Η Σούτρα του Μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα


Sutra of Bodhisattva Ksitigarbha

Ο Λόγος για τους θεμελιώδεις όρκους και την αρετή
του Μποντισάττβα Κσιτιγκάρμπα



Κεφάλαιο 1.

Οι πάντα παρούσες υπερφυσικές δυνάμεις του εξαίσιου Φωτισμένου
στον ουρανό των Τριάντα Τριών



Έτσι άκουσα:
Πέρασε μια φορά ο Τιμημένος στον κόσμο από τον ουρανό των Τριάντα Τριών και για το καλό της μητέρας του, δίδασκε εκεί. Αρίθμητοι Φωτισμένοι και μεγάλοι μποντισάτβα από ατέλειωτα κοσμικά συστήματα στις δέκα κατευθύνσεις του διαστήματος, συνάχθηκαν με τάξη για να τιμήσουν τον Φωτισμένο, τον Σακυαμούνι, για την σοφία του που διαπερνά τα πάντα και για τις ατέλειωτες δυνάμεις που είχε για να κάνει τα πλάσματα να καταλαβαίνουν την διαφορά στο ανάμεσο της ευτυχίας και της θλίψης στον κόσμο αυτό. Κι όλοι έφεραν και τους ακολούθους τους για να προσκυνήσουν όλοι τον Τιμημένο.

Ο Τιμημένος χαμογέλασε και ακτινοβόλησε πολλές λάμψεις αμέτρητου ελέους, υπέρτατης σοφίας και καλοσύνης, εκτινάσσοντας ήχους παντού στο διάστημα που να λένε τις έξι αλήθειες. Ήχοι αμέτρητου ελέους, ήχοι γενναιοδωρίας, ήχοι που απελευθερώνουν, ήχοι ευλογημένοι, ήχοι σοφίας που γεμίζει τα πάντα. Βρυχηθμοί λιονταριών, μεγάλων λιονταριών, ήχοι κεραυνών και άλλοι ήχοι, πολλοί και ανέκφραστοι. Πολλά πλάσματα από τις δέκα κατευθύνσεις του διαστήματος σε αυτό τον κόσμο και σε άλλους κόσμους, είχαν κι αυτοί συναχθεί στον ουρανό των Τριάντα Τριών. Πλησίασαν από κόσμους ουράνιους όπως οι Τσατουρμεχαράτζα-καγίκα, οι τέσσερις ουρανοί των τεσσάρων θεϊκών βασιλιάδων, ο ουρανός των Τριάντα Τριών, ο Τουσίτα, ο Νιρμαναράτι, ο Παρανιρμιταβασαβαρτίν, ο Μπραχμαπαρισάντυα, ο Μπραχμαπουροχίτα, ο Μαχαμπράχμαν και άλλοι πολλοί ουρανοί.

Όλοι οι θεοί, τα πνεύματα, οι δράκοι από τις θάλασσες ήρθαν κι αυτοί μαζί, κι ακόμα πλάσματα κι απ’ άλλους κόσμους και από τον κόσμο αυτόν εδώ, τον ανθρώπινο, πνεύματα της θάλασσας, της καταιγίδας, των ποταμιών, των δέντρων, των λόφων, της γης, των πηγών, των πεδιάδων, της μέρας, της νύχτας, του διαστήματος, των ουρανών, του φαγητού, του πιοτού, του χόρτου και του δάσους – όλα τα πνεύματα. Κι όμοια, ήρθαν πλάσματα από κόσμους πολλούς και τον ανθρώπινο, όπως δηλαδή μεγάλοι βασιλιάδες των πεινασμένων πνευμάτων, των ασούρα, των πνευμάτων που έχουν πεθάνει, των πνευμάτων της αρρώστιας, του κακού φαρμάκου, οι βασιλιάδες των πνευμάτων της χαράς και του πλούτου, οι βασιλιάδες των πνευμάτων του σαρκικού του έρωτα και της φήμης και πολλά πνεύματα και βασιλιάδες πνευμάτων είχαν κι αυτοί με χαρά συναχτεί εκεί.

Τότε ήταν που ο Φωτισμένος Σακυαμούνι είπε στον Μαντζούσρι, τον πρίγκιππα του ντάρμα:

«Τώρα βλέπεις, με θέαση του νου, ότι όλοι οι Φωτισμένοι, οι μποντισάτβα, οι θεοί, οι δράκοι, τα πνεύματα και τα στοιχειά από αυτόν και απ’ άλλους κόσμους αυτής της επικράτειας, μαζί και μ’ άλλες περιοχές, όλοι συνάχτηκαν μαζί στον ουρανό των Τριάντα Τριών. Ξέρεις μήπως πόσοι είναι όλοι τους με ακρίβεια»;


Κι ο Μαντζούσρι είπε στον Φωτισμένο:
«Τιμημένε στον κόσμο, ακόμη και με δυνάμεις μεγάλες που ανέπτυξα μέσα σε αμέτρητους χρόνους, δεν έχω την γνώση του ακριβή αριθμού».

Ο Φωτισμένος είπε στον Μαντζούσρι:

«Αν και κοιτάζω μέσα από τα μάτια ενός Φωτισμένου, κι εγώ το ίδιο – δεν το μπορώ να σου πω τον ακριβή αριθμό όλων αυτών των θεοτήτων. Είναι όλοι αυτοί που τους οδήγησε και τους δίδαξε ο Κσιτιγκάρμπα με αξιοσύνη εδώ και καιρούς πολλούς. Κι άλλοι πάλι θα διδαχτούν από αυτόν στο μέλλον».

Κι είπε ο Μαντζούσρι στον Φωτισμένο:
«Τιμημένε στον κόσμο, για καιρούς πολλούς έκανα πράξεις αρετής και καιρό πολύ πριν έφτασα σε αμετάλλαχτη σοφία. Χωρίς αμφιβολία, τα λόγια σου τα εμπιστεύομαι, αλλά αυτοί που ακολουθούν τον δρόμο ενός αρχάτ, τον δρόμο του ουρανού, την πίστη των δράκων, και πολλά πλάσματα που θά’ρθουνε στο μέλλον ίσως να έχουνε αμφιβολία και δυσπιστία για να πιστέψουνε αυτά που εσύ τονίζεις για αληθινά. Οι θεοί, οι νάγκα, οι γιάκσα, οι γκαντάρβα, οι ασούρα, οι κινάρα οι μαχοράγκα και άλλοι από τις οχτώ τάξεις, κι οι άνθρωποι μαζί, που θα γεννηθούν στο μέλλον θα γεμίσουν με υποψία και δισταγμό, παρ’ όλο που εσύ την αλήθεια την έχεις τονίσει με ζήλο. Αν η πίστη τους έρθει επειδή θα τους επιβληθεί, τότε απ’την διδασκαλία που θα διαδοθεί, θα βγει κακό. Κι έτσι, εξ αρχής βλέπω ότι ο Τιμημένος θα μας διηγηθεί τους αυθεντικούς όρκους του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα που έκανε καθώς ξεκινούσε το έργο του και πώς εργάστηκε για να κερδίσει τόση ασύλληπτη επιτυχία και δύναμη».

Ο Φωτισμένος είπε στον Μαντζούσρι:
«Φαντάσου κάθε φύλλο γρασιδιού, του δάσους, των δέντρων, του ορυζώνα, κάθε λόφου, πέτρας, κάθε κόκκο σκόνης, κάθε υλικό πράγμα, αρίθμητα όσο και όλοι οι κόκκοι άμμου στον Γάγγη - και φαντάσου ότι κάθε κόκκος άμμου είναι κι ένας κόσμος -και κάθε κόκκος σκόνης είναι ένα κάλπα - και ότι όλοι οι αριθμοί πια είναι κάλπα: αυτά λοιπόν που έκανε ο μποντσιάτβα Κσιτιγκάρμπα για να επιτύχει τα δέκα μπούμι, ακόμη κι αν είναι αδύνατο να τα εκφράσεις με λόγια, ξεπερνιώνται από τις πράξεις του όταν ήταν ήδη αρχάτ ή πρατυέκα.

Μαντζούσρι, ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα έκανε ασύλληπτους όρκους και έχει ασύλληπτες δυνάμεις. Αν τα πλάσματα, αρσενικά και θηλυκά, που θα γεννηθούν στο μέλλον, ακούσουν και τιμήσουν το όνομα του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, αν αποτίουν τιμή στον Κσιτιγκάρμπα τραγουδώντας το όνομά του, αν δίνουν προσφορές στον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα και ζωγραφίζουν την εικόνα του ή φτιάχνουν ομοιώματά του, όλα αυτά τα πλάσματα θα γεννηθούν για εκατό γεννήσεις σε όμορφους ουρανούς – στον ουρανό του Ίντρα των Τριάντα-τριών, στον δεύτερο από τους έξι ουρανούς της μορφής – και δεν θα πέσουν ξανά στα τρία κατώτερα πεδία.

Μαντζούσρι, ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα πριν από αρίθμητα κάλπα ήταν ο γιος ενός σεβαστού ανθρώπου. Όταν πήρε την πρώτη του απόφαση για το έργο, ζούσε ένας Φωτισμένος που τον έλεγαν Δύναμη του Λιονταριού. Ο νεαρός τότε εξέτασε με δέος την μαγευτική μορφή του Φωτισμένου και τον ρώτησε τί είχε πράξει σαν μποντισάτβα και τί όρκους είχε πάρει για να φτάσει σε τέτοια θεϊκή μορφή. Ο Φωτισμένος είπε στον νεαρό: «Αν θέλεις να κερδίσεις τέτοια μορφή, θα πρέπει να κάνεις το καλύτερο που μπορείς για να απελευθερώσεις από τα δεινά όλα τα θλιβερά πλάσματα και να συνεχίσεις μάλιστα αυτό το έργο για πολύ-πολύ καιρό».

Και τότε ο Φωτισμένος Σακυαμούνι είπε στον Μαντζούσρι ότι ο Φωτισμένος Δύναμη του Λιονταριού είχε συμβουλέψει τον νεαρό να αποφασίσει να πάρει έναν τέτοιο όρκο:
«Παίρνω τώρα την απόφαση να απελευθερώσω από τα δεινά τα πλάσματα στα έξι βασίλεια, με επιδεξιότητα οδηγώντας τα στην σωτηρία, μέσα σε αρίθμητα κάλπα, προτού εγώ ο ίδιος να φτάσω στην Φώτιση».

Ο νεαρός είχε πειθαρχία σε τέτοιο δυνατό όρκο μπροστά στον Φωτισμένο Δύναμη του Λιονταριού, και από τότε και για αρίθμητα κάλπα έμεινε στο στάδιο των μποντισάτβα.

Μετά πάλι, ήταν κι ένας άλλος Φωτισμένος πολύ καιρό πριν, που τον έλεγαν το Άνθος του Διαλογισμού και της Φώτισης, και που έζησε μέχρι μια πολύ μεγάλη ηλικία εκατομμυρίων κάλπα. Υπάρχουν τρία στάδια σεβασμού προς έναν Φωτισμένο: είναι ο σεβασμός προς την επαναγέννησή του, ο σεβασμός προς την εικόνα του και η προσωπική απόφαση για πίστη και σεβασμό.

Στο δεύτερο στάδιο σεβασμού προς έναν Φωτισμένο βρισκόταν κι ένα κορίτσι βραχμάνου που σε προηγούμενες ζωές είχε ασκήσει μεγάλη καλοσύνη. Και πέρα από το ότι ήταν σεβαστή και την εκτιμούσαν οι άνθρωποι, είχε και προστασία και βοήθεια από τους θεούς από την αρχή της άσκησης της γενναιοδωρίας της. Αλλά η μητέρα της αρνιόταν να τιμήσει την αλήθεια του ντάρμα και πάντα εκφραζόταν με κακία για τα Τρία Πετράδια. Αν και η Ιερή Κόρη, όπως την έλεγαν, υποτάχθηκε απόλυτα στο έργο του να πείσει την μητέρα της να αποκτήσει την ορθή κατανόηση, η μητέρα ήταν προκατειλημμένη απέναντι στα πιστεύω και την καθοδήγηση της κόρης της.

Όταν πέθανε η μητέρα της, ξαναγεννήθηκε στην κόλαση Αβίτσι, την τελευταία από τις οχτώ καυτές κολάσεις όπου η τιμωρία συνεχίζεται χωρίς διακοπή. Το κορίτσι του βραχμάνου ήξερε απολύτως ότι η μητέρα της δεν ακολουθούσε την διδαχή της αιτίας και του αποτελέσματος και ότι έκανε πολλά άσχημα πράγματα στη ζωή της. Με αυτά τα άσχημα πράγματα σίγουρα θα έπεφτε σε μια κακή γέννηση, στις χαμηλότερες κολάσεις της μεγάλης τιμωρίας. Έχοντας συνείδηση αυτού του κάρμα, η κόρη πήγε μαζί με όλη την περιουσία και τα πράγματά της μαζί με προσφορές λουλουδιών και άλλες προσφορές, στο ναό του Φωτισμένου που λεγόταν Άνθος του Διαλογισμού και της Φώτισης. Η εικόνα του Φωτισμένου μέσα ήταν ζωγραφισμένη μαγευτικά και λατρευόταν σε όλες τις μορφές. Απέδωσε τιμή στον Φωτισμένο και σκεφτόταν μόνη της: «Αυτός ο Φωτισμένος είναι σε τέλεια Φώτιση και η σοφία του διαπερνά τα πάντα. Αν βρισκόταν ακόμη σ’ αυτό τον κόσμο γεννημένος, θα τον ρωτούσα πού έχει βρεθεί η μητέρα μου. Το ξέρω σίγουρα ότι γνωρίζει σε ποιό βασίλειο βρίσκεται». Και μετά από την σκέψη της γονάτισε μπροστά στην εικόνα του Φωτισμένου και έκλαψε για πολλή ώρα.

Ξαφνικά άκουσε μια φωνή από το διάστημα που της έλεγε: «Ιερή Κόρη, μην κλαις με τόση θλίψη. Θα σου πω πού έχει πάει η μητέρα σου». Το κορίτσι του βραχμάνου ένωσε τα χέρια της με βαθύ σεβασμό και απάντησε: «Ποιό θεϊκό πλάσμα με έβγαλε απ΄τις σκέψεις και τις έγνοιες μου; Από τότε που πέθανε η μητέρα μου, την σκέφτομαι μέρα και νύχτα με προσευχές, αλλά δεν μπορώ να βρω πού έχει ξαναγεννηθεί». Και η φωνή της απάντησε με αγάπη: «Είμαι ο Φωτισμένος στον οποίο δείχνεις την πίστη σου και ξέρω την αφοσίωσή σου στην μητέρα σου – είναι τέτοια που διαφέρει από την αφοσίωση άλλων παιδιών. Γι’ αυτό ήρθα για να σε διαφωτίσω γι’ αυτήν». Όταν το κορίτσι του βραχμάνου το άκουσε αυτό, έπεσε στο πάτωμα και έκλαιγε πικρά κι ασταμάτητα. Φοβήθηκε ότι θα πέθαινε από στιγμή σε στιγμή και γι’ αυτό παρακάλεσε τον Φωτισμένο να της πει γρήγορα για την μητέρα της και να διώξει την ανησυχία της. Ο Φωτισμένος απάντησε: «Ιερή Κόρη, αφού τελειώσεις με την προσφορά σου γύρισε στο σπίτι σου νωρίς, κάθισε και κάνε διαλογισμό. Συγκεντρώσου στο όνομά μου με ησυχία και θα ευλογηθείς με την εικόνα της παρουσίας σου στον τόπο πού είναι η μητέρα σου».

Όταν το κορίτσι του βραχμάνου τελείωσε με τις προσφορές, πήγε σπίτι κι έκανε ό,τι έλεγαν οι οδηγίες της. Αφού έκανε διαλογισμό μια μέρα και μια νύχτα, ξαφνικά βρέθηκε σε μια μεγάλη ακτή. Είδε πολλά άγρια ζώα με σιδερένιο δέρμα που έτρεχαν εμπρός-πίσω, πάνω-κάτω, ανατολικά-δυτικά, σε μια βραστή θάλασσα. Είδε και χιλιάδες κι εκατομμύρια άντρες και γυναίκες με πάθος να παλεύουνε με τα κύματα, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τα άγρια τέρατα με το σιδερένιο δέρμα. Κι ακόμα είδε γιάκσα, που οδηγούσαν τους φτωχούς άντρες και τις γυναίκες στα άγρια τέρατα, αλλά κι αυτοί οι ίδιοι συμπεριφέρονταν με θυμό σ’ αυτούς. Η εικόνα ήταν τόσο φοβερή που το κορίτσι δεν τολμούσε να κοιτάξει για πολύ, αν και με την δύναμη του Φωτισμένου δεν ένοιωθε για τον εαυτό της κανένα φόβο. Τότε, εκεί ζούσε ένας βασιλιάς των δαιμονίων της θάλασσας που τον έλεγαν Βασιλιά Πέρα απ’ το Δηλητήριο. Αυτός ήταν φιλόξενος μαζί της και την κάλεσε λέγοντάς της: «Ιερή Κόρη, είσαι καλή μποντισάτβα. Γιατί θέλησες να έρθεις σε ένα τέτοιο μέρος»; Το κορίτσι του βραχμάνου ρώτησε πώς λεγόταν αυτό το μέρος. Ο βασιλιάς των δαιμόνων που ήταν πέρα από το δηλητήριο, είπε στο κορίτσι: «Αυτό το μέρος είναι η Μαχατσακραβάλα». Και το κορίτσι απάντησε: «Μου είπαν πως υπάρχει μια κόλαση στο εσωτερικό αυτού του μεγάλου κυκλικού σιδερένιου κτίσματος. Είναι αλήθεια»; Ο βασιλιάς Πέρα απ’ το Δηλητήριο της απάντησε: «Ναι, είναι αλήθεια». Και τότε το κορίτσι ρώτησε: «Γιατί ήρθα στην κόλαση»; Ο βασιλιάς Πέρα απ’ το Δηλητήριο της απάντησε ότι ήταν είτε από την δύναμη του Φωτισμένου είτε από το δικό της καλό κάρμα, γιατί διαφορετικά δεν θα υπήρχε άλλος τρόπος να επισκεφθεί την Μαχατσακραβάλα. Το κορίτσι τότε ρώτησε γιατί το νερό της θάλασσας ήταν βραστό και είχε τόσους κακούς και τόσα άγρια ζώα μέσα του.

Ο βασιλιάς Πέρα απ’ το Δηλητήριο απάντησε: «Αυτοί οι κακοί είναι νέοι θάνατοι από τον κόσμο των ανθρώπων. Αυτοί πέθαναν και για σαράντα εννέα ημέρες, χωρίς συγγενείς να κάνουν καλές πράξεις για να τους ελευθερώσουν από τα δεινά τους, σαν αποτέλεσμα του ότι δεν έκαναν τίποτα για να ωφελήσουν τους άλλους κατά την διάρκεια της ζωής τους αλλά μόνο κακές πράξεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουν την πρώτη τους τιμωρία: να περάσουν αυτή την θάλασσα των βασανιστηρίων που εκτείνεται για δέκα εκατομμύρια μίλια ανατολικά. Υπάρχει και μια άλλη θάλασσα όπου οι κακοί υποφέρουν τα διπλάσια. Ανατολικά αυτής της δεύτερης θάλασσας όπως κοιτάζεις υπάρχει κι ακόμα μία θάλασσα των βασανιστηρίων όπου οι κακοί υποφέρουν ακραία βασανιστήρια.

Οι τρεις αυτές θάλασσες λέγονται οι Θάλασσες των Βασανιστηρίων. Αυτοί που έχουν κάνει αμαρτήματα με πράξεις, με λόγο, με σκέψη, βρίσκονται για να τιμωρηθούν μέσα σε αυτές τις θάλασσες, όπως πρέπει. Εξ αιτίας των κακών τους πράξεων».

Η Ιερή Κόρη ρώτησε τον βασιλιά Πέρα απ’ το Δηλητήριο: «Πού είναι η κόλαση»; Ο βασιλιάς Πέρα απ’ το Δηλητήριο απάντησε: «Μέσα στις τρεις Θάλασσες του Βασανιστηρίου υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές κολάσεις. Υπάρχουν δεκαοκτώ μεγάλες κολάσεις και πεντακόσιες μικρότερες όπου οι κακοί πρέπει να υποστούν ατέλειωτες τιμωρίες. Αλλά υπάρχουν και εκατοντάδες άλλες όπου υπάρχει επιείκεια για αυτούς που δεν έχουν κάνει πολύ σοβαρά παραπτώματα κατά την διάρκεια της ζωής τους».

Η Ιερή Κόρη είπε στον βασιλιά Πέρα απ’ το Δηλητήριο: «Η μητέρα μου πέθανε πρόσφατα. Θέλω πολύ να μάθω πού έχει πάει». Ο βασιλιάς Πέρα απ’ το Δηλητήριο ρώτησε την Ιερή Κόρη: «Τί έκανε η μητέρα σου κατά την διάρκεια της ζωής της»;

Η Ιερή Κόρη απάντησε: «Η μητέρα μου, κατά την διάρκεια της ζωής της, έκανε κακές σκέψεις για τα Τρία Πετράδια και είχε μιλήσει άσχημα γι’ αυτά. Πολλές φορές έκανε προσπάθεια να αποκτήσει πίστη στον εξαίσιο Φωτισμένο, αλλά ήταν αδύνατο να το κρατήσει αυτό. Πέθανε λίγες μέρες πριν και δεν έχω ιδέα πού βρίσκεται τώρα».


Ο βασιλιάς Πέρα απ’ το Δηλητήριο ρώτησε: «Πώς την λένε τη μητέρα σου»;

Και η Ιερή Κόρη απάντησε: «Και οι δυο γονείς μου ήταν βραχμάνοι. Το όνομα του πατέρα μου ήταν Σίλα Σενσεν και της μητέρας μου ήταν Γιουέτ Τιλι».

Ο βασιλιάς Πέρα απ’ το Δηλητήριο απάντησε στην Ιερή Κόρη με ενωμένα χέρια: «Ιερή Κόρη προσευχήσου, μην είσαι θλιμμένη και γύρνα σπίτι σου με χαρά. Η μητέρα σου ανέβηκε στον ουρανό μόλις τρεις μέρες πριν. Η δική σου η πρόβλεψη και η αφοσίωσή σου με τις προσφορές στον Φωτισμένο Άνθος του Διαλογισμού και της Φώτισης ελευθέρωσαν την μητέρα σου. Όχι μόνο απελευθερώθηκε από την κόλαση, αλλά όλοι οι κακοί της κόλασης του Αβίτσι κι αυτοί ωφελήθηκαν από αυτό, γιατί κι αυτοί ανέβηκαν στον ουρανό την ίδια μέρα».


Κι αφού διηγήθηκε στην Ιερή Κόρη την σωτηρία της μητέρας της, ο βασιλιάς των δαιμόνων έφυγε με τα χέρια του ενωμένα ακόμα.

Με αυτό το μήνυμα το λαμπρό για την μητέρα της, η Ιερή Κόρη αισθάνθηκε ότι οι φόβοι της ξεστεριώθηκαν. Γονάτισε εμπρός στον Φωτισμένο Άνθος του Διαλογισμού και της Φώτισης και έκανε αυτό τον δυνατό όρκο:

«Θα κάνω ό,τι πιο δυνατό μπορώ για να ελευθερώσω τα όντα από τα δεινά τους για πάντα σε όλες τις μελλοντικές μου ζωές στα κάλπα που θα ‘ρθούν».

Κι ο Φωτισμένος Σακυαμούνι τότε είπε στον μποντισάτβα Μαντζούσρι ότι ο βασιλιάς των δαιμόνων, ο Πέρα απ’ το Δηλητήριο, τώρα είναι ο μποντισάτβα του Πλούτου και ότι η Ιερή Κόρη ονομάστηκε μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα.






Κεφάλαιο 2.

Η σύναξη των προβολών του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα

Τότε ήταν που αρίθμητες προβολές του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα από τις κολάσεις αρίθμητων συμπάντων, συνάχθηκαν στον ουρανό των Τριάντα Τριών σπρωγμένες από τις πάντα παρούσες υπερφυσικές δυνάμεις του εξαίσιου Φωτισμένου, αλλά μαζί ήταν κι αρίθμητες άλλες αδύναμες από τα δεινά τους, που κι αυτές ήρθαν εκεί κρατώντας λουλούδια και λιβάνια για να τιμήσουν τον Τιμημένο του κόσμου. Αυτά τα πλάσματα κάποτε ταλαιπωριόντουσαν ασταμάτητα, από κάλπα σε κάλπα, στον ωκεανό της γέννησης και του θανάτου. Με το μεγάλο έλεος και τους δυνατούς όρκους του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, στράφηκαν και έφτασαν στην Φώτιση. Συνάχτηκαν στον ουρανό των Τριάντα Τριών και έδειχναν τον βαθύ τους σεβασμό και θαυμασμό τους στον Τιμημένο του Κόσμου, κοιτάζοντάς τον με προσοχή.

Ο Φωτισμένος Σακυαμούνι άπλωσε τα χρυσά του χέρια για να ευλογήσει τις αρίθμητες προβολές του Κσιτιγκάρμπα και είπε:
«Στ’ αλήθεια σας αξίζουν έπαινοι γιατί έχετε στρέψει με επιτυχία πολλούς ανθρώπους στην πραγματική σωτηρία. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ έχω προσαρμοστεί σε πάμπολλες προβολές για να οδηγήσω όλα τα όντα, και τα ευφυή και όσα έχουν άγνοια, στην δικαιοσύνη και την αλήθεια, με κάθε τρόπο. Αν και έχω προσπαθήσει με κάθε δυνατό τρόπο να στρέψω τα πλανεμένα πλάσματα από τον κόσμο των δεινών, μπορούσα να δω ότι ανά δέκα πλάσματα υπήρχαν ακόμη ένα ή δύο που ήταν ακόμη στην πλάνη. Σας ζητώ να ψάξετε προβολές άλλων Φωτισμένων και να τους στρέψετε όλους, με κάθε τρόπο. Χωρίς αμφιβολία υπάρχουν ευφυείς τέτοιοι που θα ήθελαν να στραφούν με την διδασκαλία μου και να φτάσουν στη Φώτιση, αφού τους πείσω να ασκήσουν καλές πράξεις – αλλά οι ευφυείς πλανεμένοι μπορούν να στραφούν μόνο μετά από μακρά περίοδο διδαχών. Από τους πεισματάρηδες δεν αξίζει να περιμένεις σεβασμό ή πίστη. Παρά όλα τα εμπόδια, προσπάθησα να στρέψω αυτά τα θλιβερά πλάσματα και να τα οδηγήσω στην πραγματική σωτηρία, εκδηλώνοντας διαφορετικές προβολές. Εκδήλωσα προβολές ανδρών, γυναικών, θεών, πνευμάτων, δαιμόνων, βουνών, δασών, ποταμιών, ρευμάτων, λιμνών ή ο,τιδήποτε άλλο για να ωφελήσω τους ανθρώπους και να τους στρέψω όλους χωρίς εξαίρεση. Και πάλι, εκδήλωσα προβολές τέτοιες σαν βασιλιάδων ή αυτοκρατόρων των ουρανών, βραχμάνων ή διοικητών, ακολούθων των Φωτισμένων, αρχόντων, πρωθυπουργών, αξιωματούχων, μοναχών ανδρών και γυναικών, ασκητών, σράβακα, αρχάτ, πρατυέκα ή μποντισάτβα – όλα για να ωφελήσω τους ανθρώπους. Κι όχι μόνο έφερα ανθρώπους να έχουν την μορφή ενός Φωτισμένου αλλά θα πρέπει να θυμάστε πόσο δραστήρια έζησα από κάλπα σε κάλπα για να στρέψω με ζήλο ακόμη και τα πεισματάρικα τα πλάσματα στην σωτηρία. Πεισματάρηδες υπάρχουν, και ακόμα κι αν είναι στις κολάσεις για την τιμωρία τους, θα πρέπει να θυμάστε πώς σας ζήτησα εγώ να δουλέψετε επίμονα για να τους φτάσετε στην Φώτιση μέχρι να έρθει ο επόμενος Φωτισμένος, που θα λέγεται Μαιτρέγια, και θα γεννηθεί στον κόσμο αυτό».

Τότε ακριβώς, τις διάφορες προβολές του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα από τα διάφορα σύμπαντα τις έβλεπε κανείς σε μία μορφή και με δάκρυα στα μάτια είπαν στον Φωτισμένο:

«Ήσουν πολύ ευγενικός που μου έδωσες υπερφυσικές δυνάμεις και γνώση που διαπερνά τα πάντα, από κάλπα σε κάλπα. Μακάρι οι αρίθμητες προβολές μου με τις διαφορετικές μορφές τους να διαπεράσουν με επιτυχία τα διάφορα σύμπαντα για να οδηγήσουν τα πλάσματα στην πραγματική σωτηρία. Αν και οι άνθρωποι δεν έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον για να κάνουν καλές πράξεις, εγώ θα προσπαθήσω πολύ να τους στρέψω σιγά-σιγά και να φέρω μεγάλο όφελος και ευτυχία σε όλους. Προσευχήσου – μην είσαι απαισιόδοξος για το κακό που υπάρχει σ’ αυτά τα πλάσματα, καθώς εγώ αναλαμβάνω τέλεια την ευθύνη να τους στρέψω ώστε να φτάσουν στην υπέρτατη κατάσταση της Φώτισης».

Και πάλι ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα ζήτησε από τον Τιμημένο του Κόσμου να μην αισθάνεται θλίψη για το κακό που θα υπάρχει στα πλάσματα στις επόμενες γενιές, επαναλαμβάνοντας τον όρκο του τρεις φορές.

Ο Φωτισμένος Σακυαμούνι ήταν πολύ χαρούμενος και είπε:
«Σου δίνω τις ευλογίες μου. Εκτιμώ τους δυνατούς σου όρκους. Μακάρι να σε επαινούν για τις προσπάθειές σου να θεραπεύσεις τον κόσμο των ανθρώπων και μακάρι ο στόχος σου για την Φώτιση, μετά την προσπάθειά σου να σώσεις τα πλάσματα, να επιτευχθεί».







Κεφάλαιο 3.

Η ανταπόδοση δικαιοσύνης στους ανθρώπους σε σχέση με το προηγούμενο κάρμα τους


Τότε η βασίλισσα Μαχαμάγια, η μητέρα του Φωτισμένου ρώτησε τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα με σεβασμό και με τα χέρια της ενωμένα:

«Θεϊκέ εσύ, τα ανθρώπινα πλάσματα στον κόσμο της σαμσάρα κάνουν διαφορετικά αμαρτήματα. Ποια ανταπόδοση λαμβάνουν για το κάρμα τους»;


Ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα απάντησε, λέγοντας:
«Υπάρχουν εκατομμύρια κι άλλα πάλι εκατομμύρια κόσμοι. Σε μερικούς απ’ αυτούς θα βρεις κολάσεις τέτοιες σαν κι αυτές που έχουμε στη σαμσάρα. Σε άλλους πάλι δεν υπάρχουν κολάσεις, όπως στην Σουκαβάτι. Σε μερικούς πάλι υπάρχουν θηλυκά πλάσματα ενώ σε άλλους δεν υπάρχουν. Σε μερικούς μπορείς να ακούσεις την διδασκαλία του Φωτισμένου αλλά σε άλλους τα πλάσματα δεν έχουν το προνόμιο να ακούσουνε το ντάρμα. Σε μερικούς υπάρχουν σράβακα, αρχάτ, πρατυέκα, ενώ σε άλλους δεν υπάρχουν. Κατά συνέπεια, τα δεινά στις διαφορετικές κολάσεις είναι πάμπολλα και δεν εξηγούνται με λεπτομέρειες».


Η βασίλισσα Μαχαμάγια ρώτησε και πάλι:
«Θέλω μονάχα να ξέρω τα είδη των δεινών για τα πλάσματα στη σαμσάρα».

Ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, απάντησε:
«Ιερή Μητέρα, θα σου πω με μια περίληψη. Η ανταπόδοση του κάρμα στα ανθρώπινα πλάσματα είναι αρίθμητη. Τα πλάσματα που γεννιούνται ανυπάκουα στους γονείς τους είτε επηρεάζονται από κακές συναναστροφές καταλήγουν στην κόλαση Αβίτσι και συνεχίζουν να υποφέρουν για πολλά κάλπα, χωρίς τρόπο διαφυγής. Τα πλάσματα που βλάπτουν τον Φωτισμένο καταστρέφοντας τις εικόνες του και μιλούν χωρίς σεβασμό για τα Τρία Πετράδια, ή για τις διδαχές του Τιμημένου, καταλήγουν στην κόλαση Αβίτσι για πολλά κάλπα χωρίς τρόπο διαφυγής. Τα πλάσματα που βλάπτουν τους ναούς, που ασελγούν με μοναχές ή μοναχούς ή σκοτώνουν σε ιερά μέρη, καταλήγουν στην κόλαση Αβίτσι για αιώνια βάσανα. Κάθε πλάσμα που ακολουθεί τις ασκήσεις μοναχού χωρίς σεβασμό στο ντάρμα, κοροϊδεύοντας άλλους είτε κάνοντας διάφορα άλλα αμαρτήματα, καταλήγει με παρόμοια τιμωρία στην κόλαση Αβίτσι. Αυτοί που έχουν τάση να κλέβουν πράγματα από ναούς, όπως χρήματα, ή ρύζι, ή φαγητό, ή ρούχα ή ο,τιδήποτε άλλο, κι αυτοί καταλήγουν στην κόλαση Αβίτσι για συνεχή τιμωρία. Κάθε μια από τις παραπάνω ομάδες των αμαρτωλών, τιμωρούνται ανάλογα».

Η βασίλισσα Μαχαμάγια ρώτησε τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα ακόμη μια φορά:
«Και ποιο είναι το νόημα της κόλασης Αβίτσι»;

Ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα απάντησε:
«Ιερή Μητέρα, υπάρχουν διάφορες κολάσεις μέσα στην Μαχατσακραβάλα. Εκτός από τις δεκαοκτώ μεγάλες κολάσεις, υπάρχουν περίπου πεντακόσιες άλλες με διάφορα ονόματα και ακόμη κι άλλες χίλιες.

Οι κολάσεις Αβίτσι είναι κολάσεις χτισμένες από σίδερο, με σιδερένιους τοίχους και έχουν έκταση οχτώ εκατομμύρια μίλια σε πλάτος και ένα εκατομμύριο μίλια σε ύψος. Αυτές οι κολάσεις είναι γεμάτες πλήρως με καυτές φλόγες και ενώνονται με άλλες κολάσεις που έχουν άλλα ονόματα. Μεταξύ τους είναι και αυτή που την λένε Αβίτσι.

Η περιοχή της κόλασης Αβίτσι είναι οχτακόσια τετραγωνικά μίλια. Το σύνολο αυτής της κόλασης με τους σιδερένιους τοίχους βρίσκεται μέσα σε καυτές φλόγες. Σιδερένια φίδια και σκυλιά μαζί με την φωτιά, μέσα στην κόλαση αυτή, τρέχουν από την ανατολή στη δύση. Και μέσα εκεί υπάρχει κι ένα σιδερένιο κρεββάτι. Όταν κάποιος φτάσει εκεί μπαίνει πάνω στο κρεββάτι αυτό.

Έτσι, όλα τα πλάσματα υποφέρουν την τιμωρία τους ανάλογα με τα αμαρτήματά τους. Και υπάρχουν επίσης και γιάκσα που τα μάτια τους μοιάζουν με ηλεκτρισμένα και τα χέρια τους είναι σαν σιδερένια νύχια για να γδέρνουν τους αμαρτωλούς. Οι γιάκσα τρυπούν τα σώματα των αμαρτωλών, τους πετάνε στον αέρα και η πτώση τους σκοτώνει. Επίσης υπάρχουν και σιδερένιοι αετοί που βγάζουν τα μάτια των αμαρτωλών, και σιδερένια φίδια που τυλίγονται γύρω από τους λαιμούς τους. Μακρυά νύχια τρυπούν τα πλευρά τους, οι γλώσσες τους τραβιούνται έξω με σιδερένια αγκίστρια και τα σπλάγχνα τους ξερριζώνονται. Λιωμένο σίδερο ρίχνεται στα στόματά τους. Ζεστά σύρματα δένουν τα σώματά τους.

Οι αμαρτωλοί υποφέρουν ανάλογα με το κακό που έχουν κάνει σε αρίθμητες γεννήσεις και θανάτους, από κάλπα σε κάλπα και χωρίς ελπίδα διαφυγής.

Όταν αυτός ο κόσμος φτάσει σε ένα τέλος, οι αμαρτωλοί μεταφέρονται σε άλλο κόσμο και εκεί υποφέρουν κι άλλες τιμωρίες.

Οι τιμωρίες στην κόλαση Αβίτσι είναι όπως είπα μέχρι τώρα και αυτοί που τις δέχονται ακολουθούν αυτούς τους κανόνες:

1. Οι αμαρτωλοί τιμωρούνται μέρα και νύχτα για κάλπα πολλά χωρίς διάλειμμα και αυτό είναι βασανιστήριο χωρίς τέλος χρόνου.

2. Ανεβαίνουν στο κρεββάτι της τιμωρίας σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς περιορισμό χρόνου.

3. Βασανιστήρια χωρίς περιορισμό για τις τιμωρίες με όπλα, όπως τα σιδερένια πηρούνια, τα σιδερένια ραβδιά, τα σιδερένια φίδια, οι σιδερένιοι αετοί, οι σιδερένιες αλεπούδες, τα σιδερένια σκυλιά, τα σιδερένια πριόνια, τα σιδερένια σφυριά, οι σιδερένιοι δίσκοι, τα σιδερένια σύρματα, τα σιδερένια σχοινιά, τα σιδερένια γαϊδούρια, τα σιδερένια άλογα, οι σιδερένιες μπάλες, το λιωμένο σίδερο και επίσης κι άλλα σιδερένια όπλα.

4. Είτε είναι άνδρες είτε είναι γυναίκες, κοινωνικοποιημένοι ή μη, νέοι ή γέροι, πλούσιοι ή φτωχοί, δαίμονες ή πνεύματα ή ακόμη και θεοί, θα πρέπει να υποφέρουν ανάλογα με τα ασυγχώρητα αμαρτήματα που έκαναν σύμφωνα με το κάρμα τους χωρίς να διαχωρίζονται.

5. Βρίσκονται στην κόλαση αυτή για τόσα κάλπα και τόσα δεινά και τόσες διαφορετικές τιμωρίες, μέρα και νύχτα χωρίς τέλος, χωρίς διάλειμμα και χωρίς τρόπο διαφυγής, όσο για να φτάσει σε ένα τέλος η ανταπόδοση του κάρμα.

Αυτή είναι μόνο μια περίληψη μιας επίσκεψης στην κόλαση. Για να περιγράψω τα ονόματα των κολάσεων, τα είδη των τιμωριών και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, θα χρειαζόταν ο χρόνος ενός κάλπα».

Αφού άκουσε τα λόγια του Κσιτιγκάρμπα, η βασίλισσα Μαχαμάγια έφυγε ενώνοντας τα χέρια της με σεβασμό. Ήταν σε μεγάλη θλίψη.





Κεφάλαιο 4.

Οι κακές πράξεις και η ανταπόδοση του κάρμα στους ανθρώπους, μέσα στη σαμσάρα


Τότε ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα είπε στον Φωτισμένο Σακυαμούνι:

«Τιμημένε του κόσμου, μόνο μέσα από τις δυνάμεις σου που διαπερνούν τα πάντα έχω την δυνατότητα να εκδηλώνω προβολές μέσα στα εκατομμύρια εκατομμυρίων διαστήματα για να φωτίζω το δρόμο για την σωτηρία στα θλιβερά πλάσματα. Θα πρέπει να είναι από το μεγάλο σου έλεος και τις υπερφυσικές σου δυνάμεις που μπορώ να έχω τόσες προβολές. Υπόσχομαι να υπακούσω τις οδηγίες σου και να συνεχίσω να ελευθερώνω τα πλάσματα από την κατάσταση των δεινών τους και να τα οδηγώ στην σωτηρία. Θα προσπαθήσω να εργαστώ σκληρά μέχρι που ο επόμενος Φωτισμένος, ο Μαιτρέγια, θα έρθει στον κόσμο αυτό. Προσευχήσου. Μην έχεις στενοχώρια».


Ο Φωτισμένος Σακυαμούνι τότε είπε στον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα:
«Οι φυσικές δυνάμεις της αντίληψης όλων αυτών που δεν έχουν ακόμη ελευθερωθεί από τον κόσμο της σαμσάρα βρίσκονται σε αστάθεια. Μερικές φορές κάνουν καλές πράξεις και μερικές φορές κάνουν κακές πράξεις. Δέχονται το κάρμα σύμφωνα με τις πράξεις τους.

Θα πρέπει να γεννιούνται και να πεθαίνουν, να δοκιμάζονται συνέχεια σε διαφορετικά επίπεδα στον ωκεανό των δεινών από κάλπα σε κάλπα. Και πάντα θα βρίσκονται σε ένα από τα πέντε επίπεδα: άνθρωποι – ζώα – ημιάνθρωποι στις κολάσεις – φαντάσματα – ασούρα. Σαν τα ψάρια θα πιάνονται στα δίχτυα. Μπορεί να ελευθερωθούν για λίγο και μετά θα ξαναπιαστούν.

Ανησυχώ τρομερά για τα πλάσματα αυτά, αλλά αφού είσαι τόσο αποφασισμένος να πραγματώσεις τους δυνατούς όρκους που έκανες πριν από πολλά κάλπα, ώστε να δουλέψεις ασταμάτητα για να οδηγήσεις τα θλιβερά τα πλάσματα στην σωτηρία, τότε κι εγώ αισθάνομαι τώρα ανακουφισμένος».

Τότε που ο Φωτισμένος Σακυαμούνι μιλούσε στον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, ήταν κοντά κι ένας μεγάλος μποντισάτβα που τον έλεγαν Ισβαραντέβα. Αυτός μίλησε έτσι στον Φωτισμένο:

«Τιμημένε του κόσμου, ήσουν πολύ γενναιόδωρος και μίλησες για τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα και τους δυνατούς όρκους που πήρε για να πραγματώσει μέσα στα κάλπα τόσο εντατικά. Με την ευγένειά σου, πες μου με μια μικρή περίληψη τα χαρακτηριστικά του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα».

Ο Φωτισμένος τότε είπε στον βασιλιά των δαιμόνων:
«Άκουσε προσεκτικά σε παρακαλώ, και χωρίς περίσπαση, σε ό,τι θα πω».

Πάμπολλα κάλπα πριν, ζούσε ένας Φωτισμένος που τον έλεγαν Φωτισμένο Σαρβάτζνα, δηλαδή Επίτευξη της Φωτισμένης Σοφίας. Αυτός ο Φωτισμένος ζούσε πολύ μακριά ζωή, ίσαμε έξι εκατομμύρια κάλπα. Πριν γίνει Φωτισμένος, ήταν βασιλιάς σε μια μικρή χώρα. Ήταν καλός φίλος με τον βασιλιά στο γειτονικό βασίλειο. Και οι δύο οι βασιλιάδες ασκούσαν τις δέκα αρχές της δικαιοσύνης. Δυστυχώς οι κάτοικοι στο γειτονικό βασίλειο έκαναν πάντα άσχημα πράγματα. Κι έτσι, οι δύο βασιλιάδες μιλούσαν μαζί για να βρίσκουν τρόπους να οδηγούν τους πολίτες τους σε καλή ζωή. Ο πρώτος βασιλιάς έκανε έναν δυνατό όρκο ότι θα έκανε το καλύτερο που μπορεί για να φωτιστεί γρήγορα, κι έτσι θα μπορούσε να οδηγήσει και τους πολίτες του στον δρόμο για τη σωτηρία. Ο δεύτερος βασιλιάς ορκίστηκε ότι δεν θα γινόταν ποτέ Φωτισμένος αν πρώτα δεν έφερνε μια ηθική στους κακούς πολίτες του τέτοια που θα έφταναν στη Φώτιση αυτοί πρώτα. Ο βασιλιάς που ορκίστηκε να γίνει Φωτισμένος ήταν ο Σαρβάτζνα, η Επίτευξη της Φωτισμένης Σοφίας. Ο άλλος βασιλιάς που ορκίστηκε ότι δεν θα δεχόταν ποτέ την Φώτιση αν πρώτα δεν οδηγούσε τα άλλα πλάσματα πρώτα εκεί, είναι ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα.

Και πάλι, αρίθμητα κάλπα πριν, ζούσε ένας Φωτισμένος που τον έλεγαν Τα Μάτια του Αγνού Λωτού. Ζούσε μια μακριά ζωή ίσαμε σαράντα κάλπα. Όσο ζούσε αυτός ο Φωτισμένος ζούσε κι ένας Αρχάτ που εργαζόταν σκληρά για να στρέψει τα πλάσματα στην ευγενική διδασκαλία του Φωτισμένου. Ζούσε κι ένα κορίτσι που το έλεγαν Το Κορίτσι με τα Λαμπερά Μάτια. Αυτή έκανε προσφορές στον αρχάτ και αυτός την ρώτησε τι θα επιθυμούσε. Το κορίτσι απάντησε: «Έκανα κάποια καλά πράγματα την ημέρα που πέθανε η μητέρα μου για να την απαλλάξω από τα δεινά της. Θα ήθελα να μάθω πού βρίσκεται η μητέρα μου τώρα». Ο αρχάτ λυπήθηκε και άρχισε να διαλογίζεται. Κατάλαβε ότι η μητέρα του κοριτσιού βρίσκεται στην κόλαση των μεγάλων βασάνων. Ο αρχάτ ρώτησε το κορίτσι τι έκανε η μητέρα της όσο ζούσε για να βρεθεί στην κόλαση και να λάβει τέτοια τιμωρία. Το κορίτσι απάντησε: «Στην μητέρα μου άρεσε να τρώει χελώνες και περισσότερο τα αυγά τους, και τηγανητά ψάρια ή και ψητά. Κι έτσι σκότωνε πολλές ζωές για το φαγητό της. Ελεήμονα κύριε, πες μου παρακαλώ τι μπορώ να κάνω για να ελευθερώσω την μητέρα μου». Και με μεγάλο έλεος ο αρχάτ είπε στο κορίτσι να απαγγείλει το όνομα του Φωτισμένου που λεγόταν Τα Μάτια του Αγνού Λωτού, με σεβασμό και επίσης να ζωγραφίζει τις εικόνες του. Η μητέρα της με αυτό τον τρόπο θα είχε όφελος.

Αφού της είπε αυτά τα πράγματα ο αρχάτ, το κορίτσι πούλησε τα υπάρχοντά του και με τα χρήματα αγόρασε μια εικόνα του εξαίσιου Φωτισμένου και την τιμούσε. Και πάλι, παρακαλούσε να μάθει πού βρισκόταν η μητέρα της. Ξάφνου, ένα βράδυ, είδε τον Φωτισμένο στην μέση ενός λαμπρού χρυσού φωτός ίσαμε το Σουμερού, και της είπε: «Η μητέρα σου θα γεννηθεί στην δική σου οικογένεια σαν γιος υπηρέτη και θα μπορέσει να μιλήσει αμέσως μόλις νοιώσει κρύο και πείνα». Μετά από λίγο καιρό η υπηρέτρια του σπιτιού γέννησε έναν γιο. Το νεογέννητο μίλησε στο κορίτσι τρεις μέρες μετά την γέννησή του. Το μωρό της μίλησε ενώ αυτή έκλαιγε πικρά: «Όποιες κακές πράξεις κι αν κάνει κάποιος, θα λάβει τιμωρία και δεν υπάρχει εξαίρεση σε αυτό. Είμαι η μητέρα σου! Αφού έφυγα από κοντά σου, έπεσα σε μια κόλαση τρομερή και υπέφερα πολλές τιμωρίες. Ήταν από τις δικές σου καλές πράξεις που τώρα γεννήθηκα σαν ο γιος του υπηρέτη. Αλλά λόγω των κακών πράξεων που έκανα στην ζωή μου, μπορώ να ζήσω μόνο μέχρι τα δεκατρία και μετά θα πάω πάλι στην κόλαση. Παιδί μου, τι τρόπους μπορείς να βρεις για να με ελευθερώσεις»; Ακούγοντας αυτά τα λόγια το κορίτσι ήταν απολύτως βέβαιο ότι το μωρό ήταν η μητέρα του.

Το κορίτσι ρώτησε το νεογέννητο παιδί: «Μια και ήσουν η μητέρα μου στην προηγούμενη ζωή σου, θα πρέπει να ξέρεις ποια είναι τα αμαρτήματα που έκανες και σε έφεραν στην κόλαση». Το παιδί απάντησε: «Έκανα δύο αμαρτήματα, σκότωνα ζωές και μιλούσα άσχημα και κορόϊδευα τους άλλους. Χωρίς την δική σου βοήθεια και τις καλές σου πράξεις, δεν θα ελευθερωθώ ποτέ από τα δεινά». Το κορίτσι τότε ρώτησε ξανά: «Τι είδους δεινά αντιμετώπισες στην κόλαση»; Η μητέρα τότε απάντησε: «Τα δεινά είναι τόσο πολλά που δεν μπορώ να τα πω όλα, ακόμη κι αν είχα και χίλια χρόνια μπροστά μου». Το κορίτσι ακούγοντας τα λόγια αυτά έκλαψε πικρά και είπε: «Μπορεί να ελευθερωθεί η μητέρα μου από την κόλαση»;

Το παιδί πέθανε στην ηλικία των δεκατριών.

Στο μεταξύ το κορίτσι καλούσε συνεχώς: «Φωτισμένε στις δέκα κατευθύνσεις του διαστήματος, παρακαλώ έχε έλεος και άκουσέ με. Αν η μητέρα μου μπορεί να ελευθερωθεί από τις τρεις χαμηλότερες καταστάσεις ζωής ή αν μπορεί να γεννηθεί σε κατώτερη οικογένεια, ή ακόμη κι αν μπορεί να μην γεννηθεί σαν γυναίκα ξανά, τώρα παίρνω έναν δυνατό όρκο μπροστά στην εικόνα του Φωτισμένου Τα Μάτια του Αγνού Λωτού. Θα συνεχίσω να προσπαθώ χωρίς τέλος για να ελευθερώσω όλα τα πλανεμένα πλάσματα από τις κολάσεις και από κάθε άλλη κατάσταση δεινών από όλα τα σύμπαντα και να τα οδηγήσω στην σωτηρία. Θα δεχτώ την Φώτιση μόνο όταν θα έχω ανακουφίσει όλα τα πλάσματα από τα δεινά τους».

Αφού πήρε αυτή την δυνατή απόφαση το κορίτσι, ο Φωτισμένος Τα Μάτια του Αγνού Λωτού, της είπε: «Είσαι πραγματικά καλή κόρη, έκανες τόσο δυνατό όρκο για να ωφελήσεις την μητέρα σου. Μακάρι η μητέρα σου να γεννηθεί σαν νέος βραχμάνος, αφού ζήσει για δέκα τρία χρόνια. Θα ζήσει μετά απ’ αυτό για εκατό χρόνια. Και μετά από αυτό θα ξαναγεννηθεί σε ένα σύμπαν όπου δεν θα υπάρχουν δεινά και θα χαίρεται τη ζωή από κάλπα σε κάλπα μέχρι να φτάσει στην Φώτιση. Μετά θα μπορεί να στρέφει πλάσματα τόσα όσα και οι κόκκοι της άμμου στον Γάγγη».

Ο Φωτισμένος Σακυαμούνι είπε στον βασιλιά των δαιμόνων:
«Ο αρχάτ που βοήθησε το κορίτσι με τα λαμπερά μάτια να ελευθερώσει την μητέρα της ήταν ο μποντισάτβα Ασκαγιαμάτι. Η μητέρα του κοριτσιού με τα λαμπερά μάτια τώρα είναι ο μποντισάτβα της Απελευθέρωσης. Και το κορίτσι με τα λαμπερά μάτια τώρα είναι ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα.

Ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα είχε έλεος και συμπόνοια από κάλπα σε κάλπα και έκανε αρίθμητους όρκους για να οδηγήσει τα πλάσματα στην σωτηρία. Αν κάποιος άνδρας ή γυναίκα στο μέλλον, από άγνοια, δεν κάνει πράξεις καλές αλλά μόνο κακές με πράξη, με λόγο, με σκέψεις ή αγνοεί τον νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος, θα υποφέρει το δίχως άλλο τα δεινά των καταστάσεων της ύπαρξης.

Αλλά αν συναντήσει έναν άνθρωπο σοφό, που τον πείσει να σεβαστεί τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, έστω και για λίγο καιρό, τότε θα ελευθερωθεί από τα δεινά των καταστάσεων της ύπαρξης.

Όποιος κι αν εμπιστευθεί τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, τον τιμά ή προσεύχεται ειλικρινά στις ενάρετες πράξεις του, κάνει προσφορές με αρωματικά λουλούδια, υφάσματα, κοσμήματα και φαγητό ή ποτό, θα ξαναγεννιέται στα βασίλεια της ουράνιας ευτυχίας για αρίθμητα κάλπα. Όταν το αποτέλεσμα αυτών των καλών πράξεών του φτάσει σε ένα τέλος, τότε θα ξαναγεννιέται σαν βασιλιάς σε χώρες διάφορες, για εκατοντάδες κάλπα. Και οι βασιλιάδες αυτοί θα θυμούνται τον κρίκο της αιτίας των προηγούμενων ζωών τους».

Τότε ο Φωτισμένος Σακυαμούνι είπε στον βασιλιά των δαιμόνων:
«Οι ατέλειωτες δυνάμεις του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα είναι τόσο μεγάλες και τα οφέλη που δίνει στα πλάσματα τόσο ασύλληπτα χωρίς τέλος, μα κι εσείς οι μποντισάτβα θα πρέπει να θυμόσαστε τον Λόγο αυτό και να προσπαθείτε να τον διαδίδετε παντού».

Ο βασιλιάς των δαιμόνων είπε τότε στον Φωτισμένο Σακυαμούνι:
«Τιμημένε του κόσμου, μην έχεις αμφιβολία γι’ αυτό. Εμείς, εκατομμύρια εκατομμυρίων μεγάλοι μποντισάτβα, σίγουρα θα φέρουμε σε πέρας τις οδηγίες σου και με την χάρη των ατέλειωτων δυνάμεών σου θα διαδώσουμε τον Λόγο του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα παντού, και θα φέρουμε ευτυχία και όφελος στα πλάσματα της σαμσάρα».

Μετά από αυτή την υπόσχεση, ο βασιλιάς των δαιμόνων επέστρεψε στη θέση του με τα χέρια του ενωμένα σεβαστικά. Οι μεγάλοι βασιλιάδες των θεών των τεσσάρων τετάρτων της επικράτειας, σηκώθηκαν με σεβασμό από τις θέσεις τους και είπαν στον Φωτισμένο Σακυαμούνι:

«Τιμημένε του Κόσμου, μια και ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα μέσα σε κάλπα πολλά πήρε τόσο δυνατούς όρκους, γιατί υπάρχουν ακόμη πλάσματα που δεν έχουν πειστεί και γιατί πρέπει κάθε φορά ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα να ανανεώνει τους όρκους του»;

Ο Φωτισμένος Σακυαμούνι είπε στους τέσσερις βασιλιάδες των θεών:
«Πολύ καλά λοιπόν, είναι πολύ καλή η ερώτησή σας. Για το καλό των τεσσάρων βασιλιάδων των θεών, τους θεούς και τα πλάσματα στους ουρανούς των κόσμων, για το τώρα και για το μέλλον, θα σας απαντήσω. Θα σας πω πώς ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα με μεγάλο έλεος, ελευθέρωσε τα πλάσματα από την σαμσάρα, από τον ωκεανό της γέννησης και του θανάτου, οδηγώντας τα στην απελευθέρωση».

Οι τέσσερις βασιλιάδες θεοί απάντησαν:
«Θα ακούσουμε με προσοχή τα λόγια σου».

Ο Φωτισμένος Σακυαμούνι συνέχισε:
«Αν και ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα έστρεψε πολλά πλάσματα μέσα στα κάλπα, και πάλι δεν ήταν ικανοποιημένος. Έχει μεγάλο έλεος για αυτούς που πνίγονται μέσα στο κακό, γνωρίζοντας πως όσο κι αν προσπαθούν, θα ξαναπέφτουν συνέχεια σε τέτοιες πράξεις. Είναι σαν το γρασίδι που απλώνεται παντού. Κι έτσι ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα ανανεώνει ξανά και ξανά τους όρκους του. Ασταμάτητα προσπαθεί να βρει επιδέξια μέσα για να σώζει από το κακό και να στρέφει τα πλάσματα στην πραγματική Αλήθεια.

Αν ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα δει πλάσματα που κάνουν το αμάρτημα του φόνου, τα βοηθά να αντιληφθούν ότι το αμάρτημα αυτό θα μικρύνει την δική τους ζωή. Αν δει κλέφτες και ληστές θα τους κάνει να καταλάβουν ότι τέτοιο αμάρτημα θα τους φέρει προβλήματα και φτώχεια. Αν δει μοιχούς τους λέει ότι θα ξαναγεννηθούν σαν περιστέρια, που ζούνε πάντα αχώριστα ταίρια. Σε αυτούς που μιλούν με άσχημο τρόπο λέει ότι θα γεννηθούν μέσα σε άσχημες οικογένειες. Αν δει ανθρώπους που ψάχνουνε για σκάνδαλα να πουν, τους προειδοποιεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος να γεννηθούν χωρίς γλώσσα, ή με άσχημα σπυριά μες στο στόμα τους. Αυτούς με τον μεγάλο θυμό τους βεβαιώνει ότι κινδυνεύουν να γεννηθούν ξανά με άσχημα πρόσωπα και σώματα. Στους τσιγκούνηδες ότι δεν θα πετυχαίνουν οι ευχές τους, στους άπληστους ότι θα υποφέρουν από πείνα και δίψα και ασθένεια στο λαιμό. Όταν βλέπει κυνηγούς τους προειδοποιεί ότι θα έχουν βίαιο θάνατο. Αυτούς που δεν σέβονται τους γονείς τους, τους λέει ότι θα πεθάνουν σε πόλεμο. Αυτούς που καίνε δάση ότι θα πεθάνουν με αστάθεια στο νου τους. Αυτούς που δεν είναι ευγενικοί με θετά παιδιά, ότι θα λάβουν την ίδια μεταχείριση. Αυτούς που πιάνουν ζωντανά πλάσματα σε δίχτυα ότι θα χωριστούν από τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Αυτούς που έχουν δυσαρέσκεια για τα Τρία Πετράδια, ότι θα γεννηθούν κουφοί, ανόητοι και τυφλοί. Αυτοί που δεν έχουν σεβασμό για την διδασκαλία του Φωτισμένου, ότι πάντα γεννιούνται στα κατώτερα βασίλεια των δεινών. Σε αυτούς που κλέβουν από ναούς, ότι θα γεννιούνται σε κολάσεις από κάλπα σε κάλπα. Στους μοναχούς και τις μοναχές που είναι ένοχοι για ερωτική επαφή, ότι θα γεννιούνται για πάντα σαν ζώα. Αλλά και οι ανόητοι περιλαμβάνονται στις τιμωρίες, αν λάβουν σωστές οδηγίες αλλά τις αγνοήσουν. Αυτά τα πλάσματα που βλάπτουν άλλους με βραστό νερό, με φωτιά, με μαχαίρι ή με άλλο τρόπο προκαλούν τραυματισμούς, στην επόμενη ζωή τους θα λάβουν την ίδια μεταχείριση. Αυτοί που προκαλούν άλλους να σπάνε τους όρκους και τα πιστεύω τους, θα γεννιούνται σαν ζώα και θα υποφέρουν πάντα από πείνα. Αυτοί που κάνουν μεγάλες σπατάλες ανόητες, δεν θα δουν ποτέ τις ευχές τους να πραγματώνονται. Αυτοί που είναι υπερήφανοι και κοιτάζουν τους άλλους σαν κατώτερους, θα τύχουν κατώτερης γέννησης. Οι κουτσομπόληδες και οι μυθομανείς θα γεννηθούν χωρίς γλώσσα ή θα έχουν εκατό γλώσσες. Κι αυτοί που παίρνουν λάθος όρκους, θα ξαναγεννηθούν σε μέρη απολίτιστα και θα υποφέρουν προβλήματα.

Τα πλάσματα που κάνουν κακό με πράξη, με λόγια και με σκέψεις, είναι αρίθμητα κι έτσι μπορώ να σας πω μόνο λίγα γι’ αυτά. Ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα γνωρίζει ότι τα πλάσματα είναι διαφορετικό το ένα από το άλλο και προσαρμόζεται για να τα οδηγήσει και να τα διδάξει όλα, και τα οδηγεί σε καλό δρόμο. Τα κακά πλάσματα υποφέρουν σε αυτή τη ζωή για τις κακές πράξεις τους και μετά το θάνατό τους θα ξαναγεννηθούν στις κολάσεις για πολλά κάλπα, πριν να μπορούν να ξεφύγουν από εκεί. Είναι καθήκον σας, βασιλιάδες των θεών των τεσσάρων τετάρτων της επικράτειας, να προστατεύετε τον λαό σας και να τους οδηγείτε μακριά από τα πάμπολλα αμαρτήματα».

Αφού άκουσαν αυτά τα λόγια, οι βασιλιάδες των θεών δάκρυσαν και έφυγαν με θλίψη, με τα χέρια τους ενωμένα, σεβαστικά.








Κεφάλαιο 5.

Τα ονόματα των διαφόρων κολάσεων



Τότε ο μεγάλος μποντισάτβα Σαμανταμπάντρα, μίλησε προς τον Κσιτιγκάρμπα:
«Ενάρετε εσύ, παρακαλώ μίλησε προς τους θεούς, τους δράκους και όλα τα πλάσματα της σαμσάρα στο τώρα και στο μέλλον, και πες μας τα ονόματα των διαφορετικών κολάσεων και τα είδη των τιμωριών για τις κακές πράξεις, ώστε τα πλάσματα στο μέλλον να αντιλαμβάνονται το αποτέλεσμα της κακίας κι έτσι να την αποφεύγουν».

Ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα απάντησε:

«Ελεήμονα εσύ, με την χάρη των υπερφυσικών δυνάμεων του Φωτισμένου και την δική σου ευγενική υποστήριξη, μπορώ να σου δώσω τώρα τα ονόματα των κολάσεων και τα είδη των τιμωριών για τους κακούς, με μια μικρή περίληψη.

Στα ανατολικά του βουνού Μαχατσακραβάλα που είναι απίστευτα παλιό, γιατί εκεί δεν υπάρχει ούτε το φως του ήλιου ούτε του φεγγαριού, εκεί υπάρχει μια μεγάλη κόλαση που λέγεται η μεγάλη Αβίτσι: Οι τιμωρίες σε αυτή την κόλαση περιλαμβάνουν πόνο, μορφή, γέννηση και θάνατο. Αυτές οι τιμωρίες συνεχίζουν χωρίς περίσπαση.


  • Η κόλαση της ατέλειωτης τιμωρίας: Εκεί οι κραυγές και οι θρήνοι των πλασμάτων ακούγονται συνέχεια από τον πόνο.
  • Η κόλαση των τεσσάρων γωνιών: Εκεί καυτοί και φλεγόμενοι σιδερένιοι τοίχοι περιβάλλουν αυτή την κόλαση, οι φλόγες της φωτιάς πέφτουν πάνω στα πλάσματα σαν βαρειές σταγόνες βροχής. Κι αφού καούν μέχρι θανάτου, ξαναγεννιούνται για να συνεχίσει η τιμωρία.
  • Η κόλαση των ιπτάμενων μαχαιριών: Αυτή η κόλαση περιτριγυρίζεται από βουνά που είναι φτιαγμένα από μαχαίρια. Στον αέρα υπάρχουν εκατομμύρια εκατομμυρίων κοφτεροί τοίχοι με κυρτά μαχαίρια που πέφτουν πάνω στα πλάσματα. Όταν πέσουν στα σώματά τους, τους κόβουν σε κομμάτια.
  • Η κόλαση με τα φλεγόμενα βέλη: Εκεί εκατομμύρια φλεγόμενα βέλη τρυπούν τα πλάσματα στην καρδιά και στο σώμα τους.
  • Η κόλαση των συγκρουόμενων βουνών: Εκεί τα πλάσματα συνθλίβονται σε κομμάτια ανάμεσα σε δύο βουνά.
  • Η κόλαση με τα κοφτερά δόρατα: Εκεί τα σώματα των πλασμάτων τρυπιόνται με λόγχες και δόρατα.
  • Η κόλαση με τα σιδερένια τραίνα: Εκεί τα σώματα των πλασμάτων γυρίζονται πάνω-κάτω από τους φλεγόμενους σιδερένιους τροχούς των τραίνων.
  • Η κόλαση των φλεγόμενων σιδερένιων κρεββατιών: Εκεί τα σώματα των πλασμάτων τοποθετούνται πάνω στα κρεββάτια και καίγονται μέχρι θανάτου.
  • Η κόλαση των σιδερένιων βοδιών και αγελάδων: Εκεί τα πλάσματα τρυπιούνται ή ποδοπατούνται από τα κέρατα ή τις οπλές αγελάδων και βοδιών.
  • Η κόλαση με το σιδερένιο ρούχο: Εκεί τα πλάσματα τυλίγονται με φλεγόμενα σιδερένια ρούχα.
  • Η κόλαση των χιλίων φλεγόμενων σιδερένιων σπαθιών: Εκεί τα πλάσματα σπρώχνονται να ξαπλώσουν πάνω σε αυτά και τους τρυπούν τα σώματά τους. Τα μαχαίρια επίσης πετάνε στον αέρα και τους χτυπούν και τους κόβουν σε κομμάτια.
  • Η κόλαση των σιδερένιων φλεγόμενων γαϊδουριών: Εκεί τα πλάσματα αναγκάζονται να καβαλήσουν αυτά τα γαϊδούρια.
  • Η κόλαση του λιωμένου σίδερου: Εκεί ρίχνουν λιωμένο σίδερο στα στόματα των πλασμάτων.
  • Η κόλαση με τις σιδερένιες κολώνες: Εκεί τα πλάσματα αναγκάζονται να αγκαλιάσουν τις φλεγόμενες σιδερένιες κολώνες.
  • Η κόλαση με τις φλόγες: Εκεί τα σώματα των πλασμάτων καίγονται από τις φλόγες που πέφτουν πάνω τους σαν σταγόνες βροχής. Δεν έχουν τρόπο διαφυγής.          
  • Η κόλαση με το αλέτρι: Εκεί τα πλάσματα χρησιμοποιούν την γλώσσα τους σαν αλέτρι, για να σκάψουν τη γη.
  • Η κόλαση με τα σιδερένια πριόνια: Εκεί τα κεφάλια των πλασμάτων πριονίζονται.
  • Η κόλαση με το φλεγόμενο σιδερένιο έδαφος: Εκεί τα πλάσματα αναγκάζονται να περπατήσουν στο έδαφος αυτό με γυμνά πόδια.
  • Η κόλαση με τους σιδερένιους αετούς: Εκεί τα μάτια των πλασμάτων τραβιούνται από τους σιδερένιους αετούς.
  • Η κόλαση με τις φλεγόμενες σιδερένιες μπάλες: Εκεί τα πλάσματα αναγκάζονται να καταπιούν τις μπάλες.
  • Η κόλαση της διαμάχης: Εκεί τα πλάσματα καίγονται με σιδερένιες γροθιές και πάντα μετά πέφτουν σε διαμάχη μεταξύ τους.
  • Η κόλαση με τα σιδερένια σφυριά: Εκεί συνθλίβονται τα πλάσματα από τα σιδερένια σφυριά.
  • Η κόλαση του μεγάλου θυμού: Εκεί τα πλάσματα σπρώχνονται να μαλώνουν με μεγάλο θυμό μεταξύ τους».


Ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα είπε τότε:

«Ελεήμονα εσύ, η Μαχατσακραβάλα έχει κι άλλες πάμπολλες κολάσεις τιμωριών. Μερικές είναι αυτές: Η κόλαση του θρήνου: Εκεί τα πλάσματα ρίχνονται σε φλεγόμενες δεξαμενές λιωμένου σίδερου και θρηνούν από τον αβάσταχτο πόνο.
  • Η κόλαση του τραβήγματος της γλώσσας: Εκεί οι γλώσσες των πλασμάτων τραβιούνται με σιδερένια αγκίστρια.
  • Η κόλαση των ούρων και των κοπράνων: Εκεί τα πλάσματα μπαίνουν σε λάκκους με ούρα και κόπρανα.
  • Η κόλαση των σιδερένιων αλυσσίδων: Εκεί τα πλάσματα δένονται απέναντι από το σιδερένιο βουνό και αναγκάζονται να τρέξουν.
  • Η κόλαση των φλεγόμενων ελεφάντων: Εκεί τα πλάσματα τα κυνηγούν φλεγόμενοι ελέφαντες.
  • Η κόλαση των φλεγόμενων σκύλων: Εκεί τα σκυλιά δαγκώνουν τα πλάσματα.
  • Η κόλαση των φλεγόμενων αλόγων και αγελάδων: Εκεί τα πλάσματα τα κυνηγούν ή τα ποδοπατούν τα φλεγόμενα ζώα.
  • Η κόλαση των φλεγόμενων βουνών: Εκεί τα πλάσματα αναγκάζονται να περπατήσουν ανάμεσα στα βουνά και γίνονται στάχτη.
  • Η κόλαση των φλεγόμενων βράχων: Εκεί τα πλάσματα αναγκάζονται να ξαπλώσουν πάνω στους βράχους ενώ άλλοι βράχοι τους πιέζουν από πάνω.
  • Η κόλαση των φλεγόμενων κρεββατιών: Εκεί τα πλάσματα αναγκάζονται να ξαπλώσουν πάνω τους.
  • Η κόλαση των φλεγόμενων δοκών: Εκεί κρεμιούνται τα πλάσματα.
  • Η κόλαση των φλεγόμενων αετών: Εκεί δέχονται από τους αετούς επίθεση τα πλάσματα.

Η κόλαση των φλεγόμενων πριονιών: Εκεί πριονίζονται τα σώματα και τα δόντια των πλασμάτων.
Και μετά πάλι,
Υπάρχει η κόλαση όπου γδέρνονται τα δέρματά τους,
υπάρχει η κόλαση όπου ρουφιέται το αίμα τους,
υπάρχει η κόλαση όπου τα χέρια και τα πόδια τους καίγονται,
υπάρχει η κόλαση με σιδερένια δέντρα με κοφτερά αγκάθια που πάνω τους σέρνονται
υπάρχει η κόλαση με τα σπίτια που καίνε, όπου τους κλείνουν μέσα ως να γίνουν στάχτη
ή η κόλαση των λύκων που καίνε και τους κυνηγούν, τους δαγκώνουν ή τους πατούν
Μέσα στις κολάσεις αυτές υπάρχουν κι άλλες μικρότερες, ίσαμε μια-δυο-τρεις-τέσσερις ή ακόμη κι εκατό και χίλιες, με διαφορετικά ονόματα».

Τότε ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα είπε στον μεγάλο μποντισάτβα Σαμανταμπάντρα:
«Ενάρετε εσύ, οι κολάσεις αυτές είναι φτιαγμένες για  να τιμωρούν όλα τα πλάσματα που είχαν το κακό συνήθειο να κάνουν πράξεις κακές, είτε με πράξη, είτε με τον λόγο, είτε με την σκέψη. Η δύναμη της αιτίας και του αποτελέσματος είναι μεγάλη και αναπόφευκτη. Στα πλάσματα μπορεί να συγκριθεί με το όρος Σουμερού και σε βάθος σαν τον μεγάλο ωκεανό. Οι κακές οι πράξεις είναι τα εμπόδια που μας εμποδίζουν να ασκήσουμε τις πράξεις τις καλές για να φτάσουμε στη Φώτιση. Και γι’ αυτό όλα τα πλάσματα θα πρέπει να προσέχουν να μην κάνουν ούτε την παραμικρή κακή πράξη. Μην πείτε ποτέ ότι μια μικρή κακή πράξη δεν θα υποστεί τιμωρία. Μετά τον θάνατο κάποιου, αυτός σίγουρα θα πάει στην κόλαση για να τιμωρηθεί ακόμη και για την μικρότερη κακή πράξη που έκανε ποτέ. Οι συγγενείς, ο πατέρας ή το παιδί, μπορεί να βρεθούν σε διαφορετικές κολάσεις. Όταν συναντηθούν στην ίδια κόλαση, δεν τους επιτρέπεται να υποφέρουν για χάρη των αγαπημένων τους. Με τις υπερφυσικές δυνάμεις του Τιμημένου, του Φωτισμένου Σακυαμούνι, τώρα θα σου πω τις τιμωρίες στις άλλες κολάσεις, σε περίληψη. Ελπίζω να μπορέσεις με ευγένεια να με ακούσεις».

Τότε ο μεγάλος μποντισάτβα ο Σαμανταμπάντρα είπε:
«Έμαθα για τις τιμωρίες των κακών πράξεων με την πράξη, με τον λόγο, με την σκέψη, χρόνια πολλά πριν. Πραγματικά ελπίζω, Ελεήμονα εσύ, να μου μιλήσεις για τον νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος, ώστε κάθε πλάσμα στο μέλλον να μάθει από εσένα να απέχει από τις κακές πράξεις και να ασκεί ενάρετες, με σκοπό να φτάσει στη Φώτιση».

Ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα είπε τότε:
«Ελεήμονα εσύ, οι τιμωρίες στις κολάσεις είναι αληθινές και είναι έτσι. Υπάρχουν κολάσεις όπου οι γλώσσες των πλασμάτων χρησιμοποιούνται σαν αλέτρι. Σε μερικές κολάσεις, οι καρδιές των πλασμάτων τραβιούνται και τρώγονται από γιάκσα. Σε μερικές κολάσεις τα πλάσματα μπαίνουν σε δεξαμενές και βράζονται μέχρι θανάτου. Σε μερικές κολάσεις τα πλάσματα αναγκάζονται να αγκαλιάζουν καυτές κολώνες. Σε μερικές κολάσεις τα πλάσματα τριγυρίζονται από φλόγες.

            Σε μερικές από τις κολάσεις, κάνει απίστευτο κρύο και τα πλάσματα παγώνουν μέχρι θανάτου. Σε μερικές κολάσεις τα πλάσματα θα πρέπει να κολυμπήσουν μέσα σε ούρα και κόπρανα. Σε μερικές πετούν στον αέρα καυτά όπλα που τους συνθλίβουν τα σώματα. Σε μερικές υπάρχουν καυτά ραβδιά που τους τρυπούν. Σε μερικές τα σώματα των πλασμάτων χτυπιούνται με σιδερένια ραβδιά. Σε μερικές τα χέρια και τα πόδια των πλασμάτων κρατούν καυτά σίδερα ή περπατούν πάνω τους. Σε μερικές τυλίγονται γύρω απ’ τα σώματά τους σιδερένια φίδια, σε μερικές τα κυνηγούν σιδερένια σκυλιά, σε άλλες τα πλάσματα πρέπει να καβαλήσουν σιδερένια γαϊδούρια.

            Οι άνθρωποι που έχουν κάνει το αμάρτημα του φόνου, της κλοπής, της μοιχείας, του ψεύδους, της συκοφαντίας, της κατηγορίας, του κουτσομπολιού, της επιθυμίας και του θυμού, θα πρέπει να πέσουν στις κολάσεις αυτές και να τιμωρηθούν χωρίς τρόπο διαφυγής.

            Ελεήμονα, τα όπλα στις τιμωρίες στις διάφορες κολάσεις είναι πολλά στον αριθμό, και φτιαγμένα είτε από μπρούντζο, είτε από σίδερο, είτε από φωτιά, είτε από πέτρα. Η ξεροκεφαλιά των πλασμάτων είναι σκληρή σαν το μπρούντζο, το σίδερο και την πέτρα και είναι δύσκολο να σπάσει. Η δύναμη της αιτίας και του αποτελέσματος στα πλάσματα αυτά είναι επικίνδυνη όσο και η φωτιά που απλώνεται αμέσως και καίει τα πάντα σε στάχτη. Αν πρέπει να μιλήσω για τα δεινά στην κόλαση με λεπτομέρεια, υπάρχουν εκατοντάδες και χιλιάδες διαφορετικά είδη δεινών σε κάθε κόλαση. Και πάλι υπάρχουν κι άλλες τιμωρίες σε άλλες κολάσεις.

            Με την υπερφυσική δύναμη του Τιμημένου στον Κόσμο, του Φωτισμένου Σακυαμούνι, και με την ευγενική σου παράκληση, θα μιλήσω για τα δεινά στις κολάσεις με περίληψη. Αν πρέπει να μιλήσω με λεπτομέρεια, δεν θα μπορέσω να τα εκφράσω τέλεια ακόμη και μέσα σε αρίθμητα κάλπα».





Κεφάλαιο 6.

Ο Φωτισμένος Σακυαμούνι επαινεί τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα


Ο Φωτισμένος Σακυαμούνι ακτινοβόλησε δυνατό λαμπρό φως σε όλα τα βουδδικά πεδία, τόσα, όσα και η άμμος στον Γάγγη. Έστειλε την όμορφη φωνή του σε όλους τους μεγάλους μποντισάτβα, τους θεούς, τους βασιλείς των δράκων, τα πνεύματα και τους ανθρώπους, καθώς και στα άλλα πλάσματα στα βουδδικά πεδία:

«Ακούστε με σήμερα. Επαινώ τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα για το πώς έστρεψε και για το πώς συνεχίζει να στρέφει τα πλάσματα στις δέκα κατευθύνσεις του διαστήματος, με τις αρίθμητες ατέλειωτες δυνάμεις και την ατέλειωτη αγάπη και το έλεός του. Ελπίζω να προσπαθήσετε κι εσείς όσο μπορείτε για να προστατεύσετε και να διαδώσετε τον Λόγο του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα για να οδηγήσετε όλα τα πλάσματα στον δρόμο για την Φώτιση, μετά την είσοδό μου στη νιρβάνα».

Αφού μίλησε έτσι ο Φωτισμένος Σακυαμούνι, ο μποντισάτβα του Σύμπαντος του μίλησε έτσι, με τα χέρια σεβαστικά ενωμένα:
«Τιμημένε του κόσμου, μόλις άκουσα να επαινείς τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα για τις αρίθμητες ατέλειωτες δυνάμεις του στο να ελευθερώνει τα πλάσματα και ελπίζω να μας πεις με περισσότερες λεπτομέρειες τους τρόπους και τις μεθόδους με τις οποίες ο μποντσισάτβα Κσιτιγκάρμπα φέρνει ευτυχία και όφελος στα πλάσματα, ώστε στο μέλλον να κατανοούν και να ασκούνται πάνω στις διδασκαλίες».

Τότε, ο Φωτισμένος Σακυαμούνι είπε στον μποντισάτβα του Σύμπαντος αλλά και σε όλους όσους ήταν παρόντες:
«Σας παρακαλώ, ακούστε με προσεκτικά. Θα σας πω σε περίληψη πώς ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα έστρεψε τα όντα και τους έφερε ευτυχία και αρετή».

Ο μποντισάτβα του Σύμπαντος απάντησε:
«Σε παρακαλούμε Τιμημένε του κόσμου, πες μας και εμείς θα ακούσουμε προσεκτικά».

Και ο Φωτισμένος Σακυαμούνι είπε στον μποντισάτβα του Σύμπαντος:
«Αν οι άνδρες και οι γυναίκες στο μέλλον απαγγείλουν το όνομα του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα με τα χέρια τους ενωμένα, επαινώντας τον, τιμώντας τον ή θαυμάζοντάς τον, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα καθαρθούν από τις αμαρτίες που έκαναν έως και τριάντα κάλπα πίσω. Μποντισάτβα του Σύμπαντος, αν και οι άνδρες και οι γυναίκες ζωγραφίσουν την εικόνα του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα με χρώματα ή φτιάξουν την μορφή του από χώμα, πέτρα, ξύλο, χρυσό, ασήμι, μπρούντζο ή σίδερο και τον τιμήσουν έστω και μία μόνο φορά, ή κοιτάξουν με καλοσύνη την εικόνα αυτή μόνο για μια φορά, όλα αυτά τα πλάσματα θα ξαναγεννηθούν στον ουρανό των Τριάντα Τριών για εκατό γεννήσεις και δεν θα ξαναπέσουν στα κατώτερα βασίλεια ποτέ. Κι όταν η ευτυχία τους στον ουρανό θα φτάσει σε ένα τέλος, θα γεννιούνται στον κόσμο των ανθρώπων σαν βασιλιάδες σε διάφορες χώρες.

            Αν οι γυναίκες δεν θέλουν να ξαναγεννηθούν σαν γυναίκες, πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους και να κάνουν προσφορές στην μορφή του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα χωρίς διακοπή. Αν κάνουν συνεχώς προσφορές με αρωματικά λουλούδια, ποτό, φαγητό, υφάσματα, κείμενα, χρήματα, κοσμήματα, αυτές οι γυναίκες δεν θα γεννηθούν σαν γυναίκες για χιλιάδες κάλπα μετά από αυτή την παρούσα ζωή τους. Αν επιθυμούν μέσα από το έλεός τους να γεννηθούν σαν γυναίκες ξανά για να βοηθήσουν τα πλάσματα, τότε μπορεί να γίνει έτσι. Αν δεν επιθυμούν να γεννηθούν σαν γυναίκες, τότε μέσα από τις ατέλειωτες δυνάμεις του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, για εκατομμύρια κάλπα, δεν θα ξαναγεννηθούν σαν γυναίκες. Και πάλι, μποντισάτβα του Σύμπαντος, αν υπάρχουν γυναίκες που γεννήθηκαν άσχημες ή με ασθένειες, θα πρέπει απλά να τιμήσουν τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα κοιτάζοντας την μορφή του για λίγο έστω, με μεγάλο σεβασμό, και αυτές οι γυναίκες θα γεννηθούν ξανά για εκατομμύρια κάλπα στο μέλλον, με όμορφο πρόσωπο. Αν αυτές οι άσχημες γυναίκες επιθυμούν να ξαναγεννηθούν σαν γυναίκες, μέσα από την αρετή τους τιμώντας τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, θα λάβουν την ευτυχία να γεννηθούν ξανά σαν βασίλισσες σε διάφορες χώρες, ή κόρες ευγενών, για εκατομμύρια επαναγεννήσεις και θα είναι όμορφες. Και πάλι, μποντισάτβα του Σύμπαντος, αν άνδρες και γυναίκες που παίζουν μουσική ή τραγουδούν μάντρα ή επαινούν τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, ή του προσφέρουν αρωματικά λουλούδια, τότε αυτοί ή όποιος άλλος προκαλείται από αυτούς να τους ακολουθεί και να κάνει το ίδιο πράγμα, όλοι αυτοί τότε θα έχουν χιλιάδες πνεύματα και θεούς να τους προστατεύουν μέρα και νύχτα στην παρούσα ζωή τους και στις άλλες που θα έρθουν. Και δεν θα συναντήσουν κακό, ούτε θα το δουν, ούτε θα το ακούσουν ποτέ.

            Αν υπάρχουν άνθρωποι διεφθαρμένοι που κοροϊδεύουν αυτούς που κάνουν προσφορές, επαινούν και τιμούν την μορφή του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, λέγοντάς τους ότι δεν θα έχουν όφελος ή αρετή από αυτή την πράξη, ή γυρνώντας την πλάτη τους αλλού, ή προσπαθώντας να πείσουν έναν ή περισσότερους να σταματήσουν να κάνουν καλές πράξεις ή αναπτύξουν έστω και μία σκέψη ενάντια σε αυτούς που αποτίουν τιμές στον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, τότε αυτοί θα γεννηθούν στην κόλαση Αβίτσι για κάλπα και κάλπα και θα λάβουν βαρειά τιμωρία, ακόμη μέχρι και τότε που πολλοί ακόμα Φωτισμένοι θα έχουν εισέλθει στη νιρβάνα. Μετά την τιμωρία τους θα γεννηθούν σαν πεινασμένα πνεύματα για χιλιάδες κάλπα. Μπορεί να ξαναγεννηθούν σαν άνθρωποι μετά από αυτό, αλλά πάντα θα βρίσκονται σε μεγάλη φτώχεια, ταπεινές γεννήσεις και με τον ένα ή άλλο τρόπο θα είναι ασθενείς στα σώματά τους. Το προηγούμενο κάρμα τους θα τους ξαναφέρει στα χαμηλότερα βασίλεια πολύ σύντομα».

Ο Φωτισμένος Σακυαμούνι ξαναστράφηκε προς τον μποντισάτβα του Σύμπαντος, λέγοντας:
«Αν κάποιος κοροϊδέψει αυτόν που τιμά και κάνει προσφορές στον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, θα υποστεί τόσο βαρειά τιμωρία που θα είναι πιο επικίνδυνο ακόμη κι από το να έχει εσφαλμένη άποψη για τις προβολές του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, καταστρέφοντας τις μορφές του και πετώντας τις διδασκαλίες του.

            Αυτοί που βρίσκονται στο κρεββάτι από αρρώστια, που η ασθένειά τους είναι πολύ βαρειά, συνεχίζοντας για χρόνους και χρόνους, έχουν εφιάλτες, όνειρα αγριεμένων δαιμόνων, αν βλέπουν τους νεκρούς συγγενείς στα όνειρά τους ή βλέπουν ότι ταξιδεύουν σε επικίνδυνους δρόμους, ή με δαίμονες, και βλέπουν ότι φωνάζουν δυνατά στα όνειρα αυτά τα ενοχλητικά - όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα των κακών πράξεων που έγιναν σε προηγούμενες ζωές και η ανταπόδοση δεν έχει ακόμη αποφασιστεί για το πόσο σφοδρή θα είναι.

Για τα ασθενή πλάσματα, ακόμα, που ασθενούν μέχρι θανάτου αλλά δεν πεθαίνουν, και ο καρμικός λόγος δεν είναι ορατός στο μάτι του ανθρώπου, πρέπει κάποιος να τραγουδήσει δυνατά τον Λόγο του Κσιτιγκάρμπα μπροστά στις εικόνες των Φωτισμένων και των μποντισάτβα και να πάρει τα αγαπημένα πράγματα του ασθενούς – κοσμήματα, ρούχα ή άλλα – και ποσφέροντάς τα να πει: «Για χάρη του ασθενούς κάνουμε αυτές τις προσφορές και αποτίουμε τιμή». Να τιμήσουν τις εικόνες του Φωτισμένου ή να κάνουν ομοιώματα του Φωτισμένου και των μποντισάτβα ή να φτιάξουν στούπες και ναούς ή να τοποθετήσουν λάμπες λαδιού ή να δώσουν προσφορά στους ναούς, επαναλαμβάνοντας την προσευχή της προσφοράς μπροστά στον ασθενή σε απόσταση που να ακούει, τρεις φορές. Ακόμη κι αν ο ασθενής μόλις πέθανε, αυτά που αναφέρθηκαν θα πρέπει να γίνονται συνεχώς για επτά ημέρες. Ο Λόγος του Κσιτιγκάρμπα θα πρέπει να απαγγέλεται δυνατά κατά τις μέρες αυτές. Τα άτομα που οφελούνται έτσι θα ελευθερωθούν για πάντα από την είσοδό τους στην κόλαση Αβίτσι και από βαρειά τιμωρία. Θα θυμούνται επίσης και τις προηγούμενες ζωές τους σε κάθε γέννησή τους.

Αν οι άνδρες και οι γυναίκες γράφουν ή βγάζουν αντίγραφα από τον Λόγο του Κσιτιγκάρμπα ή διδάσκουν άλλους πώς να γράφουν, ή φτιάχνουν τις εικόνες του ή διδάσκουν άλλους να το κάνουν αυτό, θα έχουν οφέλη πολύ μεγαλύτερα ακόμη κι από το αν κάνουν όσα περιέγραψα πριν.

Αν βρεις ανθρώπους που απαγγέλουν τον Λόγο του Κσιτιγκάρμπα ή που μόλις σκέφτηκαν να επαινέσουν αυτό τον Λόγο ή να τον τιμήσουν, προσευχήσου να πειστούν με κάθε τρόπο να επιμείνουν σε αυτό το έργο και να μην γυρίσουν πίσω. Πες τους ότι θα λάβουν ασύλληπτη αρετή και στο παρόν αλλά και στο μέλλον.

Αν τα πλάσματα στο μέλλον δουν οράματα δαιμόνων, πνευμάτων ή άλλων μορφών που κλαίνε, αναστενάζουν ή τους φοβίζουν – αυτά είναι οι οικογένειές τους από προηγούμενες ζωές. Βρίσκονται σε κατώτερα βασίλεια από τα οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν και παρακαλούν να γίνουν καλές πράξεις για δικό τους όφελος, για να ελευθερωθούν από τα δεινά τους.

Σε παρακαλώ πες σε αυτούς που έχουν τρομακτικά οράματα να απαγείλουν τον Λόγο του Κσιτιγκάρμπα μπροστά στις εικόνες των Φωτισμένων και των μποντισάτβα και, αν δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους, τότε να ζητήσουν από κάποιον άλλον να το κάνει, για τρεις ή επτά φορές. Εάν οι νεκροί συγγενείς ακούσουν τον Λόγο του Κσιτιγκάρμπα λίγες φορές, τότε θα βρουν ανακούφιση και θα οδηγηθούν στη σωτηρία. Και μετά απ’ αυτό, οι ζωντανοί δεν θα ξαναδούν όνειρα πεθαμένων συγγενών.

Αν υπάρχουν άνθρωποι σε ταπεινές γεννήσεις, υπηρέτες άλλων ή χωρίς την ελευθερία τους, παρακαλώ κάνε τους να καταλάβουν ότι ζουν το ωρίμασμα των αποτελεσμάτων του κακού κάρμα από τις προηγούμενες υπάρξεις τους. Πες τους να μετανιώσουν και να τιμούν τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα για μια ή επτά μέρες, απαγγέλλοντας το όνομα του μποντισάτβα δέκα χιλιάδες φορές. Το αποτέλεσμα της αρετής για αυτούς τους ανθρώπους των ταπεινών γεννήσεων θα τους φέρει σε υψηλές υπάρξεις για αρίθμητες γεννήσεις και δεν θα ξαναπέσουν ποτέ στα κατώτερα βασίλεια.

Αν οι κάτοικοι της Τζαμπουντβίπα στο μέλλον, στον ερχομό ενός νεογέννητου παιδιού, κάνουν τους γονείς να τραγουδήσουν τον Λόγο του Κσιτιγκάρμπα και πουν το όνομά του δέκα χιλιάδες φορές, τότε τα νεογέννητα παιδιά –αγόρια ή κορίτσια- θα καθαρθούν από τα αμαρτήματα των προηγούμενων ζωών τους και θα ζήσουν πολύ και χαρούμενα. Κι αν αυτοί που είναι να γεννηθούν σε αυτή τη ζωή έχουν κάνει πράξεις αρετής στην προηγούμενη ζωή τους, τότε η ζωή τους θα είναι ακόμη πιο μακρά και χαρούμενη.

Οι κάτοικοι της Τζαμπουντβίπα που έχουν κάνει αμαρτήματα τέτοια στη ζωή τους, όπως ο φόνος, η κλοπή, η μοιχεία, το ψεύδος, θα πρέπει να απαγγέλουν τον Λόγο του Κσιτιγκάρμπα μπροστά στις εικόνες των Φωτισμένων και των μποντισάτβα για δέκα μέρες μέσα στον μήνα, δηλαδή την πρώτη μέρα, την όγδοη, την δέκατη-τέταρτη, την δέκατη-πέμπτη, την δέκατη-όγδοη, την εικοστή τρίτη, την εικοστή τέταρτη, την εικοστή όγδοη, την εικοστή έννατη και την τριακοστή – μια φορά την ημέρα, και δεν θα υπάρχει τιμωρία πια στην ανατολή, δύση, στον βορρά και στο νότο. Και μέσα στην οικογένεια, όλοι, νέοι και γέροι, δεν θα ξαναγεννηθούν στα κατώτερα βασίλεια για χίλια χρόνια.

Αν μπορούν οι άνθρωποι να απαγγέλουν τον Λόγο του Κσιτιγκάρμπα στις μέρες αυτές του μήνα, δεν θα υποφέρουν ξανά από ασθένειες και θα έχουν κάθε άνεση στη ζωή τους. Και γι’ αυτό, μποντισάτβα του Σύμπαντος, πρέπει να γνωρίζεις ότι ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα έχει τόσο ζωντανές μεγάλες δυνάμεις και έχει ολοκληρωθεί τόσο στην ικανότητά του να φέρνει όφελος στα πλάσματα. Τα πλάσματα στην Τζαμπουντβίπα είναι στενά συνδεδεμένα με τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα και γι’ αυτό όταν αυτά ακούνε το όνομά του ή βλέπουν ένα ομοίωμά του ή ακούνε έστω και τρεις λέξεις, πέντε λέξεις ή έναν στίχο ή μια πρόταση από τις διδασκαλίες του, ζουν ευτυχισμένα και ικανοποιημένα και στην παρούσα τους γέννηση και μετά θα ξαναγεννηθούν σε ευγενείς οικογένειες με ομορφιά για εκατομμύρια γεννήσεις».

Τότε, ο μποντισάτβα του Σύμπαντος, έχοντας ακούσει τους επαίνους του Φωτισμένου Σακυαμούνι για τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, γονάτισε με τα χέρια του ενωμένα σεβαστικά και μίλησε έτσι:
«Τιμημένε του κόσμου, κατάλαβα τις ασύλληπτες ατέλειωτες δυνάμεις του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα και τους μεγάλους όρκους του να φέρει όφελος και ευτυχία στα πλάσματα. Και γι’ αυτό πληροφορούμαι για τις θαυμάσιες δυνάμεις και τις δραστηριότητές του στην ακολούθηση και την διάδοση των διδασκαλιών, που υπόσχομαι να ακολουθήσω και να διαδώσω κι εγώ με την δική μου προσπάθεια. Θα μας πει ο Τιμημένος του κόσμου το όνομα αυτού του Λόγου; θα μου δείξει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διαδοθεί αυτή η ευγενική διδασκαλία»;

Και ο Φωτισμένος Σακυαμούνι απάντησε:
«Αυτός ο Λόγος έχει τρία ονόματα:
Οι Θεμελιώδεις Όρκοι του Κσιτιγκάρμπα
Οι Θεμελιώδιες Ασκήσεις του Κσιτιγκάρμπα
Οι Θεμελιώδεις Αποφάσεις του Κσιτιγκάρμπα
Αφού ο Κσιτιγκάρμπα πήρε τόσο μεγάλους όρκους πριν από κάλπα για να φέρει ευτυχία και οφέλη στα πλάσματα, είναι καθήκον όλων σας να εναρμονιστείτε με τους όρκους αυτούς και να τους διαδώσετε».

Αφού ο μποντισάτβα του Σύμπαντος άκουσε τον Φωτισμένο Σακυαμούνι, αποσύρθηκε με τα χέρια του ενωμένα σεβαστικά.





Κεφάλαιο 7.

Ωφελώντας τους ζωντανούς και τους νεκρούς

Τότε ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα είπε στον Φωτισμένο Σακυαμούνι:
«Τιμημένε του κόσμου, βλέπω ότι τα πλάσματα στην Τζαμπουντβίπα έχουν κάνει πράξεις κακές με πράξη, λόγο και σκέψη. Αν έχουν κάποια ευκαιρία να κάνουν καλό, τότε κάνουν το καλό με μεγάλο ζήλο. Όταν έρχεται από μόνη της η ευκαιρία να κάνουν κακό, τότε συνεχίζουν κάνοντας κακό. Τέτοια πλάσματα περπατάνε στη λάσπη κουβαλώντας κι ένα φορτίο στην πλάτη τους. Όσο μακρυά κι αν πάνε, τόσο πιο βαθειά θα βυθιστούν και τόσο μεγαλύτερο και το φορτίο. Αν συναντήσουν σοφούς ανθρώπους, τους ζητούν να τους κουβαλήσουν το μισό τους φορτίο ή και όλο. Και χρωστώντας χάρη στην ανώτερη ενέργεια της σοφίας, όχι μόνο μπορούν τότε να βοηθήσουν αλλά και να συμβουλέψουν αυτούς που θα συναντήσουν, αποφασισμένοι να μην ξανακυλήσουν στο κακό, και να αποφεύγουν και κάθε κακό.

            Τιμημένε του Κόσμου, οι κακές συνήθειες αυτών των ανθρώπων είναι μικρές σαν ένα κύτταρο πολύ συχνά, αλλά βαθμιαία γίνονται μεγαλύτερες. Οι γονείς τους, η οικογένεια, οι φίλοι, θα πρέπει να κάνουν κάτι καλό γι’ αυτούς όταν έρθει η ώρα του θανάτου τους. Μπορούν είτε να κρεμάσουν σημαίες με ιερά κείμενα, ή να καίνε λάμπες λαδιού ή να τραγουδούν τους Λόγους. Ή και να κάνουν προσφορές μπροστά στις εικόνες Φωτισμένων και μποντισάτβα. Για τους συγγενείς είναι πράξη αρετής αν απαγγέλουν τα ονόματα των Φωτισμένων, των μποντισάτβα, των πρατυέκα ή και αν τραγουδήσουν μια φορά ένα μόνο όνομα, ή έναν τίτλο από τους αγίους αυτούς μπροστά στον άνθρωπο που πεθαίνει, σε απόσταση τέτοια που να ακούει κι αυτός. Οι κακές τους πράξεις που μπορεί να τους κάνουν να υποστούν την είσοδο σε κατώτερα πεδία και να υποφέρουν, θα καθαρθεί μόνο και μόνο γιατί οι οικογένειές τους κάνουν τέτοιες πράξεις γι’ αυτούς.

            Όταν οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη πεθάνει και οι συγγενείς τους συνεχίζουν να κάνουν καλές πράξεις γι’ αυτούς μέσα στις σαράντα εννέα μέρες, αρχίζοντας αμέσως μετά το θάνατό τους, είναι βέβαιο ότι δεν θα ξαναγεννηθούν σε κακή κατάσταση αλλά θα πάνε σε κάποιον ουρανό ή θα γεννηθούν ξανά στους ανθρώπους για να χαρούν αφθονία και μακροζωΐα. Οι ζωντανοί συγγενείς του πεθαμένου, εξ αιτίας των καλών τους πράξεων, θα λάβουν κι αυτοί ασύλληπτα οφέλη.

            Ελπίζω, Τιμημένε του κόσμου, οι θεοί, οι δράκοι, οι ασούρα, τα πεινασμένα πνεύματα, οι μαχοράγκα, οι άνθρωποι και οι ημι-άνθρωποι, όλοι, ότι θα προσπαθήσουν να πείσουν τους κατοίκους της Τζαμπουντβίπα να μην σκοτώνουν ή να μην κάνουν και οποιαδήποτε άλλη κακή πράξη, όπως να κάνουν θυσίες ζωντανών πλασμάτων σε πνεύματα και θεούς μνημονεύοντας τους πεθαμένους τους.

            Και γιατί δεν πρέπει να σκοτώνουμε; Είναι γιατί η πράξη της προσφοράς θυσίας αίματος δεν θα δώσει το παραμικρό όφελος στον πεθαμένο, αντίθετα θα του αυξήσει τις τιμωρίες και τα δεινά του. Οι μελλοντικοί του θρήνοι θα είναι πιο δυνατοί σαν αποτέλεσμα της θυσίας. Αν ο πεθαμένος είχε κάνει κάποιες καλές πράξεις στη ζωή του, αυτό θα μπορούσε να τον βοηθήσει να ανέλθει σε ουράνια γέννηση, ή και σαν άνθρωπος ξανά, αλλά οι κακές οι πράξεις που γίνονται από τους συγγενείς γι’ αυτόν, θα προκαλέσουν την καθυστέρηση της προόδου του προς την απελευθέρωση.

            Αν τα πλάσματα που πεθαίνουν δεν έχουν κάνει καλές πράξεις και σύμφωνα με το προσωπικό τους κάρμα αναμένουν κακές γεννήσεις, τότε γιατί θα πρέπει οι οικογένειές τους να λάβουν μια τόσο πλανεμένη συμβουλή και να κάνουν και το αμάρτημα του φόνου για χάρη τους; Είναι σαν ένας άνθρωπος που έχει υποφέρει από πείνα για τρεις μέρες και έχει ταξιδέψει από μακρυά κρατώντας ένα βαρύ φορτίο τεράστιο, να συναντήσει έναν γείτονα που θα του φορτώσει κι άλλο φορτίο. Τότε το βάρος θα γίνει αβάσταχτο.

            Τιμημένε του κόσμου, καταλαβαίνω ότι αν οι κάτοικοι της Τζαμπουντβίπα μπορούν να ακολουθήσουν τις διδασκαλίες του Φωτισμένου και να κάνουν καλό τόσο όσο και μια τρίχα, μια σταγόνα, ένας κόκκος άμμου ή σκόνης, τότε αυτοί προσωπικά θα έχουν όφελος, σύμφωνα με το κάρμα τους».

Τότε ένας μεγαλύτερος σε ηλικία, τιμημένος και γνωστός με το όνομα Ο Μεγαλύτερος με την Ευφράδεια, που είχε φτάσει στην κατάσταση δίχως γυρισμό, ήρθε κι αυτός στη σύναξη. Αυτός είχε στρέψει πλάσματα και στις δέκα κατευθύνσεις. Σε μια μορφή από τις προβολές του ήρθε με ενωμένα τα χέρια του και ρώτησε με σεβασμό τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα:
«Μποντισάτβα, αν οι συγγενείς των πεθαμένων πλασμάτων, νέοι ή μεγαλύτεροι, κάνουν καλές πράξεις για το καλό τους, θα λάβουν μεγάλα οφέλη ή και σωτηρία»;

Ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα απάντησε:
«Μεγαλύτερέ μου τιμημένε εσύ, κάτω από την υπερφυσική δύναμη του Φωτισμένου Σακυαμούνι, και για το καλό όλων των πλασμάτων στο τώρα και στο μέλλον που θα έρθει, θα σου απαντήσω με λίγα λόγια.

Κάθε πλάσμα τώρα και μετά, που ακούσει το όνομα έστω και ενός Φωτισμένου ή μποντισάτβα ή πρατυέκα, καθώς πεθαίνει, όσο κακό κι αν ήταν αυτό το πλάσμα ή ενάρετο, θα οδηγηθεί στη σωτηρία. Αν κάποιος, άνδρας ή γυναίκα, αποτύχει στην διάρκεια της ζωής του να κάνει καλές πράξεις και αντίθετα ζει πράττοντας το κακό, τότε οι συγγενείς του, νέοι ή γέροι, θα πρέπει να κάνουν καλές πράξεις γι’ αυτόν και να κάνουν με πίστη προσευχές μετά τον θάνατό του.

Με αυτό τον τρόπο οι πεθαμένοι κερδίζουν το ένα έβδομο από την αρετή τόσο καλών και πιστών πράξεων και τα υπόλοιπα έξι έβδομα είναι το όφελος των ζωντανών που κάνουν αυτές τις πράξεις από συμπόνοια. Και γι’ αυτό τα πλάσματα του παρόντος και του μέλλοντος θα πρέπει να κάνουν καλές πράξεις κατά την διάρκεια της ζωής τους, όταν ακόμη είναι υγιή και γερά. Όλη η αρετή από την προσφορά καλών πράξεων επιτυγχάνεται τότε προσωπικά από τον καθένα.

            Ο χρόνος είναι παροδικός και ο θάνατος θα έρθει οποιαδήποτε στιγμή για τον καθένα. Μέσα σε σαράντα εννέα μέρες από τον θάνατο κάποιου, αυτός αγνοεί το κάρμα του. Κατά την διάρκεια της κρίσης των πράξεών του, δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι οι συνέπειες στο μέλλον και για τον λόγο αυτό έχει φοβερή αγωνία. Αν κάποιος έχει κάνει κακές πράξεις στη ζωή του, σίγουρα θα υποστεί την κατάσταση της τιμωρίας.

Μέσα στην περίοδο των σαράντα εννέα ημερών από τον θάνατο κάποιου, αυτός θα περιμένει τα παιδιά και οι συγγενείς του να κάνουν γι’ αυτόν καλά πράγματα, ώστε να ελευθερωθεί από την τιμωρία. Μετά τις σαράντα εννέα ημέρες από τον θάνατο κάποιου, θα πρέπει αυτός να λάβει το κάρμα που του αξίζει. Αν έχει κάνει κακές πράξεις στην ζωή του, θα πρέπει να υποστεί τιμωρίες χωρίς καμμιά βοήθεια για την ελευθερία του για χιλιάδες χρόνια.

Το κάρμα κάποιου είναι τέτοιο που μπορεί να τον φέρει σε κάποια από τις πέντε κολάσεις Αβίτσι ή σε κάποια άλλη από τις μεγάλες κολάσεις, για να συνεχίσει εκεί την τιμωρία του για εκατομμύρια κάλπα. Και πάλι, Μεγαλύτερε εσύ, αν οι συγγενείς και τα παιδιά του κακού αυτού κάνουν προσφορές με φαγητό από χόρτα και λαχανικά στον Φωτισμένο αλλά και στους μοναχούς, μετά τον θάνατό του, αυτές οι καλές πράξεις θα τον βοηθήσουν να ελευθερωθεί από τα δεινά του.

Πριν από την ώρα του γεύματος των μοναχών και καθώς το φαγητό με τα χόρτα και τα λαχανικά θα ετοιμάζεται, κανένα κομμάτι που να τρώγεται δεν πρέπει να πέφτει στο πάτωμα ή να πετιέται. Τα παιδιά και οι συγγενείς του πεθαμένου δεν θα πρέπει να φάνε τίποτα πριν να προσφέρουν το φαγητό αυτό στις εικόνες των Φωτισμένων ή στους τιμημένους μοναχούς.

Αν οι ζωντανοί δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες αυτές, οι πεθαμένοι δεν θα ωφεληθούν καθόλου. Αν τις ακολουθήσουν με πίστη και ζήλο, τότε οι πεθαμένοι θα κερδίσουν το ένα έβδομο από την αρετή.

Και γι’ αυτό, μεγαλύτερέ μου, αν τα πλάσματα της Τζαμπουντβίπα μπορούν να προσφέρουν φαγητό με χόρτα και λαχανικά και στις εικόνες των Φωτισμένων αλλά και στους μοναχούς, με σεβασμό, όχι μόνον οι πεθαμένοι τους συγγενείς ή γονείς θα λάβουν όφελος, αλλά και αυτοί οι ίδιοι, οι ζωντανοί, πολύ θα ωφεληθούν».

Μετά τα λόγια του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, εκατομμύρια εκατομμυρίων πνεύματα που είχαν συναχθεί στον ουρανό των Τριάντα-τριών από την Τζαμπουντβίπα, αποφάσισαν να ακολουθήσουν τις ευγενικές διδασκαλίες του Φωτισμένου Σακυαμούνι, να οδηγούν τα πλάσματα ώστε να απέχουν από τις κακές πράξεις και να ασκήσουν πράξεις αρετής.

Και τότε ο μεγαλύτερος σε ηλικία, αποχώρησε γεμάτος σεβασμό.




Κεφάλαιο 8.

Η εκτίμηση του αυτοκράτορα Γιάμα και των ακολούθων του
Ο άρχοντας της Γιαμαντεβαλόκα και ο κριτής των νεκρών

Τότε, ο αυτοκράτορας Γιάμα των κολάσεων, ήρθε στον ουρανό Τουσίκα από την Μαχατσακραβάλα, μαζί με αρίθμητους ακολούθους του, για να αποτίσει σεβασμό στον Φωτισμένο Σακυαμούνι. Οι ακόλουθοί του ήταν:

Ο βασιλιάς των δαιμόνων που κατέχει μια ακλόνητη συμπεριφορά απέναντι στην δηλητηριώδη ομάδα των κακών, που έκαναν κακό με πράξη, λόγο ή σκέψη και που ονομάζονται δηλητήρια. Αυτός ο βασιλιάς των δαιμόνων οδηγεί τα πλάσματα να απέχουν από τις κακές πράξεις και να ασκούν μια καλή ζωή, δείχνοντάς τους τα δηλητηριώδη αποτελέσματα της κακίας.

Ο βασιλιάς των δαιμόνων, του βίαιου θυμού. Η εξωτερική μορφή αυτού του βασιλιά των δαιμόνων είναι φοβερά άγρια αλλά οι σκέψεις του είναι γεμάτες έλεος. Προσπαθεί να στρέψει τους πεισματάρηδες και να αποτρέψει τα πλάσματα από το να κάνουν κακό, όντας ο ίδιος βλοσυρός αλλά πολύ ελεήμων μέσα του. Έτσι οδηγεί τα πλάσματα σιγά-σιγά στην δικαιοσύνη.

Ο βασιλιάς των δαιμόνων, της διαμάχης. Η αγάπη και το μίσος, η απληστία και η ζήλεια είναι οι πηγές της διαμάχης. Αυτός ο βασιλιάς των δαιμόνων δείχνει τα βλαβερά αποτελέσματα της διαμάχης. Και στο τέλος οδηγεί τα πλάσματα στο χαρούμενο μονοπάτι της αρμονίας.

Ο βασιλιάς των δαιμόνων που εφαρμόζει την συμπεριφορά της τίγρης που βρυχάται. Οι τίγρεις είναι φοβερά ζώα που προκαλούν ζημιές. Οι κακές πράξεις κάνουν τους ανθρώπους να πράττουν πράξεις τέτοιες, σαν να είναι τίγρεις.

Ο βασιλιάς των δαιμόνων, της καταστροφής. Αυτός ο βασιλιάς των δαιμόνων δείχνει την δυστυχία του να μην υπακούς στους μεγαλύτερους και τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν. Κι έτσι, οδηγεί τα πλάσματα στην δικαιοσύνη.

Ο βασιλιάς των δαιμόνων που έχει την δύναμη να πετά. Οι ιπτάμενοι γιάκσα οδηγούνται στο μονοπάτι της δικαιοσύνης από αυτόν τον βασιλιά των δαιμόνων.

Ο βασιλιάς των δαιμόνων που έχει δυο μάτια που σπιθίζουν ηλεκτρισμό. Αυτός ο βασιλιάς των δαιμόνων δικάζει με ικανότητα το σωστό και το λάθος. Τιμωρεί την διαφθορά με δυστυχία, αλλά φέρνει ευτυχία στους ενάρετους.

Ο βασιλιάς των δαιμόνων με τα δόντια αλεπούς. Οι αλεπούδες είναι ζώα πονηρά. Αυτός ο  βασιλιάς των δαιμόνων δείχνει τα βλαβερά αποτελέσματα της πονηριάς και έτσι αλλάζει τα πλάσματα που πράττουν πονηριά και τα κάνει να πράττουν καλές πράξεις.

Ο βασιλιάς των δαιμόνων που έχει χίλια μάτια και χίλια χέρια. Αυτός ο βασιλιάς των δαιμόνων βρίσκει ευκαιρίες να στρέψει τα πλάσματα που δεν έχουν αρετή, και φέρνει ευτυχία και όφελος.

Ο βασιλιάς των δαιμόνων που καταπίνει τα άγρια ζώα που φέρνουν κακό στα πλάσματα.

Ο βασιλιάς των δαιμόνων που κουβαλά πέτρες και άμμο για να γεμίζει τις θάλασσες και τα ποτάμια όταν χρειάζεται, ωφελώντας τα πλάσματα.

Ο βασιλιάς των δαιμόνων που φέρνει φτώχεια και προβλήματα στους κακούς, για να υποφέρουν και να μετανιώσουν. Φέρνει όμως και πλούτο και ευτυχία στους καλούς μόλις αρχίσουν να κάνουν καλές πράξεις.

Ο βασιλιάς των δαιμόνων που φέρνει φαγητό στους καλούς. Αλλά στους διεφθαρμένους φέρνει μεγάλη πείνα.

Ο βασιλιάς των δαιμόνων που είναι υπεύθυνος για την τιμωρία των δυστυχισμένων που αν και είναι πλούσιοι δεν κάνουν ποτέ κάτι καλό.

Ο βασιλιάς των δαιμόνων που ελέγχει τα άγρια ζώα.

Ο βασιλιάς των δαιμόνων που ελέγχει τις γεννήσεις των πλασμάτων καθώς και το εύρος της ζωής τους.

Ο βασιλιάς των δαιμόνων που φέρνει τις αρρώστιες στους κακούς.

Ο βασιλιάς των δαιμόνων που είναι υπεύθυνος για όλα τα είδη κινδύνων. Φέρνει κίνδυνο σαν τιμωρία στους κακούς και σώζει τους καλούς από κάθε κίνδυνο.

Ο βασιλιάς των δαιμόνων με τα τρία μάτια, τα τέσσερα ή τα πέντε μάτια.

Ο βασιλιάς των δαιμόνων που τιμωρεί όλους τους δαίμονες για πράξεις εγκληματικές, όπως η κλοπή της περιουσίας, ή κάθε ληστεία. Αλλά βοηθά τους καλούς να εκπληρώσουν τις ευχές τους.

Όλοι οι παραπάνω μεγάλοι βασιλιάδες των δαιμόνων μαζί με πάμπολλους άλλους μικρότερους βασιλιάδες δαιμόνων, έφτασαν στον ουρανό Τουσίκα με τον αυτοκράτορα Γιάμα, για να τιμήσουν τον Φωτισμένο. Αυτοί οι βασιλιάδες των δαιμόνων μαζί με την ομάδα των μικρότερων, είχαν διαφορετικά καθήκοντα – είτε να τιμωρήσουν αυτούς που κάνουν κακό, είτε να φέρουν ευτυχία και να ωφελήσουν αυτούς που κάνουν καλό. Είναι φυσικό, μέσα από την πάντα παρούσα υπερφυσική δύναμη του Φωτισμένου Σακυαμούνι, του Τιμημένου του κόσμου και του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, αυτοί οι βασιλιάδες να έρθουν στον ουρανό Τουσίκα και να μπουν με σεβασμό στην γραμμή αυτής της σύναξης.

Τότε, ο αυτοκράτορας Γιάμα γονάτισε μπροστά στον Φωτισμένο και είπε:
«Τιμημένε του κόσμου, είμαστε απόλυτα υποχρεωμένοι στις υπερφυσικές σου δυνάμεις και στην πολύτιμη βοήθεια του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, που μας επιτρέπεται να σε τιμήσουμε και να έρθουμε με σεβασμό εδώ σε αυτή την μεγάλη σύναξη. Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που ευλογούμαστε με αυτή την χρυσή ευκαιρία να έρθουμε εδώ και να πάρουμε την πολύτιμη συμβουλή σου. Μακάρι να δώσεις την προσοχή σου σε ένα μικρό θέμα που μας προβληματίζει. Μπορώ να έχω την τιμή να σου ζητήσω να μας δώσεις, με όλη την ευγένειά σου και το έλεός σου, μια εξήγηση»;

Ο Φωτισμένος είπε τότε στον αυτοκράτορα Γιάμα:
«Ελεύθερα ρώτησέ με και θα σου δώσω μια απάντηση με κάθε λεπτομέρεια».

Ο αυτοκράτορας Γιάμα γονάτισε προς τον Φωτισμένο Σακυαμούνι και γύρισε κοιτάζοντας τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα. Και είπε:
«Τιμημένε στον κόσμο, είναι πράγματι μια θαυμάσια πράξη από τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα να εργάζεται ασταμάτητα με διάφορους τρόπους και μεθόδους, για να ελευθερώσει τα πλάσματα από τις έξι καταστάσεις επαναγέννησης. Αλλά θα ήθελα να γνωρίζω γιατί τα πλάσματα που ελευθερώθηκαν μόλις από την τιμωρία ξανακάνουν κακό και έτσι ξαναέρχονται στην κατάσταση των δεινών και πάλι. Τιμημένε του κόσμου, μια και ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα έχει τόσο θαυμάσιο έλεος για τα πλάσματα, γιατί αυτά πρέπει να αποτυγχάνουν να ακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο τους οδηγεί στην αρετή και την σωτηρία για πάντα; Αν θα ήθελες, Φωτισμένε, δώσε μου την λύση σε αυτό».

Και ο Τιμημένος στον κόσμο, είπε τότε στον αυτοκράτορα Γιάμα:
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγξεις και να στρέψεις τα πλάσματα από τη σαμσάρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μποντισάτβα με το έλεός του προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να φέρει τα πλάσματα σε σωτηρία από κάλπα σε κάλπα. Ακόμη κι αν τα πλάσματα που κάνουν κακό είναι στις κολάσεις για τιμωρία, ο μποντισάτβα και γι’ αυτά προσπαθεί το καλύτερο που μπορεί για να τα οδηγήσει στην αρετή και να τους δώσει την δύναμη να θυμηθούν τις πράξεις του παρελθόντος τους. Κι επειδή έχουν την τάση τα πλάσματα στην σαμσάρα να κάνουν κακό, γι’ αυτό αμέσως μετά μόλις ελευθερωθούν από τα δεινά τους, ξανακάνουν κακές πράξεις κι έτσι λαμβάνουν τιμωρία ξανά. Στ’ αλήθεια είναι κρίμα για τον μποντισάτβα με το έλεός του να δουλεύει τόσο σκληρά από κάλπα σε κάλπα για να ελευθερώσει τα πλάσματα από τα δεινά. Ένα παράδειγμα, είναι αυτό:

            Ένας άνδρας έχει χάσει τον δρόμο του γυρίζοντας στο σπίτι και έχει βρεθεί σε μια επικίνδυνη κατάσταση, σε ένα μέρος γεμάτο από γιάκσα, άγρια ζώα και δηλητηριώδη έντομα. Για καλή του τύχη συναντά έναν σοφό άνθρωπο που τυχαίνει να γνωρίζει τον τρόπο να ηρεμεί και τους γιάκσα και τα θηρία και τα έντομα. Ο σοφός άνθρωπος, βλέποντας τον κίνδυνο, ρωτά όλο αγωνία: «άνθρωπέ μου γιατί ήρθες εδώ; Ξέρεις καθόλου να δαμάζεις τα άγρια ζώα»; Ακούγοντας αυτά τα λόγια, ο άνδρας καταλαβαίνει ότι περπατά σε επικίνδυνο δρόμο. Ο σοφός άνθρωπος τότε του πιάνει το χέρι και τον οδηγεί έξω από τον επικίνδυνο δρόμο, δείχνοντάς του το μονοπάτι της ειρήνης και της ευτυχίας. Και πάλι λέει στον άνδρα: «άνθρωπέ μου, από εδώ και πέρα να είσαι έξυπνος και να μην γυρίσεις ξανά σ’ αυτό τον δρόμο, γιατί αν θα μπεις ξανά εδώ θα είναι πολύ δύσκολο για σένα να βγεις και σίγουρα θα καταστραφείς». Ο άνδρας είναι πολύ ευγνώμων και χαίρεται που ξέφυγε τον κίνδυνο. Και πριν φύγει, ο σοφός άνθρωπος του ξαναλέει: «Όταν θα συναντήσεις κάποιον από τους φίλους σου ή και ξένους, άντρες ή γυναίκες, πες τους ότι αυτός ο δρόμος είναι γεμάτος από κινδύνους. Αν έρθουν εδώ κατά λάθος, θα χάσουν τη ζωή τους. Πες τους να μην είναι χαζοί και να μην μπαίνουν στον κίνδυνο χωρίς λόγο».

            Ο ελεήμονας μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα ελευθέρωσε πολλά πλάσματα από τα δεινά τους και τους έφερε είτε στον ουρανό, είτε στον κόσμο των ανθρώπων για να χαρούν με μεγάλη ευτυχία.

            Τα πλάσματα αυτά τότε κατάλαβαν πώς κάποιος πρέπει να υποφέρει εξ αιτίας των κακών του πράξεων και πώς κάποιος χαίρεται για τις καλές του πράξεις. Μετά δεν θα έπρεπε να κάνουν ξανά κακό και δεν θα ξαναέμπαιναν στην κόλαση. Μοιάζει πολύ αυτό με αυτόν που έχασε το δρόμο του και κατά τύχη βρέθηκε στον επικίνδυνο δρόμο και τελικά βγήκε από τον κίνδυνο από τον σοφό τον άνθρωπο. Κι αυτός επίσης θα πρέπει να θυμάται να μην ξαναβρεθεί σ’ αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο.

            Όποτε θα συναντούσε αυτός κάποιον φίλο ή και ξένο, θα τους έδινε την συμβουλή να μην βρεθούν σε αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο. Όταν κάποιος ελευθερωθεί από τον κίνδυνο, θα πρέπει να έχει την σοφία να μην ξαναμπεί σε αυτό τον δρόμο. Αν κάποιος μπει σε τέτοιο επικίνδυνο μονοπάτι για ακόμη μια φορά κατά λάθος, σημαίνει ότι δεν έχει επαρκή κατανόηση και ότι μπορεί εκεί να χάσει τη ζωή του. Μοιάζει με αυτό το πλάσμα που θα μπει στην κόλαση για τιμωρία.

            Ο ελεήμονας μποντισάτβα προσπαθεί με τον καλύτερο τρόπο να οδηγήσει τα πλάσματα έξω από τις κολάσεις και τα οδηγεί προς την σωτηρία ή προς την γέννησή τους στον κόσμο των ανθρώπων. Μπορεί να έχουν άγνοια για το αποτέλεσμα της κακίας και να κάνουν ξανά κακό, και σύμφωνα με το κάρμα, θα μπουν μέσα στην κόλαση για να υποφέρουν χωρίς ελπίδα διαφυγής πια».

Τότε ο βασιλιάς των δαιμόνων, του Δηλητηρίου, του δηλητηρίου των κακών πράξεων, λόγων και σκέψεων, είπε στον Φωτισμένο Σακυαμούνι, έχοντας τα χέρια του σεβαστικά ενωμένα:
«Τιμημένε του κόσμου, εμείς οι αρίθμητοι βασιλιάδες των δαιμόνων, από κάθε γωνιά της σαμσάρα, είμαστε είτε για να φέρνουμε όφελος και ευτυχία στα πλάσματα είτε για να τους φέρνουμε τιμωρία σύμφωνα με τις πράξεις τους. Ταξιδέψαμε σε όλες τις γωνιές του σύμπαντος και έχουμε πειστεί ότι υπάρχουν πιο πολλά κακά πλάσματα παρά καλά. Σου υποσχόμαστε ότι όποτε και όπου κι αν συναντήσουμε έναν άνδρα ή μια γυναίκα, οπουδήποτε στον κόσμο, όπου κι αν δούμε ότι κάνει έστω κι ένα μικρό καλό ή ότι κάνει οποιαδήποτε προσφορά στις εικόνες Φωτισμένων ή μποντισάτβα ή ακούσουμε ότι τραγουδά μια πρόταση ή ένα ποίημα από τους Λόγους – τότε, οι ακόλουθοί μου και εγώ θα φερθούμε στα άτομα αυτά με σεβασμό, σαν να τιμούμε τους ίδιους τους Φωτισμένους του παρόντος, του παρελθόντος και του μέλλοντος. Θα δώσουμε οδηγίες στους ακολούθους μας και στα πνεύματα σε άλλους τόπους, να προστατεύουν αυτά τα ενάρετα πλάσματα. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε κάθε ατυχή κατάσταση, ασθένεια ή άλλα δυσάρεστα γεγονότα να συμβούν, κι όχι μόνο στα σπίτια τους αλλά και στον τόπο που βρίσκεται το σπίτι τους».

Ο Φωτισμένος Σακυαμούνι χάρηκε πολύ με αυτά τα λόγια και είπε:
«Καλά, λοιπόν αφού ο αυτοκράτορας Γιάμα και οι ακόλουθοί του είναι έτοιμοι να προστατεύσουν αυτά τα ενάρετα πλάσματα, θα δώσω οδηγίες και στον άρχοντα της Μπραχμαλόκα και στον αυτοκράτορα του ουρανού των Τριάντα-τριών, για να σας προστατεύουν όλοι».

Μετά από αυτά τα λόγια, ο βασιλιάς των δαιμόνων που ήταν υπεύθυνος για την μακροζωΐα των πλασμάτων, σηκώθηκε από τη σύναξη και μίλησε στον Φωτισμένο Σακυαμούνι:
«Τιμημένε του κόσμου, είναι καθήκον μου να είμαι υπεύθυνος για την μακροζωΐα των πλασμάτων στον ανθρώπινο κόσμο, είτε όσο είναι ζωντανά, είτε στο θάνατο. Είναι ευχή μου μεγάλη να φέρνω όφελος και ευτυχία στους ανθρώπους, αλλά βλέπω με λύπη μου ότι πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την πρόθεσή μου να τους σώζω. Και σαν αποτέλεσμα, οι κακοί δεν έχουν ειρήνη όσο ζουν αλλά ούτε και στο θάνατο. Όταν οι άνθρωποι περιμένουν να γεννηθεί ένα αγόρι ή ένα κορίτσι, θα έπρεπε να κάνουν καλές πράξεις, μια και αυτές θα φέρουν όφελος και ευτυχία στην οικογένεια. Οι ακόλουθοί μου και τα πνεύματα στον τόπο αυτό, όχι μόνο θα προστατεύσουν το παιδί και την μητέρα, αλλά θα φέρουν και σ’ αυτούς και στους συγγενείς τους μεγάλη ειρήνη και ευτυχία, με χαρά τους. Και γι’ αυτό, όταν ένα παιδί γεννιέται σε μια οικογένεια, είναι καλό να μην σκοτώνεις ένα ζώο για να τονωθεί με κάθε τρόπο η μητέρα, ή να καλείς φίλους ή συγγενείς στο σπίτι και να τους φιλοξενείς με κρασί, κρέας και μουσική. Αυτοί οι τρόποι για να γιορτάσεις την γέννηση ενός παιδιού, δεν θα φέρουν ποτέ ευτυχία ούτε στη μητέρα ούτε στο παιδί. Γιατί όταν η έγκυος γυναίκα είναι έτοιμη να φέρει στον κόσμο αυτό το παιδί, υπάρχουν πολλοί κακοί δαίμονες κοντά στην μητέρα έτοιμοι να ρουφήξουν το αίμα της. Για να φυλαχθεί η γυναίκα με ασφάλεια, συνήθως λέω στα πνεύματα στον τόπο αυτό να προστατεύσουν την μητέρα και το παιδί και να τους φέρουν ειρήνη και ευτυχία. Όταν η μητέρα και το παιδί είναι σε ειρήνη, μετά την γέννηση, θα πρέπει να κάνουν προσφορές στα πνεύματα για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για την προστασία που τους έδωσαν. Αν, αντίθετα με τις προσφορές στα πνεύματα, οι φίλοι και οι συγγενείς διασκεδάζουν σκοτώνοντας ζώα, τότε και η μητέρα και το παιδί θα υποφέρουν τιμωρίες.

            Τιμημένε στον κόσμο, όταν ένας άνθρωπος είναι κοντά στο θάνατο, πάντα κάνω το καλύτερο που μπορώ για να εμποδίσω αυτόν τον άνθρωπο, είτε είναι καλός είτε είναι κακός, να μπει στην κόλαση. Αν αυτός ο άνθρωπος που πεθαίνει έχει κάνει καλές πράξεις στη ζωή του, η δύναμή μου στην προσπάθεια να τον ελευθερώσω, θα είναι επιτυχής.

            Ακόμη και στην περίπτωση ενός ανθρώπου που έχει κάνει καλές πράξεις στη ζωή του, μπορεί να υπάρχουν αρίθμητα κακά πνεύματα με την μορφή των γονιών ή συγγενών του από παλιά, που προσπαθούν να τέρψουν το άτομο που πεθαίνει για να μπει στην κατάσταση της τιμωρίας. Αν το άτομο που πεθαίνει έχει κάνει κακές πράξεις στη ζωή του, αυτά τα κακά πνεύματα χωρίς αμφιβολία θα πετύχουν να τον συλλάβουν και να τον φέρουν στην κατάσταση της τιμωρίας.

            Τιμημένε στον κόσμο, αν οι άνθρωποι στη σαμσάρα –άνδρες ή γυναίκες- δεν έχουν συνείδηση κατά την στιγμή του θανάτου τους, όταν δεν μπορούν να διακρίνουν το καλό από το κακό, αυτή την στιγμή δεν θα μπορούν να δουν ή να ακούσουν. Αυτή τη στιγμή οι συγγενείς του ανθρώπου αυτού πρέπει να τραγουδήσουν τον Λόγο, και να κάνουν προσφορές στις εικόνες των Φωτισμένων και των μποντισάτβα, γιατί αυτές οι καλές πράξεις θα βοηθήσουν να διώξουν μακρυά τα κακά πνεύματα. Ο Φωτισμένος και οι μποντισάτβα θα κρατήσουν τον άνθρωπο που πεθαίνει μακρυά από την κατάσταση του κακού.

            Τιμημένε στον κόσμο, αν όλοι οι άνθρωποι που πεθαίνουν έχουν την ευκαιρία να ακούνε έστω και μόνο το όνομα ενός Φωτισμένου ή ενός μποντισάτβα, ή την απαγγελία ενός Λόγου, ή ακόμη και μιας πρότασης ή ενός ποιήματος από έναν Λόγο, μπορώ να σε βεβαιώσω ότι αυτά τα άτομα που πεθαίνουν θα μείνουν μακρυά από τις κολάσεις Αβίτσι. Αν ένας άνθρωπος που πεθαίνει έχει κάνει μικρό μόνο κακό που του προκαλεί όμως την είσοδο στην κατάσταση της τιμωρίας, αυτός θα ελευθερωθεί ακούγοντας μόνο το όνομα ενός Φωτισμένου ή μποντισάτβα ή την απαγγελία του Λόγου».

Ο Φωτισμένος Σακυαμούνι τότε απάντησε στον βασιλιά των δαιμόνων που είναι υπεύθυνος για την γέννηση και τον θάνατο, με αυτά τα λόγια:
«Είναι πολύ ευγενικό που κάνεις τόσο δυνατό όρκο μέσα από την ατέλειωτη αγάπη και το έλεός σου, να προστατεύσεις τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, στη ζωή ή στο θάνατό τους. Πραγματικά ελπίζω ότι θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς για να πραγματώσεις τον όρκο σου, χωρίς σταματημό, ώστε κι εσύ να μπορέσεις να φέρεις όλα τα πλάσματα στην σωτηρία και να τους φέρεις ατέλειωτη χαρά».

Ο βασιλιάς των δαιμόνων που είναι υπεύθυνος για την ζωή και το θάνατο, είπε:
«Σε παρακαλώ, μην ανησυχείς, γιατί θα προσπαθώ πάντα με τον καλύτερο τρόπο, να προστατεύω τα πλάσματα στη σαμσάρα, και στη ζωή και στο θάνατό τους, κι έτσι να μπορώ να τους φέρνω ειρήνη και ευτυχία. Πραγματικά ψάχνω για την ευκαιρία όπου όλοι οι άνθρωποι θα ακούσουνε τα λόγια μου και θα φτάσουν στην πραγματική σωτηρία και θα λάβουν μεγάλο όφελος».

Τότε, ο Φωτισμένος Σακυαμούνι είπε στον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα:
«Αυτός ο βασιλιάς των δαιμόνων, της Γέννησης και του Θανάτου, είναι μεγάλος βασιλιάς δαιμόνων για πολλές χιλιάδες ζωές. Έχει κάνει το καλύτερο που μπορεί για να προστατεύει τους ανθρώπους τη στιγμή του θανάτου και τη στιγμή της γέννησής τους. Λοιπόν, στ’ αλήθεια δεν είναι δαίμονας, όπως κάποιος θα υπέθετε, αλλά μέσα από το έλεός του και την ατέλειωτη αγάπη και καλοσύνη του έχει μεταμορφώσει τον εαυτό του στην μορφή ενός δαίμονα. Θα φτάσει στην Φώτιση μετά από εκατόν εβδομήντα κάλπα με το όνομα Φωτισμένος Νιρλακσάνα. Θα ζήσει πολύ για αρίθμητα ευτυχισμένα κάλπα σε έναν κόσμο που θα λέγεται Αγνότητα.

            Η ιστορία αυτού του μεγάλου βασιλιά των δαιμόνων είναι πέρα από κάθε σκέψη και περιγραφή και τα πλάσματα που θα στραφούν από αυτόν, κι αυτά είναι αρίθμητα».





Κεφάλαιο 9.

Η απαγγελία των ονομάτων του Φωτισμένου

Τότε ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα είπε στον Φωτισμένο Σακυαμούνι:
«Τιμημένε στον κόσμο, άσε με να πω, πώς τα πλάσματα στο μέλλον θα αποκτήσουν μεγάλο όφελος και ευτυχία στη ζωή τους και κατά τη στιγμή του θανάτου. Θα ήθελα να συμφωνήσεις και να με ακούσεις».

Ο Φωτισμένος Σακυαμούνι είπε τότε στον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα:
«Είναι από το έλεός σου και την ατέλειωτη αγάπη και καλοσύνη σου, που θέλεις να βεβαιώσεις την πιθανότητα της απελευθέρωσης όλων των πλασμάτων από τις έξι καταστάσεις επαναγέννησης. Και φυσικά είναι τώρα η κατάλληλη ώρα. Σε παρακαλώ, μίλησε μια και είμαι έτοιμος να εισέλθω στη νιρβάνα. Θέλω να σε ευλογήσω με επιτυχία να πάρεις τον δυνατό όρκο, ώστε να μην ανησυχώ πια για τα πλάσματα στο μέλλον».

Ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα είπε στον Εξαίσιο Φωτισμένο:
«Τιμημένε στον κόσμο, θα πω τώρα μια σειρά από Φωτισμένους, για να ακούσεις.

            Ο Ανάντα, ο απέραντος Φωτισμένος. Αρίθμητα κάλπα πριν ζούσε ένας Φωτισμένος που τον έλεγαν Ανάντα, ο απέραντος Φωτισμένος. Κάθε άνδρας ή γυναίκα που έχει την ευκαιρία να ακούσει το όνομα αυτού του Φωτισμένου, και κάνοντας μόνο έστω μια μικρή σκέψη σεβασμού γι’ αυτόν, θα μπορεί να ξεφύγει για σαράντα κάλπα από τα δεινά του θανάτου και της γέννησης. Οι άνθρωποι θα φτάνουν σε ατέλειωτη ευτυχία αν κάνουν ζωγραφιές αυτού του Φωτισμένου και προσφέρουν σ’ αυτόν ή τον θαυμάζουν.

            Ο Φωτισμένος Πολύτιμη Φύση. Και πάλι αρίθμητα κάλπα πριν, ζούσε ένας Φωτισμένος που τον έλεγαν η Πολύτιμη Φύση. Κάθε άνδρας ή γυναίκα που έχει την τύχη να ακούσει γι’ αυτόν τον Φωτισμένο και κάνει μια μικρή σκέψη σεβασμού γι’ αυτόν, τελικά θα φτάσει στην Φώτιση.

            Ο Φωτισμένος Παντμαπάνι. Και πάλι ζούσε ένας Φωτισμένος με το όνομα Παντμαπάνι, ήταν μια από τις μορφές του Αβαλοκιτεσβάρα που κρατούσε έναν λωτό. Κάθε άνδρας ή γυναίκα που έχει την ευκαιρία να ακούσει το όνομα αυτού του Φωτισμένου, θα έχει το όφελος να γεννηθεί σε έναν από τους έξι θεϊκούς ουρανούς της επιθυμίας για χίλιες φορές και θα έχει και την ευλογία της Φώτισης.
            Ο Φωτισμένος Σιμχανάντα. Αρίθμητα κάλπα πριν, ζούσε ένας Φωτισμένος με το όνομα Σιμχανάντα. Κάθε άνδρας ή γυναίκα που θα έχει την τύχη να ακούσει το όνομα αυτού του Φωτισμένου και κάνει μια σκέψη με βαθύ σεβασμό γι’ αυτόν θα έχει το όφελος να συναντήσει αρίθμητους Φωτισμένους και με την ευλογία τους θα φτάσει τελικά στη Φώτιση.

            Ο Φωτισμένος Κρακουτσάντα. Και πάλι, ζούσε ένας Φωτισμένος με το όνομα Κρακουτσάντα. Κάθε άνδρας ή γυναίκα που θα έχει την τύχη να ακούσει το όνομα αυτού του Φωτισμένου και δείξει σεβασμό γι’ αυτόν και τον θαυμάσει, θα γίνει μεγάλος βραχμάνος στην σύναξη των χιλίων Φωτισμένων κατά την διάρκεια του μπαντρακάλπα. Με τις ευλογίες από αυτό τον Φωτισμένο, θα φτάσει αργότερα στην Φώτιση. Θα αποκτήσει μεγαλύτερη αρετή αν τραγουδήσει με πίστη το όνομά του.

            Ο Φωτισμένος Βαϊπάσιν. Και πάλι ζούσε ένας Φωτισμένος με το όνομα Βαϊπάσιν. Κάθε άνδρας ή γυναίκα που έχει την τύχη να ακούσει το όνομα αυτού του Φωτισμένου, δεν θα ξαναμπεί στις καταστάσεις της τιμωρίας. Θα γεννιέται πάντα στον ουρανό ή σαν άνθρωπος και θα ωφελείται με μεγάλη ευτυχία.

           Ο Φωτισμένος Ρατνακέτου. Και πάλι αρίθμητα κάλπα πριν, ζούσε ένας Φωτισμένος με το όνομα Ρατνακέτου. Κάθε άνδρας ή γυναίκα που τυχαίνει να ακούσει το όνομά του, δεν θα ξαναμπεί στις καταστάσεις της τιμωρίας και πάντα θα γεννιέται στον ουρανό να χαίρεται μεγάλη ευλογία.

            Ο Φωτισμένος Πολύτιμο Φως. Και πάλι ζούσε ένας Φωτισμένος με το όνομα Πολύτιμο Φως. Κάθε άνδρας ή γυναίκα που τυχαίνει να ακούσει το όνομά του και τον σκέφτεται με σεβασμό, θα γίνει αρχάτ σύντομα πολύ.

            Ο Φωτισμένος Κασάγια. Και πάλι ζούσε ένας Φωτισμένος με το όνομα Κασάγια. Κάθε άνδρας ή γυναίκα που τύχει να ακούσει το όνομά του, θα ξεφύγει για εκατό κάλπα από την τιμωρία της γέννησης και του θανάτου.

            Ο Φωτισμένος Μαχαμπίτζνα Τζναναντίμπου. Και πάλι ζούσε ένας Φωτισμένος με το όνομα Μαχαμπίτζνα Τζναναντίμπου. Κάθε άνδρας ή γυναίκα που τύχει να ακούσει το όνομά του, θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει αρίθμητους Φωτισμένους να τον διδάξουν και τελικά θα φτάσει στη Φώτιση.

            Υπάρχουν κι άλλοι Φωτισμένοι, και είναι αυτοί:
Ο Φωτισμένος με το όνομα Αγνό Φεγγαρόφωτο.
Ο Φωτισμένος με το όνομα Βασιλιάς των Βουνών.
Ο Φωτισμένος με το όνομα Βασιλιάς της Αγνότητας.
Ο Φωτισμένος με το όνομα Νικηφόρα Σοφία.
Ο Φωτισμένος με το όνομα Επίτευξη της Σοφίας.
Ο Φωτισμένος με το όνομα Ανωτερότητα.
Ο Φωτισμένος με το όνομα Υπέροχη Φωνή.
Ο Φωτισμένος με το όνομα Φως της Πανσελήνου.
Ο Φωτισμένος με το όνομα Το Πρόσωπο του Φεγγαριού
            καθώς και ένας άλλος μεγάλος αριθμός που μπορεί να αναφερθεί.

Τιμημένε στον κόσμο, όλα τα πλάσματα είτε στον κόσμο των ουρανών είτε στον κόσμο των ανθρώπων, άνδρες ή γυναίκες, στο παρόν ή στο μέλλον, που μπορούν να τραγουδήσουν το όνομα ενός από τους Φωτισμένους αυτούς, θα κερδίσουν ασύλληπτα οφέλη. Θα λάβουν περισσότερη αρετή αν τραγουδήσουν τα ονόματα περισσότερων Φωτισμένων. Αυτά τα πλάσματα θα βρουν μεγάλο όφελος και στη ζωή αλλά και στο θάνατό τους. Δεν θα πέσουν ξανά στις καταστάσεις της τιμωρίας. Αν οι συγγενείς ενός ανθρώπου που πεθαίνει τραγουδήσουν το όνομα ενός και μόνο Φωτισμένου, το άτομο που πεθαίνει θα ελευθερωθεί από την τιμωρία των κακών του πράξεων, εκτός από τις τιμωρίες στην κόλαση Αβίτσι.

            Η τιμωρία στην κόλαση Αβίτσι είναι τόσο μεγάλη που οι κακοί, που έχουν κάνει αμαρτήματα πολύ μεγάλα, θα βρουν δυσκολία στο να ξεφύγουν από εκεί, μέσα σε εκατομμύρια κάλπα.

            Αν άλλοι τραγουδήσουν τα ονόματα των Φωτισμένων για αυτόν που πεθαίνει, η τιμωρία αυτού του ανθρώπου θα ελαφρύνει σιγά-σιγά. Είναι καλύτερο για τον άνθρωπο που πεθαίνει να τραγουδήσει κι αυτός τα ονόματα των Φωτισμένων και θα λάβει ασύλληπτη ευτυχία και θα αποφύγει και πάμπολλες τιμωρίες για κακές πράξεις που έκανε ενώ ζούσε».



Κεφάλαιο 10.

Η παράθεση των ωφελειών από την προσφορά βοήθειας

Τότε, ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα κάτω από την υπερφυσική δύναμη του Φωτισμένου Σακυαμούνι, σηκώθηκε από την θέση του και γονάτισε με ενωμένα τα χέρια του, λέγοντας:
«Τιμημένε στον κόσμο, μπορώ να δω ότι οι ωφέλειες για την προσφορά βοήθειας διαφέρουν από τον ένα στον άλλο λίγο ή πολύ. Μερικοί λαμβάνουν την ανταμοιβή τους σε μια μόνο ζωή, μερικοί την λαμβάνουν για δέκα ζωές και μερικοί λαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη ωφέλεια για εκατοντάδες ή χιλιάδες ζωές. Δεν γνωρίζω τον λόγο, γιατί διαφέρει με τέτοιο σημαντικό τρόπο, και ελπίζω ότι θα χαρείς να μου απαντήσεις».

Και τότε ο Φωτισμένος Σακυαμούνι απάντησε:
«Τώρα θα σου κάνω μια παράθεση των ωφελειών, μεγάλων ή μικρών. Για τις ανταμοιβές των πλασμάτων που ασκούνται στην γενναιοδωρία στην Τζαμπουντβίπα, θα πω σε εσάς που είσαστε συναγμένοι εδώ στον ουρανό των Τριάντα-τριών και ελπίζω να με ακούσετε όλοι προσεκτικά».

Ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα είπε τότε στον Φωτισμένο Σακυαμούνι:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό και θα ήθελα πολύ να ακούσω την παράθεση των ωφελειών για την προσφορά βοήθειας».

Ο Φωτισμένος Σακυαμούνι είπε:
«Αν οι βασιλιάδες, οι ευγενείς, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι μεγάλοι κσατρίγια, οι μεγάλοι βραχμάνοι στην Τζαμπουντβίπα, συναντήσουν ανθρώπους που υποφέρουν από μεγάλη φτώχεια ή πλάσματα που χρειάζονται βοήθεια και τους δώσουν βοήθεια από το μεγάλο έλεός τους, την αγάπη και την καλοσύνη, με χαμόγελο, και δώσουν σε αυτά τα φτωχά πλάσματα δώρα με τα χέρια τους ή με αντιπροσώπους τους και τους μιλήσουν σε όμορφο τόνο – αυτά τα δώρα θα φέρουν ωφέλεια τόσο μεγάλη όσο και ο συνολικός αριθμός των κόκκων άμμου στον Γάγγη. Και αυτό γιατί τα δώρα αυτά θα δοθούν από ατέλειωτη αγάπη και καλοσύνη ακόμη και στον πιο φτωχό και σε αυτόν που έχει την πιο ταπεινή γέννηση και στο πλάσμα που θα χρειαστεί βοήθεια, και γι’ αυτό για εκατοντάδες και χιλιάδες ζωές, αυτοί που κάνουν την προσφορά, θα λαμβάνουν εύκολα τα πλούτη από τα επτά πετράδια. Θα έχουν καλό φαγητό και ρούχα και στις ζωές που θα έρθουν.

            Και πάλι, αν βασιλιάδες, ευγενείς και βραχμάνοι συναντήσουν εικόνες βουδδιστικές των Φωτισμένων, ναών, από στούπες, από μποντισάτβα, αρχάτ και πρατυέκα που θα έρθουν στο μέλλον, και ετοιμάσουν προσφορές και τις προσφέρουν προσωπικά, αυτή η γενναιόδωρη πράξη θα τους κάνει να γεννηθούν ξανά σαν βασιλιάδες στον ουρανό των Τριάντα-τριών λαμβάνοντας μεγάλη ευλογία για τρία κάλπα. Αν αυτοί οι άνθρωποι προσφέρουν την αρετή τους στα πλάσματα στις δέκα κατευθύνσεις του διαστήματος, τότε θα γίνουν μεγάλοι βραχμάνοι, βασιλιάδες θεών των δεκαοκτώ Μπραχμαλόκα, για δέκα συνεχόμενα κάλπα. Και πάλι, αν στο μέλλον, βασιλιάδες, πρωθυπουργοί, ευγενείς, ηλικιωμένοι, μεγάλοι κσατρίγια και βραχμάνοι, συναντήσουν στούπες και ναούς ή Λόγους βουδδιστικούς και εικόνες που είναι σε κακή κατάσταση και πάρουν την απόφαση να τα φτιάξουν ή να τα ξαναχτίσουν, αυτοί οι γενναιόδωροι άνθρωποι είτε ασκούν οι ίδιοι την γενναιοδωρία αυτή είτε πείσουν άλλους να την ασκήσουν, και είτε πείσουν έναν άνθρωπο ή πολλές εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπους να ασκήσουν αυτή την γενναιοδωρία, θα γεννηθούν ξανά σαν τσακραβαρτίν για εκατοντάδες και χιλιάδες ζωές.

            Αυτοί που πείστηκαν από τους πρώτους να ασκήσουν την γενναιοδωρία, θα γεννηθούν σαν βασιλιάδες σε μικρές χώρες για εκατοντάδες και χιλιάδες ζωές. Αν, ακόμα, προσφέρουν την αρετή τους σε άλλους μπροστά σε έναν Φωτισμένο, σε στούπα ή ναό, αυτοί τότε θα φτάσουν στην Φώτιση.

            Η ανταμοιβή για την άσκηση τέτοιας μεγάλης αρετής είναι πέρα από κάθε περιγραφή. Αν στο μέλλον βασιλιάδες, πρωθυπουργοί, ευγενείς, δουν ηλικιωμένους που υποφέρουν από αρρώστιες, γυναίκες ετοιμόγεννες, ή έχουν έστω και μια μικρή σκέψη συμπάθειας, και τους δώσουν βοήθεια, φάρμακα, φαγητό και ποτό, ή τους λούσουν για να τους δώσουν λίγη ειρήνη και ευτυχία – τέτοιες πράξεις είναι ασύλληπτες και αυτοί οι άνθρωποι πάντα θα γεννιούνται σαν Σουνταβασοντέβα για εκατό κάλπα. Μετά από την περίοδο αυτή θα γεννιούνται στους έξι θεϊκούς ουρανούς της επιθυμίας για διακόσια κάλπα. Και τελικά, θα φτάσουν στην Φώτιση, αλλά πριν από αυτό για εκατοντάδες και χιλιάδες γεννήσεις δεν θα ξαναπέσουν στα κατώτερα πεδία και δεν θα ξανακούσουν ούτε έναν ήχο από τα δεινά. Αν οι βασιλιάδες ή οι βραχμάνοι στο μέλλον μπορούν να ασκήσουν τέτοιες ενάρετες πράξεις, τότε θα λάβουν ατέλειωτες ευλογίες. Αν προσφέρουν την αρετή τους στους άλλους, είτε η πράξη τους ήταν μικρή είτε μεγάλη, θα ξαναγεννηθούν σαν τσακραβαρτίν και τελικά θα φτάσουν στην Φώτιση.

            Και γι’ αυτό, μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, θα πρέπει να κάνεις το καλύτερο δυνατό για να ενθαρρύνεις τα πλάσματα να ασκούν καλές πράξεις ακολουθώντας αυτά τα παραδείγματα. Αν οι ενάρετοι άνθρωποι στο μέλλον ασκήσουν καλές πράξεις, ας είναι και ίσαμε μια τρίχα ή έναν κόκκο  άμμου ή σκόνης, τότε θα λάβουν ευλογίες και ωφέλεια που δεν θα μπορεί να ειπωθεί με παραδείγματα - τόσο μεγάλη θα είναι.

            Αν οι ενάρετοι άνθρωποι στο μέλλον δουν εικόνες του Φωτισμένου, των μποντισάτβα, των πρατυέκα ή τσακραβαρτίν και τους κάνουν προσφορές, τότε κι αυτοί θα λάβουν πολλές ευλογίες και ωφέλεια και πάντα θα γεννιούνται είτε σαν άνθρωποι είτε σαν θεοί, και θα χαρούν μεγάλη ευλογία. Αν αυτοί οι άνθρωποι προσφέρουν την αρετή τους στα πλάσματα στις δέκα κατευθύνσεις, τότε θα έχουν μεγάλη ωφέλεια και ευλογίες πέρα από κάθε έκφραση λόγου.

            Εάν οι ενάρετοι άνθρωποι στο μέλλον συναντήσουν τους Λόγους του Μεγάλου Οχήματος ή ακούσουν έστω και έναν στίχο ή ακόμη και μια πρόταση του Λόγου και νοιώσουν βαθύ σεβασμό γι’ αυτόν, ή αν επαινέσουν τους Λόγους ή κάνουν με πίστη προσφορές, τότε θα λάβουν αρίθμητα οφέλη. Αν προσφέρουν την αρετή τους στα πλάσματα στις δέκα κατευθύνσεις του διαστήματος, οι ωφέλειές τους θα είναι πέρα από λόγια.

            Αν οι ενάρετοι άνθρωποι στο μέλλον έρθουν σε στούπες, νέους ναούς, νέους Λόγους του Μεγάλου Οχήματος και κάνουν προσφορές και τιμήσουν με βαθύ σεβασμό, και αν πάλι συναντήσουν παλιούς και κατεστραμμένους και κάνουν όρκο να κατασκευάσουν και να επιδιορθώσουν αυτές τις κατασκευές ή ενθαρρύνουν άλλους να κάνουν αυτή την ενάρετη πράξη μαζί τους, τότε αυτοί οι ενάρετοι άνθρωποι που θα ακολουθήσουν θα γεννηθούν σαν βασιλιάδες για τριάντα ζωές και οι ίδιοι οι πρώτοι που τους ενθάρρυναν πάντα θα γεννιούνται σαν τσακραβαρτίν και θα διδάσκουν το φωτισμένο ντάρμα στους βασιλιάδες.

            Αν οι ενάρετοι άνθρωποι ασκήσουν καλές πράξεις σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Φωτισμένου ή κάνουν προσφορές για την επιδιόρθωση μιας στούπας ή ναού ή για την κατασκευή Λόγων, ακόμη κι αν είναι μικρή η αρετή τους ίσαμε μια τρίχα ή έναν κόκκο άμμου ή σκόνης ή μια σταγόνα, αν την προσφέρουν στα πλάσματα στα δέκα βασίλεια του διαστήματος, θα λάβουν ασύλληπτα μεγάλη ευλογία για εκατοντάδες και χιλιάδες ζωές. Αν προσφέρουν την αρετή τους στην οικογένεια και τους συγγενείς, οι συγγενείς τους θα ζήσουν ευτυχισμένα για τρεις ζωές. Λαμβάνεις εκατοντάδες και χιλιάδες οφέλη όταν ωφελείς.

            Και γι’ αυτό, μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, η αρετή της γενναιοδωρίας έχει τόση μεγαλοσύνη».


Κεφάλαιο 11.

Τα γήινα πνεύματα που προστατεύουν το ντάρμα

Τότε, το πνεύμα της δυνατής γης είπε στον Φωτισμένο Σακυαμούνι:
«Τιμημένε του κόσμου, στο παρελθόν τίμησα πολλούς μεγάλους μποντισάτβα που είχαν απίστευτη τιμή και σοφία και που έστρεψαν ατέλειωτα πολλά πλάσματα. Ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα έκανε μεγάλους και δυνατούς όρκους, ανάμεσα σε αυτούς τους μποντισάτβα. Ο Κσιτιγκάρμπα έχει μεγάλη σχέση με τα πλάσματα μέσα στην Τζαμπουντβίπα. Κι όπως και ο Μαντζούσρι, ο Σαμανταμπάντρα ο μποντισάτβα, ο Αβαλοκιτεσβάρα και ο Φωτισμένος Μαιτρέγια, όλοι αυτοί έκαναν εκατοντάδες και χιλιάδες προβολές για να στρέψουν τα πλάσματα από τις έξι καταστάσεις της επαναγέννησης και οι όρκοι τους ήδη έχουν εκπληρωθεί. Ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα έκανε δυνατούς όρκους, τόσους όσοι και οι κόκκοι της άμμου στον Γάγγη, για να στρέψει τα πλάσματα από τις έξι καταστάσεις της ύπαρξης. Τιμημένε στον κόσμο, μπορώ να πω ότι τα πλάσματα του παρόντος και του μέλλοντος μπορούν να φτιάξουν εικόνες του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα από σίδερο, μπρούντζο, ασήμι, χρυσό ή απλές ζωγραφιές και να τις βάλουν σε κουτί από πηλό, πέτρα, μπαμπού ή ξύλο, και να τις κρατήσουν σε καθαρό μέρος στο νότο, έξω από το σπίτι τους, σε καθαρό σημείο, και να τιμούν τον μποντισάτβα με σεβασμό βαθύ και θαυμασμό και να κάνουν προσφορές με αρώματα – αυτοί οι πιστοί άνθρωποι θα λάβουν δέκα είδη ωφελειών γύρω από τις κατοικίες τους. Και ποια είναι τα δέκα οφέλη; Είναι αυτά:

Η γη τους θα είναι πλούσια και θα παράγει καλή σοδειά.
Η οικογένεια όλη θα έχει πάντα ειρήνη.
Όλοι οι νεκροί συγγενείς θα γεννηθούν στον ουρανό.
Όλοι οι ζωντανοί συγγενείς θα έχουν μακροζωΐα.
Οι εμπνεύσεις τους όλες θα ευοδωθούν.
Δεν θα υποφέρουν ποτέ από τον κίνδυνο πλημμύρας και φωτιάς.
Τα προβλήματα θα φτάσουν σε ένα τέλος.
Δεν θα έχουν ποτέ εφιάλτες.
Θα είναι προστατευμένοι όπου κι αν πάνε.
Θα συναντούν πάντα καταστάσεις αγιοσύνης.

            Τιμημένε στον κόσμο, τα πλάσματα του παρόντος και του μέλλοντος θα λάβουν τα ίδια είδη ωφέλειας αν ασκήσουν αυτές τις καλές πράξεις και κάνουν τις ίδιες προσφορές μέσα στο σπίτι τους. Τιμημένε στον κόσμο, αν τα πλάσματα στο μέλλον φροντίσουν τον Λόγο του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα ή τις εικόνες του στα σπίτια τους ή αν ακόμα απαγγέλουν τον Λόγο του μοντισάτβα Κσιτιγκάρμπα ή του κάνουν προσφορές, εγώ θα κάνω το καλύτερο δυνατόν για  να τους προστατεύω μέρα και νύχτα, πάντα, και ποτέ δεν θα συναντήσουν πλημμύρα, φωτιά, ληστεία, καταστροφικά προβλήματα ή άλλες δυστυχίες, μικρές ή μεγάλες».

Και ο Φωτισμένος Σακυαμούνι είπε στο πνεύμα της δυνατής γης:
«Έχεις μεγάλη δύναμη και τα άλλα πνεύματα δεν μπορούν να συγκριθούν μαζί σου. Είναι γιατί όλα τα πλάσματα της Τζαμπουντβίπα τα προστατεύεις εσύ. Κάθε ύλη, από τον κόκκο της άμμου μέχρι το πιο ακριβό πετράδι, παράγεται από την γη, από τις δικές σου απέραντες δυνάμεις. Και εσύ επαινείς τις καλές πράξεις του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα. Οι αρετές σου και οι δυνάμεις σου είναι χίλιες φορές μεγαλύτερες από αυτές των άλλων γήινων πνευμάτων. Αν τα πλάσματα στο μέλλον κάνουν προσφορές στον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα ή τραγουδήσουν τον Λόγο του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, ή έχουν μια ενάρετη ζωή σύμφωνα με τις διδασκαλίες του, εσύ θα πρέπει να τους προστατεύεις με τις υπερφυσικές σου δυνάμεις και να τους απομακρύνεις από τα δεινά και να μην αφήνεις να πλησιάζουν σε καταστάσεις δυστυχίας, ακόμη και να μην επιτρέπεις να ακούν ακόμα για καταστάσεις δυστυχίας. Δεν θα είναι μονάχα από εσένα τον άξιο προστατευμένοι, αλλά και από τους θεούς. Τιμώντας την μορφή του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα ή τραγουδώντας τον Λόγο του Κσιτιγκάρμπα, δεν θα είναι προστατευμένοι μόνο από τα θεϊκά πλάσματα, αλλά θα ελευθερωθούν και από τον ωκεανό των δεινών και τελικά θα εισέλθουν στην νιρβάνα».


Κεφάλαιο 12.

Η ωφέλεια από την θέαση και το άκουσμα

Τότε ο Φωτισμένος Σακυαμούνι, ο Τιμημένος του κόσμου, ακτινοβόλησε πολλές λαμπρές αχτίδες, σε τέλεια χρώματα, από την κορφή του κεφαλιού του. Το κεφάλι ελέγχει το σώμα ολόκληρο και η κορφή του κεφαλιού είναι η ανώτερη του όλου. Ο Φωτισμένος ακτινοβόλησε φως από την κορφή του κεφαλιού του για να δείξει στην σύναξη ότι αυτός ο ίδιος είχε τον μεγαλύτερο σεβασμό για τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα και για τον Λόγο του αυτό.

Αφού ακτινοβόλησε διαφορετικά είδη φωτός, ο Φωτισμένος έβγαλε ήχους όμορφους. Ήθελε να δείξει με το φως και τον ήχο την εξαίρετη ωφέλεια που θα είχε κάποιος με την θέαση και το άκουσμα του Λόγου.

Τα διαφορετικά χρώματα του φωτός αποκάλυψαν στην σύναξη ότι τα πλάσματα κάθε είδους, μπορεί να έχουν άγνοια και να πράττουν κακό και να πρέπει να υποστούν κόλαση για την τιμωρία τους, μα ακόμη κι έτσι θα έχουν κάθε ευκαιρία και ευχαρίστηση για την απελευθέρωσή τους από τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, μακρυά από τα δεινά τους για να οδηγηθούν στον δρόμο της δικαιοσύνης και τέλος να φτάσουν στην Φώτιση. Γιατί το φως συμβολίζει την σοφία που διαπερνά τα πάντα, που φωτίζει τα πλάσματα σε κάθε γωνιά κάθε σύμπαντος, χωρίς εξαίρεση.

Ο Τιμημένος του κόσμου, μίλησε προς όλους όσους ήταν παρόντες στον ουρανό των Τριάντα-τριών, επαινώντας τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, γιατί έφερε ασύλληπτη ωφέλεια στους θεούς και τους ανθρώπους, και τους εξήγησε πώς ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα άσκησε καλές πράξεις στην διάρκεια της ζωής του όταν ακολουθούσε τα δέκα στάδια που οδηγούν στην Φώτιση. Ποτέ δεν έκανε πίσω, προχωρούσε εμπρός για την νιρβάνα.

Μετά από τα λόγια του αυτά, βρισκόταν εκεί ένας μεγάλος μποντισάτβα με το όνομα Αβαλοκιτεσβάρα. Αυτός σηκώθηκε από την θέση του, γονάτισε μπροστά στον Φωτισμένο Σακυαμούνι με ενωμένα χέρια και μίλησε με σεβασμό:

«Τιμημένε του κόσμου, ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα έχει μεγάλο έλεος για τα πλάσματα και ασκεί την απέραντη αγάπη και καλοσύνη, φτιάχνοντας αρίθμητες προβολές για να οδηγήσει τα πλάσματα έξω από τα δεινά τους. Οι πράξεις αρετής τους και οι απέραντες δυνάμεις του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα είναι πέρα από κάθε έκφραση. Σε άκουσα, Τιμημένε του κόσμου, και άκουσα και αρίθμητους Φωτισμένους στις δέκα κατευθύνσεις του διαστήματος, όλοι να επαινείτε τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα λέγοντας ότι οι αρετές του είναι τόσο μεγάλες που και οι Φωτισμένοι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος μαζί δεν μπορείτε να τις μετρήσετε.

Εσύ, Τιμημένε του κόσμου, έχεις ευγένεια τόση ώστε να μας πεις -και σε εμένα αλλά και σε όσους άλλους βρίσκονται εδώ- τις βαθειές δραστηριότητες του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα; Ελπίζουμε ότι για το καλό όλων των πλασμάτων του παρόντος και του μέλλοντος, με την ευγένειά σου θα μας περιγράψεις τα ανέκφραστα οφέλη και τις ευλογίες που έχει φέρει στα πλάσματα και έτσι κι εμείς όσοι είμαστε στις οκτώ τάξεις, θα γνωρίζουμε πώς να τιμήσουμε τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, για να έχουμε ευτυχία».

Ο Φωτισμένος Σακυαμούνι είπε στον μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα:
«Έχεις στενή σχέση με τα πλάσματα της σαμσάρα, είτε είναι θεοί, δράκοι, άντρες, γυναίκες, πνεύματα, δαίμονες, και όλα τα πλάσματα στις έξι καταστάσεις που ακούνε το όνομά σου ή βλέπουν την μορφή σου, θαυμάζουν την αξία σου, επαινούν την βαθειά καλοσύνη σου, όλοι τους προχωρώντας προς την Φώτιση χωρίς να γυρίζουν πίσω. Πριν φτάσουν στην Φώτιση, πάντα ξαναγεννιούνται σαν θεοί ή σαν άνθρωποι που χαίρονται μεγάλη ευλογία. Όταν έχουν κερδίσει αρκετή αρετή από καλές πράξεις, τότε συναντούν τους Φωτισμένους που τους οδηγούν προς την Φώτιση. Τώρα, έχοντας μεγάλο έλεος για τα πλάσματα του αισθητού κόσμου, μου ζητάς να σου πω τα ασύλληπτα οφέλη που φέρνει ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα στα πλάσματα. Θα το κάνω και ελπίζω να με ακούσεις προσεκτικά».

Και ο μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα απάντησε:
«Σε παρακαλώ πες μου, Τιμημένε στον κόσμο».

Ο Φωτισμένος Σακυαμούνι είπε στον μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα:

«Όταν η ευτυχία των θεών στις δέκα κατευθύνσεις του διαστήματος στο μέλλον φτάσει σε ένα τέλος, έχουν πέντε σημάδια φθοράς και ετοιμάζονται για τα κατώτερα πεδία. Αν αυτοί οι θεοί, όταν τους πλησιάσουν αυτά τα πέντε σημάδια φθοράς, έχουν την ευκαιρία να δουν την μορφή του μια φορά και τιμήσουν έστω για μια φορά τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, αυτοί οι θεοί θα έχουν μεγάλη ευτυχία και ποτέ δεν θα πέσουν ξανά στα κατώτερα πεδία.

            Αν αυτοί οι θεοί κάνουν προσφορές στον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, με αρωματικά λουλούδια, ρούχα, φαγητό και ποτό, πολύτιμα πετράδια, τότε όλοι θα λάβουν ασύλληπτη ευτυχία και οφέλη για αντάλλαγμα. Αν τα πλάσματα των έξι τάξεων της ύπαρξης του παρόντος και του μέλλοντος σε διαφορετικούς κόσμους, ακούσουν το όνομα του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, τότε μετά τον θάνατό τους δεν θα ξαναγεννηθούν στα τρία κατώτερα πεδία. Αν οι γονείς ή οι συγγενείς του ανθρώπου που πεθαίνει πουλήσουν τα πράγματά του, τα πλούτη και την περιουσία του και με τα χρήματα φτιάξουν την μορφή του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, τότε το άτομο που πεθαίνει θα μάθει αυτές τις καλές πράξεις που γίνονται γι’ αυτόν, και αν υποφέρει βαριά αρρώστια σύμφωνα με το κάρμα του, θα αναρρώσει πολύ γρήγορα και θα έχει μακροζωία.

            Αν το άτομο που πεθαίνει χάσει την ζωή του σύμφωνα με το κάρμα του και πρέπει να υποστεί τα κατώτερα πεδία, σύμφωνα με τις καλές πράξεις που θα γίνουν για αυτόν, όλες οι τιμωρίες θα εξαφανιστούν και θα γεννηθεί σαν θεός ή άνθρωπος και θα χαρεί μεγάλη ευλογία. Αν τα πλάσματα του παρόντος ή του μέλλοντος που έχουν χάσει τους γονείς τους, τις αδελφές ή τους αδελφούς τους όταν ήταν παιδιά και σκεφτούν τους συγγενείς αυτούς όταν μεγαλώσουν και θέλουν να μάθουν πού βρίσκονται ξαναγεννημένοι, αυτοί μπορούν να κάνουν ζωγραφιές του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, να ακούσουν το όνομά του, να θαυμάσουν τη μορφή του και να τον τιμήσουν από μία έως επτά ημέρες συνέχεια χωρίς διάλειμμα. Ακόμη κι αν οι συγγενείς βρίσκονται σε πεδία τιμωρίας για κάλπα ολόκληρα, εξ αιτίας των πράξεων αρετής που γίνονται γι’ αυτούς, θα ελευθερωθούν από τις τιμωρίες τους και θα ξαναγεννηθούν σαν θεοί ή άνθρωποι και θα χαρούν μεγάλη ευλογία.

            Αν οι νεκροί συγγενείς τέτοιων ενάρετων ανθρώπων έχουν ήδη ξαναγεννηθεί σαν θεοί ή άνθρωποι, σύμφωνα με το κάρμα τους, με μεγάλη ευτυχία από τις καλές πράξεις που έχουν κάνει οι συγγενείς τους γι’ αυτούς, τότε θα λάβουν ακόμη μεγαλύτερη χαρά και ατέλειωτη ευλογία. Αν αυτοί οι άνθρωποι συνεχίσουν να τιμούν την μορφή του μποντσιάτβα Κσιτιγκάρμπα συνέχεια, να τραγουδούν το όνομά του πολλές φορές για εικοσι-μία μέρες από την καρδιά τους, τότε ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα θα έρθει μπροστά τους και θα τους πει ακριβώς πού βρίσκονται οι συγγενείς τους και πού ξαναγεννήθηκαν. Ή, με τις υπερφυσικές δυνάμεις του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, θα οδηγηθούν κοντά τους στα διάφορα βασίλεια προσωπικά, για να δουν πού βρίσκονται οι συγγενείς του παρελθόντος τους.

            Αν μπορούν να τραγουδήσουν το όνομα του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα χίλιες φορές κάθε μέρα και συνεχίσουν να το κάνουν αυτό για χίλιες μέρες, ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα θα στείλει τα γήινα πνεύματα να τους προστατεύουν στη ζωή τους και θα χαρούν την ευτυχία, την αφθονία και μακροζωΐα τους και δεν θα ζήσουν προβλήματα ή θλίψη. Ούτε θα συναντήσουν δυστυχία, ούτε το κακό θα βρει τα σπίτια τους. Και τελικά, θα φτάσουν στη Φώτιση.

            Αν αυτοί οι άνθρωποι, άνδρες ή γυναίκες, στο μέλλον επιθυμούν να ελευθερώσουν τα πλάσματα, να ασκήσουν πράξεις ελέους, να στρέψουν τα πλάσματα και να έχουν μεγάλη σοφία για να τους οδηγήσουν έξω από τα τρία πεδία, αυτοί οι άνθρωποι αν δουν την μορφή του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα και τραγουδήσουν το όνομά του, παίρνοντας καταφύγιο σε αυτόν, κάνοντας προσφορές ή τιμώντας τον, όλες οι ευχές τους τότε θα επιτευχθούν χωρίς εμπόδια.

            Αν τα πλάσματα του παρόντος και του μέλλοντος, κάνουν αρίθμητες ευχές ή έχουν την επιθυμία να κάνουν αρίθμητες καλές πράξεις, θα έχουν επιτυχία σε όλες τις εμπνεύσεις τους αν τιμούν τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, αν τον επαινούν, αν τον έχουν σαν καταφύγιο ή σέβονται την μορφή του. Αν τα άτομα αυτά επιθυμούν ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα να τους προστατεύει πάντα, θα τον δουν στον ύπνο τους, να τους προφητεύει ότι θα φτάσουν στην Φώτιση. Κι αν άνδρες ή γυναίκες είχαν μεγάλη πίστη προς τους Λόγους του Μεγάλου Οχήματος και επιθυμούσαν να διαβάζουν ή να απαγγέλουν αυτούς τους Λόγους, ακόμη κι αν διδάχθηκαν από έξυπνους δασκάλους, μπορεί από άγνοια να τα ξεχάσουν όλα λόγω του κακού τους κάρμα. Αλλά όταν θα ακούσουν το όνομα του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα ή δουν ένα ομοίωμα της μορφής του, και κάνουν προσφορές σε αυτό και βάλουν καθαρό νερό μπροστά του για μια μέρα και μια νύχτα, μετά με ενωμένα τα χέρια και με βαθύ σεβασμό, βλέποντας το νότο, θα πιούν το νερό με μεγάλη πίστη. Και τότε αφού πιούν το νερό, θα πρέπει να απέχουν από κάθε κακή πράξη και να κρατούν με πίστη το ήθος τους για επτά ή για εικοσι-μία ημέρες. Αυτά τα άτομα θα δουν τον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα σε διάφορες προβολές στον ύπνο τους, να τους ρίχνει νερό της σοφίας στο κεφάλι τους. Ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα θα δώσει στους ανθρώπους αυτούς σοφία. Μόλις ξυπνήσουν θα έχουν σοφία τόση για να καταλάβουν τον Λόγο και θα θυμούνται κάθε πρόταση και στίχο του, για πάντα.

            Αν οι άνθρωποι στο μέλλον υποφέρουν από έλλειψη φαγητού, ρούχων, και ό,τι επιθυμούν αποτυγχάνει, αν πάντα προσβάλλονται από ασθένειες ή δυστυχίες, και δεν βρίσκουν ειρήνη στην οικογένειά τους, αν χωρίζουν από τους αγαπημένους τους, αν βλέπουν άσχημα όνειρα ή συναντούν καταστροφές – αν αυτά τα θλιβερά πλάσματα ακούσουν το όνομα του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα ή δουν την μορφή του ή τραγουδήσουν το όνομά του δέκα χιλιάδες φορές με βαθύ σεβασμό, η δυστυχία τους σιγά-σιγά θα εξαφανιστεί. Θα ζουν με ειρήνη και ευτυχία.

            Αν οι ενάρετοι άνθρωποι στο μέλλον εξ αιτίας της δικής τους εργασίας ή των δημόσιων έργων τους ή για άλλους σημαντικούς λόγους, θα πρέπει να ταξιδεύουν μέσα σε πυκνά δάση, να περνούν ποτάμια ή θάλασσες με νερά ορμητικά, ή να περπατούν σε επικίνδυνα μονοπάτια – αυτοί οι άνθρωποι αν τραγουδήσουν το όνομα του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα δέκα χιλιάδες φορές, όπου και να πάνε ή ό,τι κι αν κάνουν πάντα, θα έχουν προστασία από πνεύματα και θεούς και θα ζήσουν για πάντα με ειρήνη και ευτυχία. Ακόμη κι αν βρεθούν μπροστά σε επικίνδυνα ζώα όπως τίγρεις, λύκους ή λιοντάρια, αυτά δεν θα μπορέσουν να τους βλάψουν αυτούς τους ενάρετους ανθρώπους.

            Ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα έχει μια στενή σχέση με τα πλάσματα στην Τζαμπουντβίπα. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για την ευτυχία και τα οφέλη που δίνει στα πλάσματα, θα μας πάρει εκατοντάδες και χιλιάδες κάλπα και ακόμη δεν θα καλύψουμε όλο το μέγεθος. Και γι’ αυτό εσύ, Αβαλοκιτεσβάρα, με τις υπερφυσικές δυνάμεις σου, θα πρέπει να κάνεις το καλύτερο δυνατό για να διαδώσεις τον Λόγο του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, ώστε τα πλάσματα στην σαμσάρα να έχουν την ευκαιρία να χαρούν την ευτυχία τους και την ειρήνη για εκατομμύρια κάλπα».

Και τότε ο Φωτισμένος Σακυαμούνι μίλησε προς την σύναξη με αυτούς τους στίχους:

Για κάλπα κι αν μιλούσαμε συνέχεια
και πάλι να μετρήσουμε αδύνατο θα ήταν
του Κσιτιγκάρμπα τις δυνάμεις τις υπερφυσικές
πού’ ναι πολλές όση του Γάγγη η άμμος.

Αν δεις ή ακούσεις ή τιμήσεις
τον Γιο της Φώτισης τον Κσιτιγκάρμπα
έστω για μια φορά κι έστω με μία σκέψη
οφέλη πολλά σ’ ανθρώπους και θεούς θα φέρεις.

Και αν οι άνθρωποι, οι δράκοι, τα στοιχειά
από το κάρμα, σε κολάσεις έχουν πέσει
κάθαρση θα’βρουν, αν ζητούν
το καταφύγιο του Κσιτιγκάρμπα να έχουν.

Κι οι άνθρωποι που τους γονιούς τους έχουν χάσει
ή τους αγαπημένους τους, όταν παιδάκια ήταν,
και θέλουν να γνωρίσουν τον νέο τόπο που γεννήθηκαν
θα’ρθεί η προβολή του Κσιτιγκάρμπα να τους δείξει πού ζούνε πια αυτοί,

αρκεί εικόνες του Κσιτιγκάρμπα να’ χουν φτιάξει,
να τις τιμούν, και τ΄όνομα να τραγουδούν
χίλιες φορές για εικοσιμία μέρες
δίχως σταματημό.

Κι αν οι νεκροί τους συγγενείς
μες στις κολάσεις είναι,
από τον Γιο της Φώτισης τον Κσιτιγκάρμπα
απελευθέρωση θα βρουν.

Κι αν το όνομά του συνέχεια τραγουδούν
με πράξεις όμορφες μες στη ζωή τους,
τότε οι άνθρωποι αυτοί κάθε ευκαιρία θα έχουν
για την μεγάλη Φώτιση.

Αν θέλουν κάποιοι να γίνουν μποντισάτβα
και από τα τρία τα κατώτερα πεδία να ξεφύγουν,
τον Κσιτιγκάρμπα πρέπει πρώτα να τιμήσουν
και οι εμπνεύσεις τους θα πληρωθούν, δίχως εμπόδια.

Αν κάναν κάποτε τον όρκο να τραγουδούν τις σούτρες
κι έτσι τα όντα να οδηγούν στον λυτρωμό
μπορεί από το κάρμα τους αυτό να το ξεχάσαν
Μα αν τον Κσιτιγκάρμπα τον τιμήσουν

με άνθια αρωματικά, ρούχα, ποτό και φαγητό
ή αν καθαρό νερό σε μία κούπα εμπρός του στο ιερό αν βάλουν
για ένα νυχτόημερο και τότε μετά το πιούν
σε εκείνον λέγοντας μια προσευχή

και αν κρατήσουν τις πέντε αρχές για εικοσιμία μέρες
τον Κσιτιγκάρμπα έχοντας συνέχεια στο μυαλό τους,
με σεβασμό μεγάλο και βαθύ,
τότε θα φτάσουν στην σοφία αφού θα δουν τις τόσες
προβολές του στα όνειρά τους μέσα

Και όποια σούτρα τα αυτιά τους κι αν αγγίξει
θα θυμηθούν
και για χίλιες γεννήσεις θα έχουν τη σοφία
από του Γιου της Φώτισης τον Κσιτιγκάρμπα
τις υπερφυσικές δυνάμεις.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από φτώχεια
από αρρώστια, δυστυχία στην οικογένειά τους
αν χωρισμοί και εφιάλτες και ατυχίες τους μαστίζουν σε ό,τι κι αν ζητούν,
αν την μορφή του Κσιτιγκάρμπα αυτοί τιμήσουν
κάθε κακή συνθήκη σταματά.

Από στοιχειά κι από θεούς προστατευμένοι
χαρούμενη ζωή κι επιτυχίες θα ζήσουν.
Και αν μπροστά σε ζώα άγρια, ή σε κακούς ανθρώπους
σ’ αγριεμένα πνεύματα ή δαιμόνια,

σε φυσικές καταστροφές σαν ταξιδεύουν στα δάση ή στις θάλασσες –
αν τη μορφή του Γιου της Φώτισης του Κσιτιγκάρμπα
την τιμήσουν, και προσφορές μπροστά του κάνουν
όλες αυτές οι συμφορές θα σταματήσουν».


Ο Φωτισμένος Σακυαμούνι είπε στον Αβαλοκιτεσβάρα:
«Άκουσέ με. Θα έπαιρνε ατέλειωτα κάλπα αν έπρεπε να σου περιγράψω τις υπερφυσικές δυνάμεις του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα και ακόμα δεν θα τις έλεγα όλες.

            Οι άνθρωποι λαμβάνουν μεγάλη ευλογία αν ακούσουν το όνομα του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα και τιμήσουν την μορφή του ή του κάνουν προσφορές. Αν προσφέρουν την αρετή τους στα πλάσματα στις δέκα κατευθύνσεις του διαστήματος, θα ελευθερωθούν από τα δεινά της γέννησης και του θανάτου και τελικά θα φτάσουν στην Φώτιση. Και γι’ αυτό, Αβαλοκιτεσβάρα, θα πρέπει να εξοικειώσεις τους ανθρώπους σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, τόσες όση και η άμμος στον Γάγγη, με τις αρίθμητες ποιότητες του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα».










Κεφάλαιο 13.

Οι οδηγίες του Φωτισμένου Σακυαμούνι στους ανθρώπους και στους θεούς

Τότε ο Φωτισμένος Σακυαμούνι σήκωσε τα χρυσά του χέρια αγγίζοντας το κεφάλι του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα και είπε:
«Μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα.
Μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα.
Οι υπερφυσικές σου δυνάμεις, η απέραντη αγάπη και καλοσύνη σου, η σοφία σου και η αρετή σου για εκατομμύρια κάλπα κι αν επαινεθούν καθώς και οι ασύγκριτες ποιότητές σου, ακόμη και πάλι δεν θα γινόταν να εκφραστούν πλήρως.

Μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα.
Μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα.
Θυμήσου ότι στέκομαι μπροστά σε όλους αυτούς που συνάχθηκαν στον ουρανό των Τριάντα-τριών για να δηλώσω σε εσένα ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψεις σε κανένα αισθανόμενο πλάσμα να πέσει στην κατάσταση του κακού και των δεινών ούτε για μία μέρα, ούτε για μία νύχτα. Κι ακόμα περισσότερο, δεν θα πρέπει να τους επιτρέψεις να μπουν στις πέντε κολάσεις Αβίτσι, ή στην τελευταία και πιο βαθειά από τις οχτώ καυτές κολάσεις όπου υποφέρουν οι ένοχοι, πεθαίνουν και στιγμιαία ξαναγεννιούνται για να συνεχίσουν να υποφέρουν χωρίς σταματημό για εκατομμύρια κάλπα. Τα αισθανόμενα πλάσματα έχουν τάση για το κακό και όταν γυρνούν στον ίσιο δρόμο μετά εύκολα πέφτουν στον πειρασμό, πάλι πίσω, και το χειρότερο, οι κακές τους συνήθειες πολλαπλασιάζονται. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο να έχεις εκατομμύρια εκατομμυρίων προβολές για να βοηθήσεις κάθε πλάσμα σύμφωνα με την αδυναμία του, να αποφύγει το κακό. Μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, τώρα βάζω την προστασία όλων αυτών των όντων στα δικά σου χέρια. Να τα ενθαρρύνεις να κάνουν έστω και την ελάχιστη καλή πράξη, και να ενθαρρύνεις τα όντα, είτε είναι θεοί είτε είναι άνθρωποι, άνδρες ή γυναίκες, ποτέ να μην σταματούν την προσπάθειά τους να ασκήσουν έστω και την παραμικρή καλή πράξη.

            Είναι το βαθύ σου καθήκον, μέσα από τις υπερφυσικές σου δυνάμεις, να προστατεύεις τα πλάσματα αυτά και να τα βοηθάς να αυξήσουν τις καλές τους πράξεις χωρίς διάλειμμα. Στο μέλλον, αν κάποια πλάσματα έχουν το κάρμα τους να τους φέρει στην κόλαση και μπορούν όμως να θυμηθούν το όνομα ενός Φωτισμένου, ή ενός μποντισάτβα ή μια παράγραφο ή και μια πρόταση από έναν Λόγο του Μεγάλου Οχήματος, όταν θα φτάσουν στην πύλη της κόλασης, τότε με τις δικές σου υπερφυσικές δυνάμεις θα πρέπει να τα οδηγήσεις έξω από τα δεινά τους. Δείξε τους τις πολλές προβολές σου και φέρε τα στην σωτηρία για να χαρούν με την υπέρτατη ευλογία».

Τότε, ο Φωτισμένος Σακυαμούνι μίλησε με στίχους:

Στα χέρια σου αφήνω τώρα
τα πλάσματα που αισθάνονται
και ζουν στο τώρα ή στο αύριο
και σ’ εξορκίζω αυτό:
Ποτέ μην επιτρέψεις ούτε ένα πλάσμα
στους κόσμους τους κακούς να πέσει
Βασίσου στις δεσμεύσεις σου
και στις δυνάμεις σου
τις υπερφυσικές.

Τότε ο μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα γονάτισε με ενωμένα τα χέρια του και μίλησε στον Φωτισμένο Σακυαμούνι:
«Τιμημένε στον κόσμο, σε παρακαλώ μην ανησυχείς. Αν κάποιο πλάσμα στο μέλλον έχει έστω και μία σκέψη μόνο σεβασμού για τις διδασκαλίες του Φωτισμένου, θα τον συναντήσω και θα κάνω τα πάντα για τον ελευθερώσω από τα δεινά της γέννησης και του θανάτου, και θα τον οδηγήσω στη σωτηρία με κάθε τρόπο και μέθοδο. Αν μάθω ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν πράξεις καλές, θα κάνω το καλύτερο δυνατόν για να τους βοηθήσω να φτάσουν στην Φώτιση χωρίς γυρισμό».

Και τότε ένας μποντισάτβα με το όνομα Νταρμακάγια, είπε στον Φωτισμένο Σακυαμούνι:
«Τιμημένε του κόσμου, μια και ήρθα στην σύναξη αυτή και άκουσα τον Φωτισμένο να επαινεί τις ασύλληπτες αρετές του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, σε παρακαλώ πες μου πόσα είδη ωφέλειας θα έρθουν σε αυτόν που θα ακούσει αυτό τον Λόγο του Κσιτιγκάρμπα ή το όνομά του ή θα τιμήσει την μορφή του; Στο ρωτώ αυτό για να βοηθήσω τα πλάσματα στο μέλλον».

Ο Φωτισμένος Σακυαμούνι είπε στον μποντισάτβα:
«Άκουσέ με προσεκτικά και θα σου μιλήσω με λεπτομέρειες. Αν οι ενάρετοι άνθρωποι στο μέλλον δουν την μορφή του μποντισάτβα, ακούσουν τον Λόγο του Κσιτιγκάρμπα και τον τραγουδήσουν, αν κάνουν προσφορές σε αυτόν και τον τιμήσουν, θα έχουν εικοσιοκτώ είδη ωφέλειας, και θα είναι αυτά:


Θα προστατεύονται από θεούς και δράκους
Θα έχουν αυξημένη την ικανότητα να κάνουν καλές πράξεις
Θα έχουν αυξημένες ευκαιρίες να κάνουν το καλό
Θα έχουν χωρίς σταματημό την επιθυμία να φτάσουν στη φώτιση

Θα χαίρονται χωρίς την έλλειψη φαγητού ή ρούχων
Θα είναι ελεύθεροι από κάθε ασθένεια
Δεν θα υποφέρουν από πλημμύρα ή φωτιά
Δεν θα πέσουν θύματα ληστείας και δεν θα χάσουν τα πράγματά τους

Θα έχουν σεβασμό και θαυμασμό από τους ανθρώπους
Θα είναι προστατευμένοι και θα έχουν βοήθεια από πνεύματα και θεούς
Οι γυναίκες θα ξαναγεννηθούν σαν άνδρες
Οι γυναίκες θα γίνουν κόρες βασιλιάδων ή ευγενών

Θα γεννηθούν ξανά με ομορφιά στην μορφή τους
Θα γεννηθούν για πολλές ζωές στους ουρανούς
Θα ξαναγεννηθούν σαν βασιλιάδες ή άρχοντες
Θα έχουν σοφία τόση που θα θυμηθούν τις προηγούμενες ζωές τους

Θα είναι επιτυχείς σε κάθε έμπνευσή τους
Θα έχουν μια χαρούμενη οικογενειακή ζωή με τους συγγενείς τους
Θα είναι ελεύθεροι από κάθε καταστροφή
Θα ελευθερωθούν για πάντα από το κακό τους κάρμα

Όπου κι αν πάνε, θα είναι ασφαλείς
Θα έχουν πάντα ειρηνικά όνειρα
Οι νεκροί συγγενείς τους θα ελευθερωθούν από τα δεινά
Θα ξαναγεννηθούν ευτυχισμένοι

Θα επαινούνται από τους θεούς
Θα είναι ικανοί και έξυπνοι
Θα έχουν έλεος για τους άλλους
Τέλος, θα φτάσουν στην Φώτιση.

Και πάλι, μποντισάτβα Νταρμακάγια, αν οι θεοί, οι δράκοι, οι δαίμονες και τα πνεύματα ακούσουν τις ασύλληπτες αρετές του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα και τον επαινέσουν, τότε θα έχουν επτά είδη ωφέλειας, και αυτά είναι:
Θα φτάσουν γρήγορα στην κατάσταση των θεών
Θα ελευθερωθούν από το κακό κάρμα
Θα προστατεύονται από τους Φωτισμένους
Θα προχωρούν προς την Φώτιση χωρίς γυρισμό
Η ενέργειά τους και η επιθυμία τους να κάνουν το καλό θα αυξαίνει
Θα έχουν την δύναμη να θυμούνται τις προηγούμενες ζωές τους
Τέλος, θα φτάσουν στην Φώτιση».

Όταν άκουσαν τα λόγια του Φωτισμένου Σακυαμούνι όλοι οι αρίθμητοι Φωτισμένοι, οι μεγάλοι μποντισάτβα, οι θεοί, οι δράκοι και οι άλλοι στις δέκα κατευθύνσεις του διαστήματος, όταν άκουσαν να επαινεί τις ασύλληπτες, υπερφυσικές δυνάμεις του μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα, λουλούδια και πολύτιμα πετράδια έπεσαν από τον ουρανό σαν προσφορά στον Φωτισμένο Σακυαμούνι και στον μποντισάτβα Κσιτιγκάρμπα.

Με ενωμένα χέρια, με βαθύ σεβασμό, επέστρεψαν όλοι στα βασίλειά τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου