεγάλου ελέους πέσει στα τρία βλαβερά μονοπάτια, ορκίζομαι ότι δεν θα φτάσω στην Ορθή Αφύπνιση.

Αν κάποιο πλάσμα που απαγγέλει και μνημονεύει το ιερό μάντρα του μεγάλου ελέους δεν ξαναγεννηθεί σε κάποιο βουδδικό πεδίο, ορκίζομαι να μην επιτύχω την Ορθή Αφύπνιση.

Αν κάποιο πλάσμα που απαγγέλει και μνημονεύει το ιερό μάντρα του μεγάλου ελέους δεν φτάσει στα απεριόριστα σαμάντι και σε ευφράδεια, ορκίζομαι να μην φτάσω στην Ορθή Αφύπνιση.

Αν κάποιο πλάσμα απαγγέλει και μνημονεύει το ιερό μάντρα του μεγάλου ελέους και δεν φτάσει στον στόχο που επιθυμεί στην ζωή του αυτή, τότε δεν πρέπει να λέγεται νταράνι της καρδιάς του μεγάλου ελέους, εκτός αν το εκφέρουν αυτοί που δεν είναι ενάρετοι ή απόλυτα ειλικρινείς.

Αν μια γυναίκα δεν θέλει που είναι γυναίκα και επιθυμεί να ξαναγεννηθεί ως άντρας και απαγγέλει τα λόγια του νταράνι του μεγάλου ελέους, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν αλλάξει από γυναίκα σε άντρα, τότε ορκίζομαι να μην επιτύχω την Ορθή Αφύπνιση. Παρ’ όλα αυτά, αν έχει έστω και την παραμικρή αμφιβολία, η επιθυμία της δεν θα ικανοποιηθεί.

Αν κάποιο πλάσμα παίρνει τα ποτά, τα φαγητά και τα πράγματα της σάνγκα, ακόμη κι αν χίλιοι Βούδδες εμφανιστούν στον κόσμο, ακόμη και τότε δεν θα μετανιώσει και δεν θα αλλάξει τη γνώμη του. Μα ακόμη κι αν μετανιώσει, το σφάλμα του δεν θα σβηστεί. Μα τώρα, αν απαγγείλει το ιερό μάντρα του μεγάλου ελέους, τα σφάλματά του θα σβηστούν.  Αν κάποιος παίρνει, τρώει και πίνει τα ποτά, τα φαγητά και τα πράγματα της σάνγκα, θα πρέπει να μετανιώσει μπροστά στους δασκάλους των δέκα κατευθύνσεων για να σβηστούν τα σφάλματά του. Ενώ τώρα, αν απαγγέλει το νταράνι του μεγάλου ελέους, οι δάσκαλοι των δέκα κατευθύνσεων θα έρθουν σαν μάρτυρες και τότε όλο το βάρος των λαθών και εμποδίων του θα σβηστεί.

Όλο το κακό κάρμα και τα βαρειά σφάλματα, όπως οι δέκα κακές πράξεις, τα πέντε θανάσιμα αμαρτήματα, η συκοφαντία σε ανθρώπους, η συκοφαντία στο ντάρμα, το σπάσιμο των όρκων της αυτοσυγκράτησης, το σπάσιμο κάθε άλλου όρκου, η καταστροφή στούπα ή ναού, η κλοπή περιουσίας της σάνγκα και η βεβήλωση των αγνών ασκήσεων, μπορούν τέλεια να καθαρθούν εκτός από αυτήν: Αν κάποιος έχει αμφιβολίες για αυτό το νταράνι, τότε κάθε μικρό του αμάρτημα και κάθε κάρμα λεπτό και ελαφρύ, δεν θα μπορέσει να σβηστεί – πόσο μάλλον κάθε βαρύ παράπτωμα. Αν και τα βαρειά σφάλματα δεν εξαφανίζονται άμεσα, η απαγγελία και πάλι μπορεί να γίνει η αιτία για την Φώτιση στο μέλλον.

Οι άνθρωποι και οι θεοί που θα απαγγέλουν και θα μνημονεύουν αυτό το νταράνι της καρδιάς του μεγάλου ελέους θα επιτύχουν τα δέκα πέντε είδη καλής γέννησης και δεν θα υποφέρουν τα δέκα πέντε είδη κακού θανάτου.

Οι κακοί θάνατοι είναι αυτοί:
Δεν θα πεθάνουν από πείνα ή φτώχεια.
Δεν θα πεθάνουν από δεσμά, φυλακή, χτυπημένοι από ραβδιά ή άλλο τρόπο.
Δεν θα πεθάνουν στα χέρια εισβολέων.
Δεν θα πεθάνουν στον πόλεμο.
Δεν θα πεθάνουν από τίγρεις, λύκους ή άλλα θηρία.
Δεν θα πεθάνουν από δάγκωμα δηλητηριώδους φιδιού, μαύρων φιδιών ή σκορπιού.
Δεν θα πεθάνουν από πνιγμό ή φωτιά.
Δεν θα πεθάνουν από δηλητήριο.
Δεν θα πεθάνουν από έντομο μολυσματικό.
Δεν θα πεθάνουν από τρέλλα ή σαστισμένο νου.
Δεν θα πεθάνουν από πέσιμο από σκάλα ή δέντρο.
Δεν θα πεθάνουν από εφιάλτες που έρχονται από κακούς ανθρώπους.
Δεν θα πεθάνουν από δαιμόνια ή κακά πνεύματα.
Δεν θα πεθάνουν από κακή αρρώστια που δένει το σώμα.
Δεν θα αυτοκτονήσουν.

Αυτοί που απαγγέλουν και μνημονεύουν το ιερό μάντρα του μεγάλου ελέους δεν θα υποφέρουν κανένα από τα δεκαπέντε αυτά είδη κακού θανάτου και θα τύχουν τα δέκα πέντε είδη καλής γέννησης:
Ο τόπος της γέννησης θα έχει πάντα καλό βασιλιά.
Πάντα θα γεννιούνται σε μια καλή χώρα.
Πάντα θα γεννιούνται σε καλό χρόνο.
Πάντα θα συναντούν ενάρετους φίλους.
Τα όργανα του σώματός τους πάντα θα είναι ολοκληρωμένα.
Η καρδιά της φώτισής τους θα είναι αγνή και ώριμη.
Δεν θα βεβηλώνουν τις άρρηκτες αρχές.
Οι συγγενείς τους θα είναι ευγενικοί και αρμονικοί.
Πάντα θα έχουν τα απαραίτητα και τα αγαθά τους σε αφθονία.
Πάντα θα έχουν τον σεβασμό και την βοήθεια των άλλων.
Οι περιουσίες τους δεν θα υποστούν κλοπή.
Θα πετύχουν σε ό,τι θελήσουν.
Οι δράκοι, οι θεοί και τα καλά πνεύματα θα τους προστατεύουν πάντα.
Στους τόπους που θα γεννηθούν θα δουν τον Βούδδα και θα ακούσουν το ντάρμα.
Θα αφυπνιστούν στο βαθύ νόημα του ορθού ντάρμα που θα ακούσουν.

Αυτοί που απαγγέλουν και μνημονεύουν το νταράνι της καρδιάς του μεγάλου ελέους, θα επιτύχουν αυτά τα δέκα πέντε είδη καλής γέννησης. Όλοι οι θεοί και οι άνθρωποι θα πρέπει συνεχώς να απαγγέλουν και να μνημονεύουν το νταράνι χωρίς να τεμπελιάζουν».

Και τελειώνοντας τα λόγια του ο μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα, ένωσε τα χέρια του και στάθηκε ορθός στη μέση της σύναξης, γεννώντας μεγάλο έλεος στην καρδιά του για όλα τα πλάσματα, χαμογέλασε και είπε με τον τρόπο αυτό τα ιερά θαυμάσια λόγια του απέραντου, τέλειου, απεριόριστου νταράνι της καρδιάς του μεγάλου ελέους:


Νάμο ράτνα τράγιαγια
Νάμο Άριγιαβαλοκιτεσβάραγια
Μποντισάτβαγια Μαχασάτβαγια
Μαχακαρούνικαγια
Ωμ σάρβα ράμπαγιε σουνταναντάσυα
Νάμο σκρίτβα ίμαμ
Άρυαβαλοκιτεσβάρα ράμνταβα
Νάμο ναρακίντι Χρι Μαχαβάντασβαμε
Σαρβα αρχάτοσούμπαμ ατζεγιάμ
Σάρβα σάτα Νάμο βάσατ Νάμο βάκα μαβιτάτο
Τεγυάτα Ωμ Αβαλοκι-λοκάτε-κάρατε-ε-
Χρι Μάχαμποντισάτβα
Σάρβα Σάρβα Μάλα Μάλα Μάχι Μάχι ρίνταγιαμ
Κούρου κούρου κάρμαμ ντούρου ντούρου
βατζαγιάτε Μαχαβατζαγιάτι
Ντάρα ντάρα ντρίνι σβαράγια τσάλα τσάλα
Μάμα βίμαλα μούκτελε
Έχι έχι τσίντα τσίντα άρσαμ πρασάρι
βίσβα βίσβαμ πράσαγια
Χούλου χούλου μάρα Χούλου χούλου Χρι

Σάρα σάρα σίρι σίρι σούρου σούρου
Μπόντιγια μπόντιγια μπόνταγια μπόνταγια
Μαιτρέγια ναρακίντι ντρισ-νίνα μπαγιαμάνα σβάχα
Σιντάγια σβάχα
Μαχα σίνταγια σβάχα σίντα-γιόγκε σβάραγια σβάχα
Ναρακίντι σβάχα Μαρανάρα σβάχα
Σίρα σιμχαμούκαγια σβάχα
Σάρβα μαχα-ασίνταγια σβάχα
Τσάκρα ασίνταγια σβάχα
Παντμα κάσταγια σβάχα
Ναρακίντι βαγκαλάγια σβάχα
Μαβαρι-σανκαράγια σβάχα
Νάμο ράτνα τράγιαγια
Νάμο Άρυαβαλοκιτεσβάραγια σβάχα
Ωμ Σιντυάντου μάντρα πάνταγια σβάχα




Όταν ο μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα τέλειωσε το μάντρα αυτό, η γη σείστηκε με έξι τρόπους. Οι ουρανοί έριξαν πολύτιμα λουλούδια που έπεφταν σε μια γιορτή από χρώματα. Όλοι οι Βούδδες των δέκα κατευθύνσεων χάρηκαν και οι ουράνιοι δαίμονες και οι ασκητές των εξωτερικών δρόμων φοβήθηκαν τόσο που σηκώθηκαν οι τρίχες της κεφαλής τους.

Όλοι όσοι βρίσκονταν στη σύναξη έφτασαν σε διαφορετικά επίπεδα πραγμάτωσης, όπως το στάδιο του να εισέρχεται κάποιος στον δρόμο, αυτού που επιστρέφει μία φορά, αυτού που δεν επιστρέφει ξανά και του αρχάτ. Άλλοι έφτασαν στο πρώτο μπούμι, στο δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο, το πέμπτο, μέχρι και στο δέκατο μπούμι.

Αρίθμητα πλάσματα γέννησαν την μποντιτσίτα στην καρδιά τους.

Και τότε ο μεγάλος Μπράχμα, ο ουράνιος βασιλιάς, σηκώθηκε από την θέση του, έφτιαξε τα ρούχα του, ένωσε τις παλάμες του σεβαστικά και είπε στον μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα:

«Πόσο ενάρετεος είσαι μαχασάτβα! Έχω πάει σε αρίθμητες συνάξεις των Βούδδα και έχω ακούσει μυριάδες ντάρμα και νταράνι, αλλά ποτέ ξανά δεν άκουσα λόγια τόσο ιερά και θαυμαστά σαν αυτά του απεριόριστου νταράνι της καρδιάς του μεγάλου ελέους. Μαχασάτβα, σε παρακαλώ πες μας τα χαρακτηριστικά του νταράνι αυτού, και όλοι μας θα χαρούμε να τα μάθουμε».

Και ο μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα είπε στον βασιλιά Μπράχμα:

«Για το όφελος όλων των πλασμάτων με ρώτησες. Κι έτσι άκουσε προσεκτικά και θα σου τα πω με λίγα λόγια: Είναι η καρδιά του  μεγάλου ελέους και της μεγάλης συμπάθειας. Η αμερόληπτη καρδιά. Η καρδιά η αμετακίνητη. Η ακηλίδωτη και ανέγγιχτη καρδιά. Η καρδιά που παρατηρεί την κενότητα, η καρδιά όλο σεβασμό, η ταπεινή καρδιά, η απέριττη καρδιά, η καρδιά που δεν έχει άποψη και προσκόλληση, η υπέρτατη καρδιά της Φώτισης.

Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτά είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του νταράνι και θα πρέπει να γίνεται η άσκηση πάνω σε αυτά».

Τότε ο μεγάλος βασιλιάς Μπράχμα είπε:
«Τώρα γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του νταράνι και από τώρα και στο εξής θα το απαγγέλουμε όλοι και θα το μνημονεύουμε και ποτέ δεν θα τολμήσουμε να το ξεχάσουμε, ή να το χάσουμε».

Και ο μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα είπε:
«Αν κάθε ενάρετος άντρας ή γυναίκα που απαγγέλει και μνημονεύει αυτό το ιερό νταράνι μπορεί να γεννήσει την απέραντη καρδιά της Φώτισης - αν μπορεί να πάρει τον όρκο ότι θα μεταφέρει όλα τα πλάσματα στην σωτηρία - αν μπορεί να κρατά τους όρκους της αυτοσυγκράτησης με το σώμα του - αν μπορεί να γεννήσει την καρδιά της ισοψυχίας για όλα τα πλάσματα - αν μπορεί να απαγγείλει συνεχώς αυτό το νταράνι αδιάκοπα – και αν μένει σε καθαρό σπίτι και πλυθεί, φορέσει καθαρά ρούχα, κρεμάσει λάβαρα και ανάψει λάμπες, και κάνει προσφορές με αρώματα, λουλούδια, φαγητά από βότανα με τις χίλιες γεύσεις, συγκεντρώνοντας το νου του χωρίς να σκέφτεται άλλα πράγματα και το απαγγείλει και το μνημονεύσει το νταράνι σύμφωνα με το ντάρμα, τότε ο μποντισάτβα του Ηλιόφωτος, ο μποντισάτβα του Σεληνόφωτος και άπειροι θεοί και αθάνατοι θα έρθουν μάρτυρες και θα αυξήσουν την επίδραση της απαγγελίας του.

Τότε, θα τον φωτίσω με χίλια μάτια, θα τον προστατεύω και θα τον υποστηρίζω με χίλια χέρια. Κι από τότε και στο εξής θα έχει γνώση των γραμμένων όλου του κόσμου και θα καταλαβαίνει τέλεια όλα τα εξωτερικά μονοπάτια με τις θεωρίες και τα γητέματά τους, καθώς και όλες τις Βέδδες.

Όποιος απαγγέλει και μνημονεύει αυτό το ιερό μάντρα θα μπορεί να θεραπεύει τα ογδόντα τέσσερα χιλιάδες είδη ασθενειών όλου του κόσμου χωρίς εξαίρεση. Και επίσης θα μπορεί να διατάζει όλα τα πνεύματα και τα φαντάσματα, να υποτάσσει τους ουράνιους δαίμονες και όλους τους ασκητές των εξωτερικών δρόμων.

Αν κάποιος διαβάζει τους Λόγους και ασκεί την ντυάνα σε ένα βουνό ή σε απόμερο χωράφι και έρθουν πνεύματα του βουνού, διάφορα φαντάσματα, δαιμόνια, τέρατα ή θεοί για να τον εμποδίσουν και δεν τον αφήνουν να συγκεντρωθεί, και απαγγείλει μια φορά αυτό το μάντρα, τότε όλα τα πνεύματα και τα φαντάσματα θα δεθούν.

Αν κάποιος απαγγείλει αυτό το μάντρα σύμφωνα με το ντάρμα και γεννήσει καρδιά γεμάτη έλεος και συμπάθεια για τα πλάσματα, τότε εγώ θα διατάξω όλους τους ενάρετους θεούς, τους βασιλιάδες δράκους, τις θεότητες με τα διαμαντένια μυστικά ίχνη να τον ακολουθούν και να τον προστατεύουν πάντα, να μην τον αφήσουν ποτέ, και να τον φυλάνε σαν τα μάτια και τη ζωή τους».

Και τότε ο μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα είπε αυτά τα λόγια:

«Διατάζω τους ιππότες με τα βάτζρα μυστικά αχνάρια
τον Ουτσούσμα, τον Κούνταλι και τον Ανκούσα
και των οκτώ των τάξεων τον δυνατό ιππότη Σάνκαρα
να φυλούν συνέχεια αυτούς που λεν το μάντρα.

Διατάζω τους Μαχεσβάρα, τον Ναραγιάνα,  τον Κουμπιράμπα και τον Κάπιλα
να φυλούν συνέχεια  αυτούς που λεν το μάντρα.

Διατάζω τους Πάτζι, τους Σαχασάκα, τους τέλεια ενάρετους τσεμπουτ,
και τους κινάρα, να φυλούν συνέχεια αυτούς που λεν το μάντρα.

Διατάζω τους Σατζαμαχόρα, τους Κουμπάντα, τους Καταμπουτάνα και τους Μπάντζρα
να φυλούν συνέχεια αυτούς που λεν το μάντρα.

Διατάζω τους βασιλιάδες Μπιπάγκαρα και τους ηθικούς Βιτασαχάρα
να φυλούν συνέχεια αυτούς που λεν το μάντρα.

Διατάζω τον βασιλιά μπράχμα Σάμπρα,
τις πέντε τάξεις των Γιαμαράτζα που μένουν στους αγνούς ουρανούς
να φυλούν συνέχεια αυτούς που λεν το μάντρα.

Διατάζω τον Σάκρα Ντέβαναμ Ίντρα,  τον κύριο των ουρανών των τριάντα τριών
τις Σαρασβάτι και τους Βαρντάνα, να φυλούν συνέχεια αυτούς που λεν το μάντρα.

Διατάζω τον βασιλιά Ντριταράστρα, τις Χαρίτι,
τις θεές και τους μεγάλους δυνατούς θεούς
να φυλούν συνέχεια αυτούς που λεν το μάντρα.

Διατάζω τον βασιλιά Βιρουντάκα, τον βασιλιά Βιρουπάκσα,
και τον βασιλιά Βαϊσράβανα,
να φυλούν συνέχεια αυτούς που λεν το μάντρα.

Διατάζω τον βασιλιά Χρυσό Παγώνι και
τις είκοσι οκτώ τάξεις των μεγάλων αθανάτων
να φυλούν συνέχεια αυτούς που λεν το μάντρα

Διατάζω τον Μανιμπάντρα και τον αυτοκράτορα παντσίκα Παλάβα
να φυλούν συνέχεια αυτούς που λεν το μάντρα

Διατάζω τον Νάντα, τον Ουπανάντα, και τον σάνκαρα βασιλιά δράκο Ίμπρα
να φυλούν συνέχεια αυτούς που λεν το μάντρα

Διατάζω τους ασούρα, τους γκαντάρβα, τους καρούνα,
τους κινάρα και τους μαχοράγκα
να φυλούν συνέχεια αυτούς που λεν το μάντρα.

Διατάζω τους θεούς του νερού, της φωτιάς, του κεραυνού,
της αστραπής, τον βασιλιά Κουμπάντα και τους Πισάκα,
να φυλούν συνέχεια αυτούς που λεν το μάντρα.

Αυτοί οι ενάρετοι θεοί, οι βασιλιάδες δράκοι και οι θεές, ο καθένας με τους πεντακόσιους ακόλουθούς του των μεγάλων δυνατών γιάκσα, για πάντα θα ακολουθούν και θα προστατεύουν όσους μνημονεύουν το ιερό μάντρα του μεγάλου ελέους. Αν αυτός που λέει το μάντρα κατοικεί και κοιμάται μόνος σε ακατοίκητα βουνά ή στην ερημιά, αυτοί οι ενάρετοι θεοί θα τον προστατεύουν σβήνοντας τα εμπόδιά του. Κι αν αυτός ο άνθρωπος χαθεί βαθειά στο βουνό, μόνον επειδή θα απαγγέλει αυτό το μάντρα οι θεοί οι ενάρετοι και οι βασιλιάδες δράκοι θα μετατρέπονται σε ανθρώπους καλούς και θα του δείχνουν το δρόμο. Κι αν αυτός ο άνθρωπος δεν θά’χει νερό ή θα χρειαστεί φωτιά στο βουνό, στο δάσος ή στην ερημιά, οι βασιλιάδες δράκοι θα τον προστατεύουν με θαυμαστό τρόπο δημιουργώντας γι’ αυτόν νερό ή φωτιά».

Και τότε ο μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα είπε αυτά τα λόγια που καταστρέφουν την δυστυχία και δροσίζουν με ζωή:

«Όταν περπατά στην ερημιά αυτός που λέει το μάντρα, στο βουνό, στο βάλτο,
και συναντήσει τίγρεις, λύκους ή θηρία άλλα,
φίδια, πνεύματα, δαιμόνια, τέρατα, στοιχειά
αυτά δεν θα μπορέσουν να τον βλάψουν όταν θα ακούσουνε το μάντρα.

Όταν ταξιδεύει σε ποτάμι ή σε θάλασσα,
οι δράκοι με το δηλητήριο, οι δράκοι της πλημμύρας και οι μάκαρα,
οι γιάκσα και οι ράκσα, τα ψάρια κι οι χελώνες
θα φεύγουν μακρυά όταν θα ακούνε αυτό το μάντρα.

Αν πολιορκηθεί στην μάχη από τόξα και από κλέφτες
ή ληστές θελήσουν να τον κλέψουν
κι ειλικρινά το μάντρα πει, τότε αυτοί
θα δείξουν έλεος και θα φύγουν.

Αν μπει στη φυλακή από διαταγή του κράτους,
κρατηθεί, ή κλειδωθεί με αλυσίδες,
και απαγγείλει με ειλικρίνεια το νταράνι του μεγάλου ελέους
τότε το κράτος θα δείξει έλεος και θα τον ελευθερώσει.

Αν μέσα σε σπίτι μπει με δηλητηριώδη έντομα που ζουν εκεί σε ομάδες
κι έχουν μολύνει το νερό, το φαγητό, τα  φάρμακα
και με ειλικρίνεια πει το νταράνι του μεγάλου ελέους
τότε το δηλητήριο θα γίνει νέκταρ.

Όταν η γυναίκα γεννά παιδί
κι έρχονται δαιμόνια κακά την γέννα να εμποδίσουν
φέρνοντας βάσανα πολλά και πόνο
αν με ειλικρίνεια πει το νταράνι του μεγάλου ελέους
οι δαίμονες θα σκορπιστούν, αφήνοντας σε ασφάλεια και άνεση τη γέννα.

Αν δράκοι κακοί, λοιμός, πνεύματα σπείρουνε δηλητήριο
κι άνθρωποι μολυνθούν με πυρετό και γέρνουν να πεθάνουν
εάν με πίστη πουν του μεγάλου ελέους το νταράνι
οι ασθένειες θα γιατρευτούν και η ζωή τους θα μακρύνει.

Αν δράκοι κακοί ή φαντάσματα σπείρουν αρρώστιες, πρήξιμο,
μολύνσεις με εξανθήματα, πόνο, πύο, έλκη, αιμορραγίες
κι οι άνθρωποι με πίστη πουν του μεγάλου ελέους το νταράνι
κι ύστερα φτύσουν τρεις φορές επάνω στις πληγές, αυτές θα γιατρευτούν.

Αν σαστισμένοι άνθρωποι, διεφθαρμένα πλάσματα με νου ανήθικο
σηκώσουν μίσος φέρνοντας σε κάποιον εφιάλτες, πνεύματα, κατάρες
κι αυτός με ειλικρίνεια το νταράνι του μεγάλου ελέους πει,
τότε οι γητειές και τα ξόρκια θα γυρίσουν σ’ αυτόν που τα έστειλε.

Όταν φτάνει καιρός που πλησιάζει το ντάρμα να εξαφανιστεί
όταν ο κόσμος γίνεται κακός, ρυπαρός και ανάστατος
η σαρκική επιθυμία είναι φωτιά που μανίζει
κι οι καρδιές των ανθρώπων είναι στην πλάνη
χωρίς να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος
Όταν μοιχεύουν και σε λάγνες μέρες και νύχτες όλο ελπίζουν
κι όμως με ειλικρίνεια το νταράνι του μεγάλου ελέους απαγγείλουν
τότε η φωτιά της σαρκικής επιθυμίας θα σβηστεί και
οι σκέψεις οι κακές θα φύγουν.

Αν δοξάσω με λεπτομέρειες την δύναμη και δράση αυτού του μάντρα
ούτε ένα κάλπα δεν θα έφτανε για όλα να μιλήσω».

Και τότε είπε ο μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα στους βραχμάνους:

«Πείτε το μάντρα αυτό πέντε φορές και μετά πάρτε κλωστές σε πέντε χρώματα για να δέσετε κόμπους. Μετά πείτε το νταράνι είκοσι μία φορές και δέστε είκοσι έναν κόμπους και φορέστε το στον λαιμό. Το μάντρα το έχουν πει πιο πριν Βούδδες τόσοι όση και η άμμος του Γάγγη επί 9,9 δισεκατομμύρια φορές. Αυτοί οι Βούδδες που έχουν πει το μάντρα, το είπαν για τους ασκητές που ασκούν τις έξι παραμίτα αλλά δεν τις έχουν ακόμα πραγματώσει, για να τους βοηθήσουν να επιτύχουν γρήγορα το στάδιο.

Επίσης, γι’ αυτούς που δεν έχουν ακόμη την καρδιά της φώτισης, για να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν γρήγορα την καρδιά της φώτισης.

Επίσης, για τους σράβακα που δεν έχουν ακόμη φτάσει στην πραγμάτωση, για να τους κάνουν γρήγορα να φτάσουν στην πραγμάτωση.

Επίσης, για τους θεούς και όσους έχουν δυνάμεις υπερφυσικές στους τρεις χιλιάδες πολλών χιλιάδων κόσμους που δεν έχουν ακόμη επιτύχει την αξεπέραστη καρδιά της φώτισης, για να τους κάνουν γρήγορα να αποκτήσουν την καρδιά της φώτισης.

Για τα πλάσματα που δεν έχουν ακόμη κερδίσει την ρίζα της πίστης στη μαχαγιάνα, για να μεγαλώσουν γρήγορα οι σπόροι της μαχαγιάνα και του ντάρμα με την δυνατή ιερή δύναμη του νταράνι. Με την δύναμη των μεθόδων μου, του ελέους και της συμπάθειάς μου, όλες οι ανάγκες τους θα πληρωθούν.

Για τα πλάσματα στα χαμηλά τα μονοπάτια, που ζουν στις σκοτεινές μεριές των τριών χιλιάδων πολλών χιλιάδων κόσμων, που όταν ακούνε αυτό το μάντρα θα μπορούν να ελευθερώνονται από τα δεινά τους.

Για τους μποντισάτβα που δεν έχουν ακόμη πραγματώσει το πρώτο μπούμι, για να τους βοηθήσουν να το πραγματώσουν γρήγορα, και να τους κάνουν να φτάσουν μέχρι και το δέκατο μπούμι κι ακόμη να φτάσουν με κάθε φυσικότητα και στην φώτιση, με τα τριάντα δύο σημάδια και τα ογδόντα μικρότερα σημάδια.

Αν ένας σράβακα ακούσει αυτό το νταράνι στ’ αυτιά του, αν ασκηθεί σ’ αυτό και το γράψει, και αν πορευτεί με δυνατή καρδιά σύμφωνα με το ντάρμα, τότε θα φτάσει στις τέσσερις πραγματώσεις του σραμάνα ακόμη και αν δεν ψάχνει για την πραγμάτωση αυτή.

Φανταστείτε όλα τα βουνά, τα ποτάμια, τους λόφους και τους ωκεανούς στους τρεις χιλιάδες πολλών χιλιάδων κόσμους να βράζουν. Τα βουνά Σουμερού και τα βουνά Τσακραβάντα-παρβάτα να σειούνται και να γίνονται σκόνη. Όλα τα πλάσματα, που θα είναι τόσα όση κι αυτή η σκόνη, θα γεννήσουν αυτή την αξεπέραστη καρδιά της φώτισης με την δύναμη αυτού του νταράνι.

Αν κάποιος εύχεται κάτι στην ζωή του αυτή, θα πρέπει να κρατά τους όρκους της αυτοσυγκράτησης και να απαγγέλει αυτό το νταράνι για είκοσι μία μέρες. Τότε οι ευχές του σίγουρα θα εκπληρωθούν. Τότε, από το κατώφλι του θανάτου της προηγούμενης ζωής, μέχρι το κατώφλι της επόμενης ζωής του, όλο το κακό του κάρμα θα καθαρίσει. Στους τρεις χιλιάδες πολλών χιλιάδων κόσμους, όλοι οι Βούδδες, οι μποντισάτβα, οι Μπράχμα, ο Σάκρα Ντέβαναμ Ίντρα, οι τέσσερις φύλακες θεοί, οι θεότητες, οι αθάνατοι και οι βασιλιάδες δράκοι, θα γίνουν μάρτυρές του.

Αν ένας άνθρωπος ή ουράνιος βασιλιάς που απαγγέλει αυτό το νταράνι, πλυθεί σε ποτάμι ή θάλασσα, τότε τα πλάσματα εκεί κοντά που θα βραχούν από το νερό αυτό, θα καθαρίσουν τα βαρειά τους σφάλματα και θα ξαναγεννηθούν σε αγνά πεδία, σε κόσμο άλλης κατεύθυνσης. Θα γεννηθούν με θαυμαστό τρόπο από λωτό και δεν θα ξανατύχουν γέννησης από μήτρα, υγρασία ή αυγό. Και πόσο μάλλον γι’ αυτούς που απαγγέλουν ή μνημονεύουν οι ίδιοι το νταράνι αυτό!

Αν αυτός που απαγγέλει και μνημονεύει αυτό το νταράνι, περπατά και ένας άνεμος φυσήξει στα  μαλλιά και τα ρούχα του, τότε τα πλάσματα που θα νοιώσουν κι αυτά τον αέρα που πιο πριν τον είχε αγγίξει, θα καθαρίσουν τα βαρειά τους σφάλματα και το κακό κάρμα - και δεν θα υποφέρουν πια από κάρμα στα τρία βλαβερά μονοπάτια - συχνά  θα γεννιούνται μπροστά στους Βούδδες.

Πρέπει να μάθετε ότι οι ευλογίες αυτού που απαγγέλει το μάντρα, οι αρετές και οι πραγματώσεις, θα είναι πέρα από κάθε φαντασία.

Ό,τι κι αν λέει αυτός που απαγγέλει το μάντρα, είτε είναι κακό είτε καλό, θα ακούγεται σαν το αγνό ντάρμα σε όλους τους ουράνιους δαίμονες, τους ασκητές των εξωτερικών δρόμων, τους θεούς, τους δράκους, τα φαντάσματα, τα πνεύματα – κι έτσι θα τον σέβονται σαν να ήταν Βούδδας.

Αυτός που θα απαγγέλει αυτό το νταράνι θα είναι ένας θησαυρός βουδδικών σωμάτων γιατί θα έχει ευλογηθεί από Βούδδες, τόσους όση και η άμμος στον Γάγγη επί 9,9 δισεκατομμύρια φορές.

Να ξέρετε ότι θα είναι φωτεινός θησαυρός, γιατί θα έχει φωτιστεί από το φως όλων των Νικητών.

Να ξέρετε ότι θα είναι ένας θησαυρός από έλεος και συμπάθεια, γιατί θα σώζει ασταμάτητα τα πλάσματα με αυτό το νταράνι.

Να ξέρετε ότι θα είναι ένας θαυμάσιος θησαυρός του ντάρμα, γιατί αυτό το νταράνι περιλαμβάνει όλες τις πύλες των νταράνι.

Να ξέρετε ότι θα είναι ένας θησαυρός της ντυάνα και του σαμάντι, γιατί εκατοντάδες χιλιάδες σαμάντι θα εμφανίζονται μπροστά του.

Να ξέρετε ότι θα είναι ένας θησαυρός της κενότητας, γιατί συνέχεια θα παρατηρεί τα πλάσματα με την σοφία της κενότητας.

Να ξέρετε ότι θα είναι ένας θησαυρός της γενναιότητας, γιατί συνέχεια θα φυλάσσεται από τους δράκους, τους θεούς και τους ενάρετους.

Να ξέρετε ότι θα είναι ένας θησαυρός της θαυμαστής γλώσσας, γιατί ο ήχος του νταράνι έρχεται από ανεμπόδιστο στόμα.

Να ξέρετε ότι θα είναι ένας θησαυρός της αιωνιότητας, γιατί οι τρεις καταστροφές και τα βλαβερά κάλπα δεν θα μπορέσουν να τον βλάψουν.

Να ξέρετε ότι θα είναι ένας θησαυρός της απελευθέρωσης, γιατί οι ουράνιοι δαίμονες και οι ασκητές των εξωτερικών δρόμων δεν θα μπορούν να τον εμποδίσουν.

Να ξέρετε ότι θα είναι ένας θησαυρός της θεραπευτικής γιατί ασταμάτητα θα θεραπεύει τα πλάσματα με αυτό το νταράνι.

Να ξέρετε ότι θα είναι ένας θησαυρός υπερφυσικής δύναμης, γιατί θα μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα σε όλα τα βουδδικά πεδία.

Είναι ατέλειωτη η δόξα για τις αρετές και τις ωφέλειες αυτού που θα απαγγέλει αυτό το μάντρα.
Ενάρετοι εσείς όλοι, αν κάποιος κουραστεί από τα βάσανα του κόσμου και ψάχνει για την ευτυχία της μακροζωΐας, θα πρέπει να τακτοποιήσει ένα καθαρό μέρος, να φτιάξει έναν χώρο καθαρό και ασφαλή και να απαγγέλει αυτό το νταράνι προσφέροντας ρούχα, νερό, φαγητά, άρωμα ή φάρμακα, για εκατόν οκτώ φορές. Ύστερα αν τα χρησιμοποιήσει αυτά τα πράγματα, τότε θα κερδίσει μια μεγάλη ζωή. Αν μπορεί να φτιάξει αυτό τον κύκλο ασφαλείας, δεχτεί και μνημονεύει αυτό το νταράνι σύμφωνα με το ντάρμα, τότε όλα τα πράγματα θα είναι εύκολο να τα πραγματώσει.
Ο τρόπος για να φτιάξει τον κύκλο ασφαλείας, είναι αυτός:

Να απαγγείλεις το νταράνι είκοσι μία φορές πάνω από ένα μαχαίρι, και μετά όρισε το χώμα με το μαχαίρι, για να φτιάξεις το όριο.

Ή να απαγγείλεις το νταράνι είκοσι μία φορές πάνω από καθαρό νερό και μετά ράντισέ το στο χώμα, για να φτιάξεις το όριο.

Ή να απαγγείλεις το νταράνι για είκοσι μία φορές πάνω σε λευκούς σιναπόσπορους και μετά να τους ραντίσεις στο χώμα για να φτιάξεις το όριο.
Ή φτιάξε το όριο νοητικά.

Ή να απαγγείλεις το νταράνι είκοσι μία φορές πάνω σε καθαρή στάχτη από λιβάνι και χρησιμοποίησέ το για να φτιάξεις το όριο.

Ή να απαγγείλεις το νταράνι είκοσι μία φορές πάνω από κόμπους των πέντε χρωμάτων και μετά να φτιάξεις έναν κλειστό κύκλο στο χώμα με αυτούς, σαν όριο.
Όλα αυτά είναι σωστά.

Αν κάποιος δεχτεί και μνημονεύει το νταράνι σύμφωνα με το ντάρμα, θα επιτύχει την πραγμάτωση.
Αν κάποιος ακούσει απλά το όνομα από αυτό το νταράνι, τα βαρειά του σφάλματα από τις γεννήσεις και τους θανάτους από αρίθμητα κάλπα θα σβηστούν – και πόσο μάλλον γι’ αυτόν που θα απαγγείλει το μάντρα.

Αν κάποιος γνωρίζει και απαγγέλει αυτό το ιερό μάντρα θα πρέπει να ξέρει ότι έχει ήδη προσφέρει και σεβαστεί αρίθμητους Βούδδες και ότι έχει φυτέψει πολλές ρίζες αρετής. Αν μπορεί να το απαγγέλει και να το μνημονεύει σύμφωνα με το ντάρμα για να σώσει όλα τα πλάσματα από τα δεινά τους, να ξέρετε ότι αυτός έχει μια καρδιά γεμάτη μεγάλο έλεος και ότι σύντομα θα γίνει Βούδδας.

Αν κάποιος απαγγέλει το νταράνι για όλα τα πλάσματα που βλέπει, αν τους κάνει να το ακούνε και το μετατρέψει σε μέσο επίτευξης της φώτισης, τότε οι αρετές και οι ωφέλειές του θα είναι αμέτρητες, απεριόριστες και ποτέ δεν θα μπορεί τέλεια να επαινεθεί.

Αν μπορεί με καθαρή ειλικρίνεια να κάνει την καρδιά του να κρατήσει τους όρκους της αυτοσυγκράτησης, να μετανιώσει για τα σφάλματα που έχει κάνει για το καλό των πλασμάτων και για τα σφάλματα που έχει συσσωρεύσει από πολλά κάλπα, αν απαγγέλει αυτό το νταράνι και ποτέ δεν επιτρέψει τον ήχο της απαγγελίας να διασπαστεί, τότε θα επιτύχει τις τέσσερις πραγματώσεις των σραμάνα στην ζωή αυτή.

Αν έχει μεγάλη ικανότητα στο ντάρμα και κατέχει τα επιδέξια μέσα της σοφίας, τότε δεν θα είναι δύσκολο γι’ αυτόν να πραγματώσει τα δέκα μπούμι – και πόσο μάλλον να εκπληρώσει τις μικρές κοσμικές επιθυμίες. Όλες οι ευχές του θα εκπληρωθούν.

Αν επιθυμεί να διατάζει τα πνεύματα, τότε θα πρέπει να βρει ένα κρανίο στην φύση, να το πλύνει, να το βάλει σε ένα μάνταλα μπροστά από το άγαλμα του Αβαλοκιτεσβάρα με τα χίλια χέρια και τα χίλια μάτια και να κάνει προσφορές με πολλά αρώματα, λουλούδια, ποτά και φαγητά από βότανα. Αν το κάνει αυτό μέρα παρά μέρα, τότε μετά από επτά ημέρες τα πνεύματα θα εμφανιστούν και θα υπακούσουν.

Αν θέλει να διατάζει τους τέσσερις φύλακες, τότε θα πρέπει να το απαγγείλει μπροστά σε σανταλόξυλο και να το κάψει και μετά θα επιτύχει τον στόχο του.

Γιατί η δύναμη των όρκων του ελεήμονα μποντισάτβα έχουν βάθος και βάρος και η δύναμη αυτού του ιερού νταράνι είναι μεγάλη και απέραντη».

Ο Βούδδας είπε στον Ανάντα:
«Όταν γίνονται καταστροφές στη χώρα και ο βασιλιάς διοικεί τα ζητήματα σύμφωνα με τον δίκαιο νόμο, είναι δίκαιος με τους ανθρώπους και τα ζώα και δεν υποτιμά κανέναν, αν απαλλάσσει τους ανθρώπους από κατηγόριες και για επτά μέρες και νύχτες κρατήσει πειθαρχία και καθαρότητα στο σώμα και στο νου του απαγγέλλοντας αυτό το ιερό νταράνι της καρδιάς του μεγάλου ελέους, τότε όλες οι καταστροφές στη χώρα θα εξαφανιστούν και τα πέντε είδη σοδειάς θα είναι σε αφθονία, οι άνθρωποι θα ζουν με ειρήνη και ευτυχία.

Αν μια χώρα συχνά δέχεται εισβολές από εχθρούς, οι άνθρωποι ζουν με ανασφάλεια και οι υπουργοί γίνονται προδότες, οι λοιμοί απλώνονται παντού, οι βροχές κι οι ξηρασίες δεν έχουν ισορροπία και δεν ακολουθούν τον χρόνο, και ο ήλιος και το φεγγάρι χάνουν την σταθερότητά τους, όταν συμβαίνουν όλα αυτά, τότε οι άνθρωποι θα πρέπει να φτιάξουν ένα άγαλμα του μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα με τα χίλια χέρια και τα χίλια μάτια. Θα πρέπει να το βάλουν να κοιτάζει τη δύση, να του κάνουν προσφορές με πίστη – δίνοντας αρώματα, λουλούδια, λάβαρα, ομπρέλες, φαγητό με βότανα και ποτά με εκατοντάδες γεύσεις. Για επτά μέρες και νύχτες, αν ο βασιλιάς μπορεί να κρατήσει με επιμέλεια το νου και το σώμα του και απαγγέλει το νταράνι με τα θαυμαστά και ιερά λόγια, τότε οι εχθροί θα υποχωρήσουν μόνοι τους και θα γυρίσουν στις χώρες τους χωρίς να γίνουν ξανά εμπόδιο. Οι χώρες θα αναπτύξουν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους, οι πρίγκιππες κι οι υπουργοί θα είναι πιστοί, και η βασίλισσα και η πριγκίπισσα και οι κόρες όλες θα είναι πιστές στον βασιλιά. Οι δράκοι, τα πνεύματα και τα στοιχειά θα προστατεύουν τη χώρα, οι βροχές θα πέφτουν στην ώρα τους, οι καρποί θα είναι σε αφθονία και οι άνθρωποι όλοι θα είναι χαρούμενοι.

Αν κάποιος στην οικογένεια αρρωστήσει σοβαρά ή εμφανιστούν εκατοντάδες τέρατα ή φαντάσματα, πνεύματα και δαιμόνια που θέλουν να πλήξουν και να καταστρέψουν την οικογένεια, ή ληστές, ή τα μέλη της οικογένειας είναι σε δυσαρμονία, τότε θα πρέπει να φτιάξουν ένα μάνταλα μπροστά από το άγαλμα του μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα με τα χίλια χέρια και τα χίλια μάτια, να απαγγείλουν το όνομά του με βαθειά ειλικρίνεια στην καρδιά και μετά να απαγγείλουν το νταράνι χίλιες φορές – τότε όλες οι αναποδιές θα εξαφανιστούν και η οικογένεια θα είναι για πάντα ειρηνική».

Τότε ο Ανάντα ρώτησε τον Βούδδα:
«Νικητή, ποιό είναι το όνομα αυτού του μάντρα; Πώς θα πρέπει να το δεχτούμε και να το μνημονεύουμε»;

Και ο Βούδδας είπε στον Ανάντα:
«Αυτό το ιερό μάντρα έχει πολλά ονόματα κι ένα από αυτά είναι το Απέραντο, Μεγάλο, Τέλειο – ένα άλλο είναι το Ανεμπόδιστο Μεγάλο Έλεος – ένα άλλο είναι το Νταράνι που Σώζει από τα Δεινά – ένα άλλο είναι το Νταράνι που Μακραίνει τη Ζωή –ένα άλλο είναι το Νταράνι που Σβήνει το Κακό Κάρμα – ένα άλλο είναι το Νταράνι που Διασπά τα Εμπόδια του Κακού Κάρμα – ένα άλλο είναι το Νταράνι που Εκπληρώνει τις Ευχές – ένα άλλο είναι το Νταράνι της Ελευθερίας της Σύμφωνης με την Καρδιά – ένα άλλο είναι το Νταράνι που βοηθά να Επιτύχουμε Γρήγορα τα Ανώτερα Επίπεδα. Κι έτσι θα πρέπει να το δεχτείτε και να το μνημονεύετε».

Και ο Ανάντα ρώτησε τον Βούδδα:
«Νικητή, ποιό είναι το όνομα του μποντισάτβα μαχασάτβα που είναι τόσο καλός και μας διδάσκει αυτό το νταράνι»;

Ο Βούδδας απάντησε:
«Ο μποντισάτβα λέγεται Αβαλοκιτεσβάρα ο Ανεμπόδιστος και επίσης Αυτός που Πετά το Λάσσο, και επίσης αυτός με τα Χίλια Λαμπρά Μάτια. Ενάρετε άντρα, αυτός ο μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα έχει δύναμη ιερή πέρα από κάθε φαντασία. Πριν από αρίθμητα κάλπα είχε ήδη υπάρξει σαν Βούδδας με το όνομα ο Νικητής με την Λάμψη του Αληθινού Ντάρμα. Και εξ αιτίας της δύναμης των μεγάλων όρκων του, αλλά και για να δώσει σε όλους τους μποντισάτβα την ευχαρίστηση της σωτηρίας των πλασμάτων, εμφανίζεται σαν μποντισάτβα. Όλοι σας, και οι μποντισάτβα, και οι βραχμάνοι, και οι θεοί του ουρανού των τριάντα τριών, οι δράκοι και οι θεότητες θα πρέπει να τον σέβονται και να μην τον αμφισβητούν. Όλα τα πλάσματα τα ουράνια και τα ανθρώπινα θα πρέπει πάντα να του κάνουν προσφορές και να απαγγέλουν σωστά το όνομά του, με απορρόφηση, και μετά θα λάβουν άπειρες ευλογίες, θα σβήσουν αρίθμητα σφάλματα και στο τέλος της ζωής τους θα ξαναγεννηθούν στην αγνή γη του Βούδδα Αμιτάμπα. Αυτό το ιερό μάντρα που ειπώθηκε από τον μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα είναι αληθινό, πραγματικό και πέρα από κάθε ψεύδος.

Αν θέλεις να καλέσεις τον μποντισάτβα να έρθει, απήγγειλε το μάντρα είκοσι μία φορές πάνω από λιβάνι γκούγκουλα και κάψε το – τότε ο μποντισάτβα θα έρθει.

Αν έχεις καταληφθεί από πνεύμα γάτας, τότε βρες ένα κρανίο από γάτα, κάψε το ως να γίνει στάχτη, και ανακάτεψε τις στάχτες με καθαρό χώμα. Μετά να το πλάσεις σε σχήμα γάτας. Μπροστά σε ένα άγαλμα του μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα με τα χίλια χέρια και τα χίλια μάτια απάγγειλε το νταράνι εκατόν οκτώ φορές πάνω από ένα σφυρήλατο μαχαίρι και μετά κόψε την γάτα σε εκατόν οκτώ κομμάτια. Απάγγειλε μια – κόψε ένα κομμάτι και πες μία φορά το όνομά του. Τότε το πνεύμα της γάτας θα φύγει και δεν θα επιστρέψει ξανά.

Αν βλαφτείς από έντομα μολυσματικά, ανακάτεψε λιβάνι καρπούρα μαζί με λιβάνι γκούγκουλα, βάλε κι ένα μπωλ από αρωματισμένο νερό και φτιάξε αφέψημα. Μετά να απαγγείλεις το νταράνι εκατόν οκτώ φορές πάνω από αυτό και μπροστά στο άγαλμα του μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα με τα χίλια χέρια και τα χίλια μάτια. Μετά πιες το αφέψημα και η ασθένεια θα θεραπευτεί.

Αν σε δαγκώσουν φίδια ή σκορπιοί, πες το νταράνι επτά φορές πάνω από μια σκόνη από ξηραμένο τζίντζερ. Μετά βάλε την σκόνη πάνω στην πληγή και θα θεραπευτείς.

Αν κάποιος σχεδιάζει να σε βλάψει από μίσος ή δυσαρέσκεια, θα πρέπει να βρεις καθαρό χώμα ή αλεύρι ή κερί και να φτιάξεις το σχήμα του εχθρού σου. Μπροστά στο άγαλμα του μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα με τα χίλια χέρια και τα χίλια μάτια, απάγγειλε το νταράνι εκατόν οκτώ φορές πάνω σε ένα σφυρήλατο μαχαίρι και μετά κόψε το σχήμα σε εκατόν οκτώ κομμάτια. Απάγγειλε μία φορά και κόψε μία φορά λέγοντας το όνομά του μία φορά, και τότε κόψε όλα τα εκατόν οκτώ κομμάτια. Μετά, ο εχθρός σου θα είναι χαρούμενος, θα σε σέβεται και θα είναι φίλος σου για όλη τη ζωή σου.

Αν έχεις ασθένεια στα μάτια σου ή θολή όραση ή τύφλωση, ή τα μάτια σου είναι καλυμμένα με λευκή θολούρα ή κόκκινη μεμβράνη, θα πρέπει να βρεις ένα φρούτο χαριτάκι, ένα άμαλα και ένα βιχετάκι και να τα κάνεις σκόνη. Κατά την διάρκεια αυτή θα πρέπει να κρατήσεις καθαρή την διαδικασία: να μην σε δει γυναίκα λεχώνα, ή γουρούνι, ή σκύλος - και θα πρέπει να λες το όνομα του Βούδδα. Ανακάτεψε την σκόνη με λευκό μέλι ή ανθρώπινο γάλα. Το ανθρώπινο γάλα πρέπει να είναι από μητέρα αγοριού και όχι κοριτσιού. Όταν φτιαχτεί το φάρμακο, τότε μπροστά από το άγαλμα του μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα με τα χίλια χέρια και τα χίλια μάτια, να απαγγείλεις εκατόν οκτώ φορές το νταράνι πάνω από το φάρμακο και μετά βάλε το πάνω στα άρρωστα μάτια για επτά μέρες. Μείνε σε ένα ήσυχο δωμάτιο και να μην βγεις στον αέρα. Τότε θα θεραπευτούν τα μάτια, η λευκή θολούρα και η κόκκινη μεμβράνη θα φύγουν και η όραση θα γίνει πολύ καθαρή.

Αν πλήττεσαι από πυρετό που δεν γιατρεύεται, πες το νταράνι είκοσι μία φορές πάνω από το δέρμα μιας τίγρης, πάνθηρα ή λύκου και βάλε το δέρμα στο σώμα σου. Ο πυρετός θα θεραπευτεί. Το δέρμα του λιονταριού είναι το καλύτερο.

Αν δαγκώσει φίδι κάποιον, πάρε κερί από τα αυτιά του και απάγγειλε το νταράνι είκοσι μία φορές πάνω από το κερί και μετά βάλε το στην πληγή. Θα θεραπευτεί.

Αν βλαβερός πυρετός μπει στην καρδιά σου και είναι τόσο επιθετικός που θα σε κάνει να εύχεσαι να πεθάνεις, τότε θα πρέπει να βρεις κόλλα από ροδάκινο στο μέγεθος του ροδάκινου, βάλε σε ένα μπωλ καθαρό νερό και φτιάξε αφέψημα ίσαμε μισό μπωλ. Όταν γίνει αυτό πες το νταράνι επτά φορές πάνω από το αφέψημα και πιες το όλο. Η ασθένεια θα θεραπευτεί. Το φάρμακο δεν θα πρέπει να το πιεί γυναίκα.

Αν έχεις καταληφθεί από πνεύμα, πες το νταράνι είκοσι μία φορές πάνω από λιβάνι γκούγκουλα και κάψε το κοντά στα ρουθούνια σου. Μετά κάνε επτά χάπια από το γκούγκουλα ίσαμε ένα περίττωμα λαγού. Πες το νταράνι είκοσι μία φορές πάνω από αυτά και πιες τα. Έτσι θα γιατρευτείς. Πρόσεχε, να μην πιείς αλκοόλ, να μην φας κρέας ή τα πέντε καρυκεύματα (κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, πρασουλίδα και ασκαλώνιο) και μην βλάψεις κανέναν. Αν βρεις μανασίλα, ανακάτεψέ το με λευκό σιναπόσπορο και αλάτι γιανσένγκ και μετά να απαγγείλεις το νταράνι είκοσι μία φορές πάνω από το μείγμα. Κάψε το κάτω από το κρεββάτι του ασθενή και το πνεύμα θα φύγει αμέσως, δεν θα τολμήσει να σταθεί εκεί.

Αν είσαι κουφός, να απαγγείλεις το νταράνι πάνω από σησαμέλαιο και μετά το ρίχνεις στα αυτιά. Και έτσι η ασθένεια θεραπεύεται.

Αν κάποιος υποφέρει από ημιπληγία, η μύτη του κλείνει και τα χέρια και τα πόδια του δεν μπορούν να κουνηθούν από την αποπληξία, θα πρέπει να ανακατέψεις σησαμέλαιο με μυρωδικό από πράσινο ξύλο και να τα κάνεις αφέψημα. Να πεις το νταράνι είκοσι μία φορές πάνω από το μείγμα και τρίψε το στο σώμα. Μετά η ασθένεια θα γιατρευτεί. Και μια άλλη συνταγή: να απαγγείλεις το νταράνι είκοσι μία φορές πάνω από καθαρή κρέμα από γάλα αγελάδας και τρίψε το πάνω στο σώμα. Μετά η ασθένεια θα θεραπευτεί.

Για την δυστοκία απάγγειλε το νταράνι είκοσι μία φορές πάνω από σησαμέλαιο και βάλε το στην κοιλιά και στην πύλη της γυναίκας που γεννάει. Μετά θα έχει εύκολη γέννα.

Αν το παιδί πεθάνει στην μήτρα της εγκύου, βρες ένα μεγάλο ύσωπο, ανακάτεψέ το με δύο μπωλ καθαρό νερό και κάνε το αφέψημα σε ένα μπωλ. Πες το νταράνι είκοσι μία φορές πάνω από το αφέψημα και δώσε το να το πιεί η γυναίκα. Μόλις βγει το νεκρό παιδί η γυναίκα δεν θα πονάει. Αν ο πλακούντας δεν βγαίνει ας πάρει ξανά το φάρμακο και θα είναι εντάξει.

Αν έχεις μια αρρώστια τέτοια που η καρδιά σου συχνά πλήττεται από αβάσταχτο πόνο, αυτό λέγεται αρρώστια του κρυμμένου νεκρού σώματος. Βρες λιβάνι από γη με καπνό με ώριμες λαψάνες, απάγγειλε το νταράνι είκοσι μία φορές από πάνω και μετά να το μασήσεις και να το φας, όσο θέλεις. Μετά από λίγο καιρό θα έρθει ο έμετος ή διάρροια και η ασθένεια θα θεραπευτεί. Μην φας κανένα από τα πέντε καρυκεύματα, μην φας κρέας και μην πιείς αλκοόλ.

Αν καείς από φωτιά, να απαγγείλεις είκοσι μία φορές το νταράνι πάνω από περιττώματα μαύρης αγελάδας και μετά βάλε τα στις πληγές. Ο πόνος θα θεραπευτεί.

Αν η καρδιά κάποιου έχει ασκαρίδες, να απαγγείλει το νταράνι είκοσι μία φορές πάνω από μισό μπωλ με ούρα λευκού αλόγου και να τα πιεί. Η ασθένεια θα θεραπευτεί. Αν η ασθένεια είναι σοβαρή, να πιεί ένα ολόκληρο μπωλ και μετά οι ασκαρίδες θα βγουν σαν λεπτό σκοινί.

Για πληγή στο νύχι, να βρεις φύλλα λινγκ-σιλ και να τα κάνεις σκόνη. Πάρε το χυμό και πες το νταράνι είκοσι μία φορές πάνω του. Βάλε τον χυμό στην πληγή, βγάλε έξω όλο το έλκωμα από τη ρίζα του και θα θεραπευτεί αμέσως.

Αν τα μάτια κάποιου βλαφτούν από μύγες, βρες περιττώματα από γάϊδαρο, φιλτράρισέ τα και πάρε το υγρό. Απάγγειλε το νταράνι είκοσι μία φορές πάνω από το υγρό και στάξε το στα μάτια όταν θα είναι ξαπλωμένος τη νύχτα. Η ασθένεια θα θεραπευτεί.

Για τον πόνο στην κοιλιά πάρε καθαρό νερό αρωματισμένο μαζί με αλάτι γιανσενγκ και φτιάξει είκοσι έναν σβώλους. Πες από πάνω το νταράνι είκοσι μία φορές, πάρε μισό μπωλ από το φάρμακο και η ασθένεια θα θεραπευτεί.

Για την ασθένεια των κόκκινων ματιών, ή νεοπλάσματα στα μάτια, ή καταρράκτη, βρες φύλλα από κινέζικο γκάου-γκέϊ, κάνε τα σκόνη και πάρε τον χυμό. Πες το νταράνι είκοσι μία φορές πάνω από τον χυμό, βρέξε μέσα ένα μπρουντζοχάλκινο νόμισμα για όλη τη νύχτα. Να απαγγείλεις το νταράνι ξανά επτά φορές και στάξε τον χυμό στα μάτια. Η ασθένεια θα θεραπευτεί.

Αν κάποιος φοβάται και δεν μπορεί να ηρεμήσει τη νύχτα, και φοβάται και όταν μπαίνει ή βγαίνει από το σπίτι του, θα πρέπει να πάρεις ένα σκοινί με λευκούς κόμπους, να πεις το νταράνι είκοσι μία φορές από πάνω του και να το δέσεις σε είκοσι έναν κόμπους και να το φορέσεις στο λαιμό του. Μετά οι φόβοι θα εξαφανιστούν και τα σφάλματά του θα σβηστούν κι αυτά.

Αν αναπάντεχες δυσκολίες έρθουν στο σπίτι σου, βρες ένα κλαδί γκουάβα, κόψε το σε χίλια οκτώ κομμάτια, και άλειψε με γάλα και μέλι τα δυο τους άκρα. Πες το νταράνι μια φορά και κάψε ένα κομμάτι. Μετά κάψε όλα τα χίλια οκτώ κομμάτια με τον ίδιο τρόπο και όλες οι δυσκολίες θα σβηστούν. Αυτό θα πρέπει να γίνει μπροστά σε έναν Βούδδα.

Αν πεις το νταράνι είκοσι μία φορές πάνω από λευκό ακροστάχυ και το δέσεις στο δεξί σου μπράτσο, θα νικάς πάντα τους άλλους στις μάχες και στις διαμάχες.

Αν βρεις φύλλα και κλαδιά μουσμουλιάς, κόψε χίλια οκτώ κομμάτια, άλειψε με κρέμα από γάλα αγελάδας και λευκό μέλι στα δυο τους άκρα. Μετά να πεις το νταράνι από πάνω τους μία φορά και να κάψεις ένα κομμάτι. Μετά να τα κάψεις με τον ίδιο τρόπο όλα τα κομμάτια. Κάνε το αυτό τρεις φορές κάθε μέρα, κάθε φορά από χίλια οκτώ κομμάτια, για επτά ημέρες και σαν δάσκαλος του μάντρα θα πραγματώσεις την αληθινή σοφία.

Αν θέλεις να δαμάσεις τα δυνατά πνεύματα και στοιχειά, βρες ξύλο γουάν-τζι, πες το νταράνι σαράντα εννέα φορές από πάνω, άλειψε γάλα και μέλι πάνω τους και κάψε τα. Αυτό θα πρέπει να γίνει μπροστά στο άγαλμα του μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα.

Αν βάλεις ένα μεγάλο εντερόλιθο μπεζόαρ μέσα σε ένα μπουκάλι από λάπις και το βάλεις μπροστά στο άγαλμα του μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα του μεγάλου ελεήμονα, τότε πες το νταράνι εκατόν οκτώ φορές. Μετά βάλε τον εντερόλιθο στο σώμα σου και στο μέτωπό σου. Όλοι οι θεοί, οι δράκοι, τα δαιμόνια, τα φαντάσματα, οι άνθρωποι και τα μη ανθρώπινα πλάσματα θα χαρούν.

Αν φυλακιστείς, βρες περιττώματα από λευκά παγώνια. Πες το νταράνι εκατόν οκτώ φορές από πάνω και άλειψέ τα στα χέρια σου τρίβοντας τις κλειδαριές και τις αλυσίδες. Μετά οι κλειδαριές κι οι αλυσίδες θα ανοίξουν από μόνες τους.

Αν ένας σύζυγος και η σύζυγός του έχουν δυσαρμονική σχέση και η κατάσταση είναι σαν το νερό με τη φωτιά, βάλε φτερά από ουρά πάπιας μανταρίνου μπροστά από το άγαλμα του μεγάλου ελεήμονα μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα. Πες το νταράνι χίλιες οκτώ φορές πάνω από τα φτερά και δώσε να τα φορέσει το ζευγάρι. Θα χαρούν, θα αγαπούν και θα σέβονται ο ένας τον άλλο, μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Αν οι καρποί και οι σπόροι στον αγρό σου τρώγονται από έντομα, βρες καθαρή στάχτη ή καθαρή άμμο, ή καθαρό νερό και πες το νταράνι είκοσι μία φορές από πάνω. Ράντισέ το γύρω από τον αγρό και την σπορά και τα έντομα θα φύγουν. Αν ραντίσεις από το νερό του μάντρα στα δέντρα, τα έντομα δεν θα τολμήσουν να ξαναφάνε τους καρπούς».

Και συνέχισε προς τον Ανάντα ο Βούδδας:

«Για πλούτο, θησαυρούς και άλλα πολύτιμα πράγματα και αναγκαία, κάνε την μούντρα του πετραδιού που εκπληρώνει τις ευχές.

Αν ψάχνεις σταθερότητα στη ζωή σου μέσα σε διάφορες συνθήκες, κάνε την μούντρα του λάσου.

Για πολλές ασθένειες της κοιλιάς κάνε την μούντρα του πολύτιμου βάζου.

Για να εξαφανίσεις όλους τους δαίμονες, τα τέρατα, τα φαντάσματα και τα πνεύματα, κάνε την μούντρα του πολύτιμου δίκοπου σπαθιού.

Για να εξαφανίσεις όλους τους ουράνιους δαίμονες και τις θεότητες, κάνε την βάτζρα μούντρα.

Για να δαμάσεις όλους τους εχθρούς, κάνε την μούντρα του βάτζρα γουδοχεριού.

Για να εξαφανίσεις τους φόβους σε κάθε περίπτωση, κάνει την μούντρα που δίνει αφοβιά.

Για να θεραπεύσεις τα θολά μάτια κάνε την μούντρα του μάνι της πεμπτουσίας του ήλιου.

Αν κάποιος έχει ασθένεια από το δηλητήριο της ζέστης και ψάχνει να δροσιστεί, θα πρέπει να κάνει την μούντρα του μάνι της πεμπτουσίας του φεγγαριού.

Για να αποκτήσεις υψηλή θέση και προαγωγή, κάνε την μούντρα του πολύτιμου τόξου.

Για να συναντήσεις όλους τους ενάρετους φίλους όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάνε την μούντρα του πολύτιμου βέλους.

Για να θεραπεύεις πολλές αρρώστιες στο σώμα κάποιου, κάνε την μούντρα του κλαδιού της ιτιάς.
Για να εξαφανίσεις τα βλαβερά εμπόδια και τις δυστυχίες από το σώμα κάποιου, κάνε την μούντρα λευκού μαστιγίου.

Για αρμονία στους συγγενείς, κάνε την μούντρα του πολύτιμου βάζου.

Για να διώξεις όλες τις τίγρεις, λύκους, τσακάλια, πάνθηρες και όλα τα θηρία, κάνε την μούντρα της ασπίδας.

Για να είσαι πάντα σε ειρήνη και να αποφύγεις την φυλακή, κάνε την μούντρα του τσεκουριού.

Για να διοικείς άντρες και γυναίκες, κάνε την μούντρα του βραχιολιού από νεφρίτη.

Για να αποκτήσεις πολλές αρετές και ωφέλειες κάνε την μούντρα του λευκού λωτού.

Για να ξαναγεννηθείς σε αγνά πεδία στις δέκα κατευθύνσεις, κάνε την μούντρα του μπλε λωτού.
Για μεγάλη σοφία, κάνε την μούντρα του πολύτιμου καθρέφτη.

Για να συναντήσεις όλους τους Βούδδες στις δέκα κατευθύνσεις, κάνε την μούντρα του μωβ λωτού.

Για υπόγειους πολύτιμους θησαυρούς, κάνε την μούντρα του πολύτιμου κιβωτίου.

Για να επιτύχεις στον δρόμο των αθανάτων, κάνε την μούντρα των πέντε χρωματιστών νεφών.

Για να γεννηθείς στον ουρανό του Μπράχμα, κάνε την μούντρα της φιάλης του λουσίματος.

Για να γεννηθείς σε ουράνια παλάτια κάνε την μούντρα του κόκκινου λωτού.

Για να εξαφανίσεις τους προδότες παντού, κάνε την μούντρα της πολύτιμης λόγχης.

Για να συνάξεις όλους τους ενάρετους ουράνιους θεούς, κάνε την μούντρα της τρομπέτας του πολύτιμου κογχυλιού.

Για να διατάξεις όλα τα πνεύματα και τα φαντάσματα, κάνε την μούντρα του ραβδιού με το κρανίο.

Για να έρθουν να σε πάρουν οι Βούδδες στις δέκα κατευθύνσεις γρήγορα στα χέρια τους, κάνε την μούντρα του μάλα.

Για να επιτύχεις όλους τους υπέρτατους θαυμάσιους ήχους του Μπράχμα, κάνε την μούντρα της πολύτιμης καμπάνας.

Για την ικανότητα της ευφράδειας, της εξυπνάδας και του θαυμάσιου λόγου, κάνε την μούντρα της πολύτιμης σφραγίδας.

Για να σε φυλούν πάντα οι ενάρετοι θεοί και βασιλιάδες δράκοι, κάνε την μούντρα του σιδερένιου γάντζου κουσινάγκαρα.

Για να δίνεις καταφύγιο με έλεος και να προστατεύεις όλα τα πλάσματα κάνε την μούντρα του σιδερένιου ραβδιού.

Για να κάνεις όλα τα πλάσματα να έχουν πάντα σεβασμό και αγάπη μεταξύ τους, κάνε την μούντρα με τις ενωμένες παλάμες.

Για να γεννιέσαι πάντα δίπλα στους Βούδδες κάνε την μούντρα του Θαυμαστά Γεννημένου Βούδδα.

Για να γεννιέσαι πάντα στα παλάτια του Βούδδα και ποτέ ξανά από μήτρα, κάνε την μούντρα της Θαυμαστής Γέννησης σε Παλάτι.

Για πολυμάθεια, κάνε την μούντρα της πολύτιμης σούτρα.
Αν θέλεις από την τωρινή σου γέννηση μέχρι τότε που θα γίνεις Βούδδας να μην έχεις πισωγυρίσματα και να μην χάσεις ποτέ την καρδιά της φώτισης, κάνε την μούντρα του χρυσού τροχού του μη-γυρισμού.

Αν θέλεις οι Βούδδες στις δέκα κατευθύνσεις να έρθουν γρήγορα να αγγίξουν την κορφή του κεφαλιού σου και να σε στολίσουν με τα σημάδια της μελλοντικής φώτισης, κάνε την μούντρα της θαυμαστής γέννησης της κορφής του κεφαλιού.

Για να έχεις καρπούς, φρούτα, πεπόνια και άλλα, κάνε την μούντρα του σταφυλιού.
Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες μούντρα και τώρα σας έχω πει μονάχα λίγες».

Ο μποντισάτβα του Ηλιόφωτος τότε είπε ένα πολύ ιερό μάντρα γι’ αυτούς που δέχονται και μνημονεύουν το νταράνι της καρδιάς του μεγάλου ελέους, για να τους προστατεύσει:

«          Νάμο Μπούντα Κουνάμι
Νάμο Ντάρμα Μαχάντι
            Νάμο Σάνγκα Ταγιένι
Ντριμπούμπι Σάτβα Γιαμ Νάμο

Το μάντρα αυτό μπορεί να εξαφανίσει όλα τα αμαρτήματα και να διώξει τους δαίμονες και τις φυσικές καταστροφές. Αν το απαγγείλει κάποιος και μετά προσκυνήσει μία φορά στους Βούδδες, για τρεις φορές κάθε μέρα και μετά πει το νταράνι μία φορά και προσκυνήσει στους Βούδδες, στην επόμενη ζωή του θα κερδίσει την ανταμοιβή του και η όψη του θα είναι όμορφη».

Και ο μποντισάτβα του Σεληνόφωτος είπε κι αυτός ένα νταράνι για να προστατεύσει τους ασκητές:

«          Σουμτίντι Τουσούτζα Αχτζαμίντι Ουντούτζα
            Σουμκίτζα Μπολαϊντι Γεμιτζάτζα Ουντούτζα                       
            Κουλαντίτζα Κιμότζα Σβάχα.


Αν απαγγείλεις αυτό το μάντρα πέντε φορές και κάνεις ένα σκοινί με πέντε χρώματα κόμπων, να το φοράς όπου έχεις πληγή. Το μάντρα αυτό έχει ειπωθεί από Βούδδες όσους και η άμμος του Γάγγη επί σαράντα φορές και τώρα το λέω εγώ για να στηρίξω τους ασκητές, για να εξαφανίσουν τα εμπόδια και τις συμφορές τους. Για να θεραπεύσουν όλες τις σοβαρές ασθένειες, να σωθούν απ’ τα δεινά τους, για να εκπληρώσουν κάθε ενάρετο ντάρμα και να διώξουν όλους τους φόβους τους».

Ο Βούδδας είπε τότε στον Ανάντα:
«Πρέπει να δεχτείς και να μνημονεύεις αυτό το νταράνι του μεγάλου ελέους με βαθειά καθαρή καρδιά, να το διαδώσεις παντού μέσα στην Τζαμπουντβίπα και ποτέ να μην αφήσεις να χαθεί. Το νταράνι αυτό μπορεί να φέρει μεγάλο όφελος σε όλα τα πλάσματα στα τρία βασίλεια της ύπαρξης, σε όλα τα πλάσματα που υποφέρουν από αρρώστιες. Μπορούν να το πουν και θα θεραπεύσουν τις αρρώστιες τους. Ακόμη κι ένα ξεραμένο δέντρο μπορεί να βγάλει νέα κλαδιά, λουλούδια και καρπούς αν κάποιος απαγγείλει αυτό το ιερό νταράνι για χάρη του. Κι έτσι είναι αδύνατον οποιαδήποτε ασθένεια κάθε πλάσματος να μην θεραπευτεί με αυτό το νταράνι.

Ενάρετε άντρα, η δυνατή και ιερή ισχύς αυτού του νταράνι είναι πέρα από κάθε φαντασία και ποτέ κανείς δεν θα μπορέσει να το επαινέσει αρκετά. Αν κάποιος δεν έχει φυτέψει ρίζες αρετής πολλές από το μακρινό παρελθόν του, δεν θα μπορέσει να ακούσει ούτε κάν το όνομα αυτού του νταράνι – πόσο μάλλον να το δει. Όλοι εσείς στην σύναξη αυτή – θεοί, άνθρωποι, δράκοι, πνεύματα – θα πρέπει να χαρείτε ακούγοντας τους επαίνους μου. Αν παραλλάξετε αυτό το νταράνι είναι σαν να έχετε βεβηλώσει τους Βούδδες που είναι σαν την άμμο του Γάγγη επί 9,9 δισεκατομμύρια φορές.

Αν αμφιβάλει κανείς ή δεν πιστέψει σ’ αυτό το νταράνι, θα πρέπει να ξέρει ότι χάνει το μεγάλο όφελός του για πάντα. Για δισεκατομμύρια κάλπα συνέχεια θα πέφτει στα βλαβερά βασίλεια και δεν θα μπορεί να ξεφύγει. Πάντα θα είναι αδύνατον γι’ αυτόν να δει τον Βούδδα, δεν θα μπορεί ν’ ακούσει για το ντάρμα, και δεν θα μπορεί να δει την σάνγκα».

Ακούγοντας τον Βούδδα να επαινεί το νταράνι, η σύναξη όλη – οι μποντισάτβα, οι μαχασάτβα, οι θεότητες με τα βάτζρα μυστικά αχνάρια, οι μπράχμα, ο Σάκρα, οι θεοί, οι τέσσερις φύλακες βασιλιάδες, οι δράκοι, τα φαντάσματα και τα πνεύματα – όλοι χάρηκαν. Δέχτηκαν την διδασκαλία με σεβασμό και άρχισαν να ασκούνται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου